Savjeti stručnjaka
RUKOM PISANI TESTOVI VJEROJATNO NEĆE POSTOJATI IDUĆIH DESETLJEĆA
Obrazovni sustavi širom svijeta zauzeli su različita stajališta o rukopisu
objavljeno: 5. veljače 2018.

Rukom pisani testovi mogli bi nestati unutar nekoliko godina, prema izvršnoj direktorici Škotskoga nacionalnog kvalifikacijskog tijela za obrazovanje.

Kada su je pitali može li zamisliti da se testovi pišu rukom za deset godina, Janet BROWN rekla je:

„Mislim da bi to bilo vrlo neobično… Ja bih svakako bila iznenađena ako tada još budu postojali rukom pisani testovi.“

Elektroničko ocjenjivanje već se primjenjuje za neke predmete, kaže dr. Brown, te dodaje da „društvo ide u tom smjeru.“

Ipak, prije nego što cijeli obrazovni sustav krene u tom smjeru, „moramo se pobrinuti da nitko zbog toga ne bude u nepovoljnom položaju“ – dodajući da „dan kada ćemo prestati koristiti papir neće biti sutra.

Na početku ove godine TES-ova kolumnistica Nancy GEDGE pisala je o tome kako istraživanja pokazuju da postoje mnogi dobri razlozi za podučavanje rukopisa. Gedge kaže da je to jedna od „osnovnih vještina koje pružaju potporu za razne vrste drugog učenja.“

  • Edukacijski sustavi diljem svijeta zauzeli su različita stajališta u pogledu rukopisa.
  • Godine 2015. mediji su prenijeli da finske škole izbacuju rukopis u korist vještine tipkanja na tastaturi iako je finska vlada rekla da to pitanje još nije posve razriješeno.
  • Ove godine u američkoj državi Indiani donesen je zakon koji rukopis navodi kao nužnu vještinu u svim osnovnim školama.

………………

NAPOMENA

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com