Školska knjiga za vas
NOVA INOVATIVNA APLIKACIJA ŠKOLSKE KNJIGE
Matematička ploča – korak dalje u poučavanju matematike
objavljeno: 12. listopada 2021.

Školska knjiga osmislila je novu inovativnu aplikaciju koja će postati nezamjenjiva pomoć učiteljima i učenicima u nastavi matematike.

Nakon Slovopisa, kojim se već sedam godina koriste tisuće učitelja u hrvatskim školama, razvojni tim Školske knjige kreirao je još jednu novu aplikaciju. Prema potrebama i sugestijama učitelja ovaj je put pozornost usmjerena prema nastavi matematike te je osmišljena Matematička ploča.

Matematička ploča digitalna je ploča za primjenu na računalu ili pametnoj ploči koja će svojim mnogobrojnim funkcionalnostima upotpuniti nastavu matematike.

Uz pisanje teksta, brojki i matematičkih znakova, Matematička ploča omogućuje bojenje i crtanje linija. Osim toga, pruža mogućnost pripremanja zadataka prema etapama kao pomoć u rješavanju zadataka s više računskih operacija i tekstualnih zadataka. Sve što napravite na Matematičkoj ploči možete spremiti u obliku plana ploče ili kao sliku. Zahvaljujući intuitivnoj koncepciji kojom se odlikuje, Matematička je ploča jednostavna za primjenu.

KAKO SE KORISTITI MATEMATIČKOM PLOČOM

Preuzmite aplikaciju Matematička ploča za operativni sustav vašeg računala ili pametne ploče:

Windows (64-bit)
Windows (32-bit)
MacOSX

Prijavite se s pomoću mail adrese na kojoj ste potvrdili svoj AAI@EduHr identitet i isključivo lozinkom koju ste dobili na mail prilikom registracije na e-sferu.

Ako ste zaboravili lozinku koju ste dobili na mail prilikom registracije na e-sferu možete sami postaviti novu OVDJE

Ploča vam nudi tri izbornika kojima upravljate.

Za početak unosa, klikom označite kvadratić na mreži. Ponovnim klikom na označeni kvadratić, isti će se odznačiti.

Na ploči možete pisati tekst, brojke i matematičke znakove. Ako aplikaciju koristite na računalu, unos možete vršiti pomoću tipkovnice,a ako aplikaciju koristite na pametnoj ploči, unos možete vršiti integriranom tipkovnicom na ekranu. Za omogućavanje ili onemogućavanje prikaza integrirane tipkovnice odaberite tipku Prikaz tipkovnice.

U izborniku alatki možete mijenjati postavke cijele mreže (ako nije označen kvadratić mreže) ili postavke pojedinih kvadratića (ako su označeni jedan ili više kvadratića).

U Postavkama mreže promijenite veličinu, debljinu, boju i pozadinu mreže. Također možete promijeniti boju teksta te debljinu i boju linija svih kvadratića mreže.

Sve izmjene postavki za mrežu bit će važeće za trenutni dokument.

Ako izmjene postavki mreže želite primijeniti na sve nove dokumente, u glavnom izborniku odaberite Postavke aplikacije te u odjeljku Postavke novih dokumenata kliknite na tipku Primjeni i Spremi.

Ploča vam, među ostalim, nudi bojenje napisanog teksta i podloge te crtanje linija.

Pogrešno upisane podatke brišete tipkom Backspace na tipkovnici ili tipkom Delete. Također možete mišem označiti sav tekst i obrisati ga u jednom potezu.

U izborniku slajdova možete dodati i ukloniti slajd ili duplicirati trenutni sadržaj.

Slajdove ploče možete koristiti kao pomoć u prikazivanju rješavanja pojedinih etapa računskih operacija.

Odabirom tipke Spremi kao sliku možete označiti dio ploče koji želite spremiti, privremeno prilagoditi boju pozadine te boju i debljinu mreže.

Ploču koju ste spremili kao sliku možete koristiti u ostalim aplikacijama kojima se koristite za pomoć u pripremanju za nastavu npr. Microsoft Word, PowerPoint…..

Vjerujemo da će i Matematička ploča vrlo brzo postati aplikacija koja obogaćuje nastavni proces.