Savjeti stručnjaka
DJECA I RODITELJI
Roditelji bi se trebali igrati sa svojom djecom
objavljeno: 28. travnja 2015.

„Roditelji su izgubili sposobnost za igranje“, kaže Nancy O’Conner.

Zašto je igra tako važna?

O’Conner kaže da igra ohrabruje dijete i omogućuje mu da postane snalažljivo, razvije osjećaj pripadnosti i stvori osjećaj važnosti.

„Djeca moraju usvojiti osjećaj hrabrosti kako bi mogla napraviti što požele, te da bi se osjećala važnima.“

Hrabrija djeca obično su i snalažljivija, vjeruju da se mogu suočiti s izazovima te su sposobnija i otpornija na životne neuspjehe.

Iz tih prvih odnosa s roditeljima djeca uče tretirati druge onako kako se njih tretira te razvijaju osjećaj pripadnosti. Taj je osjećaj jedan od najvažnijih kriterija mentalnog zdravlja.

Uz te alate, dijete će biti bolje prilagođeno za rješavanje potencijalnih budućih problema poput bullyinga, vršnjačkog pritiska i promjena. Djeca će imati unutarnje resurse da se uhvate ukoštac s mnogim situacijama s kojima se mogu susresti, kaže O’Conner, predlaže da se roditelji ponovno nauče igrati s djecom i objašnjava zašto je to važno:

  • Fokusirajte se na dijete. Isključite televizor i računalo, ignorirajte prljavo posuđe ili dodatni posao. „Nije važno koliko ste zaposleni, nemojte žrtvovati vrijeme za igru sa svojim djetetom“, kaže O’Conner. „Kad dijete dobije punu pozornost, ono shvati da je cijenjeno, te će odrasti cijeneći druge oko sebe.“
  • Uživajte jedni u drugima. Stvarajte tradicije za sebe i svoje dijete koje su specifično vaše. „Igra mora biti vesela, igra je vrijeme kada dijete ne mora izvršavati školske zadatke, a koristite neko drugo vrijeme za pisanje zadaće.“
  • Koristite djetetov jezik. Na primjer, jezik bebe su zvukovi, geste i izrazi. Obraćajte pozornost na ono što vam beba govori kroz plač, smijeh ili okretanje glave. Naučite razumjeti taj jezik. Kada roditelj reagira na bebin jezik, beba se osjeća sigurno i voljeno.
  • Kada se dijete osjeća sigurno, vjerovat će da može postići više i nastaviti se razvijati. Dijete će zadržati taj osjećaj sigurnosti i u kasnijim godinama života.

Kada djeci omogućavamo ovakve alate u vrlo ranoj dobi, osjećat će se povezana s nama, naučiti kako tretirati druge i kako reagirati na njih.

 Izvor:

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150415102920.htm