Savjeti stručnjaka
UČITELJI NISU ROBOTI
Strah učitelja od pokazivanja emocija pred učenicima
objavljeno: 9. svibnja 2019.

Dobio sam zadatak napisati članak pod naslovom „Dvadeset jedan posto učenika priznalo je da su ih učitelji vrijeđali”. Imam pitanje – što znači „vrijeđali”? Je li to dokazana činjenica ili mišljenje učenika? Što znači „priznali”?

Je li istraživanje provedeno transparentno ili anonimno?

Sjećam se slučaja gdje je učiteljica dala otkaz zbog fotografije u kupaćem kostimu. U Novosibirskoj oblasti podignuta je tužba protiv učitelja zbog „ekstremizma” u svađi na roditeljskom sastanku.

Ima li učitelj pravo na emocije? Postoje situacije u kojima živci normalne osobe ne izdrže, a emocije je teško zadržati.

Možda bismo, umjesto učitelja, u učionicu trebali postaviti ekran koji će prenositi učiteljevo predavanje i biti programiran da se ugasi onog trena kad prepozna emociju.

Možemo li zamijeniti učitelje umjetnom inteligencijom? Možemo pokušati. Možemo uz to zamijeniti i roditelje, jer i oni su u stanju uvrijediti, čak i kazniti dijete. Što će se dogoditi s djecom ako se roditelji počnu bojati da će ih njihova djeca na internetu optužiti za vrijeđanje?

Učitelj koji se boji posljedica emocija težit će formalizaciji odnosa s učenikom. Postat će poput robota. Na koji bi način potpuno isključivanje emocija iz obrazovnog procesa utjecalo na učenike? U tom će slučaju emotivna inteligencija djeteta izgubiti pravilan razvoj. Psihologija nas uči da bez emocija nema ni kreativnosti ni razvoja osobnosti.

Nastavnici su svi različiti, ali samo onaj učitelj koji se ne boji izražavanja emocija zadržat će fleksibilnost, nepristranost, sposobnost da se razvija i raste i kao profesionalac i kao pojedinac, a također će imati malu dozu samoironije koja je iznimno važna za ovo zanimanje.

Nije potrebno smanjiti razinu emocija, već uvesti praksu razgovora o problemima i njihovim posljedicama.

Umjesto objavljivanja naših neslaganja i nesporazuma na internetu, naučimo komunicirati jedni s drugima.

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm