Savjeti stručnjaka
ODGAJANJE EMOTIVNO PAMETNE DJECE TRAŽI I ASOVE U RUKAVU
Pet trikova protiv tjeskobe i hiperaktivnosti koji doista djeluju
objavljeno: 10. siječnja 2018.

Evo nekoliko trikova protiv tjeskobe i hiperaktivnosti koji uistinu djeluju.

1) ŽVAKAĆA GUMA

Prva istraživanja koja istražuju mogu li podražajne aktivnosti poput žvakanja gume osloboditi stresa provodila su se tridesetih godina prošlog stoljeća. Istraživanja su pokazala da žvakanje doista umanjuje stres omogućujući pojedincu da se oslobodi napetosti kontrakcijom mišića. Potonje studije došle su do sličnih zaključaka.

Žvakanje također može umanjiti ljutnju. Doista, istraživanja su pokazala da je čeljust povezana s ljutnjom i da ljudska bića stišću zube kad su srdita.

Oralne senzorne aktivnosti oslobađaju napetost, ali žvakanje nije zdrav način izražavanja emocija. Iako može pomoći vašem djetetu da se u određenom trenutku nosi s ljutnjom, stresom ili tjeskobom, to je kratkoročna strategija koja ne rješava skrivene uzroke teških emocija.

Ako se odlučite za pokušaj s oralnim senzornim aktivnostima, za žvakanje možete odabrati grickalice poput voća (npr. jabuka) ili žvakaće gume bez šećera.

2) ETERIČNA ULJA

Eterična ulja su praktično, lako primjenjivo i prirodno rješenje koje može činiti čuda za ljutu, tjeskobnu i hiperaktivnu djecu. U jednoj studiji istraživači su nastojali ustanoviti u kojoj su mjeri eterična ulja utjecala na 200 pacijenata koji su čekali stomatološki pregled. Istraživači su otkrili da eterična ulja lavande i naranče imaju umirujući učinak na pacijente. Razina tjeskobe u pacijenata smanjena je i oni su bili pozitivnije raspoloženi.

Druge studije pokazuju da je aromaterapija korisna za djecu. Eterična ulja, pak, također mogu imati negativan utjecaj na djecu, čak i dovesti do trovanja. Stoga je važno znati ih rabiti i znati koja eterična ulja najbolje djeluju na djecu kako bi se smanjile anksioznost, ljutnja i hiperaktivnost.

3) SENZORNE STAKLENKE

Senzorne staklenke, poznate i kao senzorne boce, djeluju tako što odvraćaju djecu od tjeskobe ili hiperaktivnosti. One su posebno učinkovite jer osjetilna igra pomaže djetetu da se usredotoči samo na vlastite podražaje. Blokirajući ostale podražaje, vaše dijete može pronaći mir.

Senzornu staklenku možete izraditi u čas posla. Sve što trebate jedna je posuda (staklenka ili boca), različiti predmeti (perlice, zrnca, žitarice, morske školjke, male predmete) i tekućina (ulje za bebe, glicerin, biljno ulje itd.). YouTube ima tisuće ideja kako izraditi senzornu staklenku.

4) MEDITACIJA PJEŠAČENJEM

Postoji mnogo načina za prakticiranje meditacije. Meditacija hodanjem jedan je od njih. Taj oblik meditacije veoma smiruje jer jednostavno fokusiranje na to kako se izmjenjuju lijeva i desna noga pomaže djetetu ući u meditativno stanje. Primjenjuje se u Montessori-školama s pomoći aktivnosti „hodanja po crti“, koja pomaže razvoju izvršnih funkcija, ali isto tako i dovodi u stanje pune svjesnosti. Evo jednoga drugačijeg oblika hodajuće meditacije koju možete pokušati kada osjetite da vam dijete postaje tjeskobno ili hiperaktivno.

  • Dajte djetetu zvono.
  • Ako želite sudjelovati, uzmite i vi zvono.
  • Hodajte po sobi trudeći se da se ne oglasi zvono.
  • Ponavljajte vježbu koliko god je potrebno.

5) MANDALA

Mnogo je dokaza da se umjetnost i crtanje mogu boriti protiv stresa. Mandala je izvrsna umjetnička terapija za smirivanje djece. To je apstraktni dizajn koji se koristi ravnomjerno raspoređenim uzorcima kako bi stvorio osjećaj ravnoteže i sklada. Prema kardiologu Herbertu BENSONU, ritmički i ponavljani prijedlozi koje mandala zahtijeva, izazivaju opuštanje. Ti prijedlozi povezuju se sa smanjenjem krvnog tlaka i usporavanjem pulsa.

………………

NAPOMENA

  • Raising independent kids jest blog posvećenroditeljstvu s naglaskom na razvoj karaktera kakvu se svi divimo.
  • Izvor: raising-independent-kids.com