Savjeti stručnjaka
TRI SAVJETA KOJA ĆE VAM POMOĆI DA UČENICI OSTANU USREDOTOČENI
Usmjerite pažnju na sadržaj koji učenici moraju naučiti
objavljeno: 10. listopada 2019.

Međutim, obraćanje pažnje ne svodi se samo na to da se pobrinemo da učenici slušaju učitelja (iako naravno moraju i to), već da se pobrinemo da se učenici pronicljivo usmjere na odgovarajuće informacije, odvajajući važnoga od manje važnoga.

Stoga, kako se pobrinuti da djeca budu sposobna usmjeriti svoju pažnju na ono što je važno umjesto da troše dragocjene kognitivne resurse na pogrešne elemente?

Tri savjeta koji će vam pomoći da učenici ostanu usredotočeni na ono što je zaista važno.

1. UKLONITE NEPOTREBNE INFORMACIJE.

Kao što je psiholog Herbert Simon rekao: „Informacija zaokuplja pažnju svojih primatelja. Stoga, bogatstvo informacija stvara manjak pažnje.”

Budući da je pažnja ograničeni resurs, odstranjivanje nepotrebnih informacija može pomoći usmjeriti pažnju učenika.

Dobro je poznato da je mnogo teže prenijeti znanje u dugoročno pamćenje učenika ako je njihovo radno pamćenje preopterećeno.

Razmislite o tome da izbacite nasumične digresije, zabavne anegdote i šarolike animacije u PowerPointu kad poučavate najsloženiji sadržaj.

2. KORISTITE SE GRAFIKAMA I ORGANIZATORIMA ZNANJA

 

Odličan je način usmjeravanja pažnje na ključne elemente uporaba resursa koji dosljedno organiziraju osnovno znanje.

Dok učenici primjerice slušaju učitelja kako opširnije priča o strukturi vulkana u zemljopisu, osnovne informacije o lekciji organizirane su na vizualno upečatljiv način i učitelj se može na njih osvrnuti tijekom lekcije na prethodno pripremljenom materijalu, poput organizatora znanja. Na ovaj način učenici mogu lako vidjeti što je važno, a što pripada kontekstu i bogatstvu učenja.

Na sličan način, grafički organizator, poput označenog dijagrama, može biti vrlo učinkovit način predstavljanja informacija i namjernog usmjeravanja pažnje na sadržaj koji učenici moraju naučiti.

3. POSTAVLJAJTE KLJUČNA PITANJA.

Postavljanje ključnih pitanja da biste usmjerili pažnju učenika na početku lekcije može biti vrlo učinkovito. Ako učenici razumiju da je njihovo učenje usmjereno detaljnim pitanjima, mogu lakše zapaziti razliku između informacije koju moraju usvojiti i odbaciti sve što nije ključno.

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati edukatore širom svijeta.
  • Izvor: tes.com 

https://www.tes.com/news/3-ways-keep-your-pupils-focused