Školska knjiga za vas
NOVA INOVATIVNA APLIKACIJA ŠKOLSKE KNJIGE
Matematička ploča – korak dalje u poučavanju matematike
objavljeno: 11. listopada 2021.

Školska knjiga osmislila je novu inovativnu aplikaciju koja će postati nezamjenjiva pomoć učiteljima i učenicima u nastavi matematike.

Nakon Slovopisa, kojim se već sedam godina koriste tisuće učitelja u hrvatskim školama, razvojni tim Školske knjige kreirao je još jednu novu aplikaciju. Prema potrebama i sugestijama učitelja ovaj je put pozornost usmjerena prema nastavi matematike te je osmišljena Matematička ploča.

Matematička ploča digitalna je ploča za primjenu na računalu ili pametnoj ploči koja će svojim mnogobrojnim funkcionalnostima upotpuniti nastavu matematike.

Uz pisanje teksta, brojki i matematičkih znakova, Matematička ploča omogućuje bojenje i crtanje linija. Osim toga, pruža mogućnost pripremanja zadataka prema etapama kao pomoć u rješavanju zadataka s više računskih operacija i tekstualnih zadataka. Sve što napravite na Matematičkoj ploči možete spremiti u obliku plana ploče ili kao sliku. Zahvaljujući intuitivnoj koncepciji kojom se odlikuje, Matematička je ploča jednostavna za primjenu.

Kako se koristiti Matematičkom pločom

Klikom na poveznicu preuzet ćete aplikaciju na računalo ili pametnu ploču.

Prijavite se s pomoću podataka kojima se koristite za pristup e-sferi.

Ploča vam nudi tri vrste alata kojima upravljate.

Klikom na olovku otvarate izbornik kojim određujete POSTAVKE MREŽE (veličina mreže, debljina i boja mreže te boja pozadine).

Kad postavite izgled mreže koji vam odgovara, spremite izmjene klikom na POSTAVKE APLIKACIJE.

Klikom na PRIMIJENI POSTAVKE NOVIH DOKUMENATA te SNIMI spremate postavke na svojoj ploči.

Pisanje po ploči započinjete klikom na olovku i na POSTAVKE KVADRATIĆA.

Na ploči možete pisati tekst, brojke i matematičke znakove. Ako se pločom koristite na računalu i projicirate je projektorom na platno, podatke upisujete s pomoću tipkovnice. Ako se pločom koristite na pametnoj ploči, kliknite na PRIKAZ TIPKOVNICE i pišite s pomoću tipkovnice koja je integrirana u aplikaciju.

Klikom na kvadratić započnite upisivati željene podatke.

Ploča vam, među ostalim, nudi bojenje napisanog teksta i podloge te crtanje linija. Nakon klika na olovku odaberite LINIJE KVADRATIĆA. Označite na ploči gdje želite nacrtati liniju i odaberite koje linije želite nacrtati.

Pogrešno upisane podatke brišete tipkom backspace na tipkovnici ili tipkom delete (briši). Također možete mišem označiti sav tekst i obrisati ga u jednom potezu.

Kod zadataka s više računskih operacija i tekstualnih zadataka preporučujemo primjenu dvostrukih sličica. Zadatak napišite na ploču i nakon toga kliknite na znak +. Odaberite opciju DUPLICIRAJ SLIDE.

Napisani zadatak bit će na prvoj sličici.

Na drugoj sličici napišite račun. Tu sličicu također duplicirajte.

Na trećoj sličici napišite odgovor. Na ovaj način možete unaprijed pripremiti materijal i, listajući sličice, prolaziti etapu po etapu zadatka. Vjerujemo da će vam ova opcija itekako pomoći i u rješavanju višeračunskih zadataka.

Sve materijale možete spremiti na računalo na više načina. Bez obzira na to želite li spremiti dokument kao plan ploče ili kao sliku, kliknite na tri točke koje se nalaze u lijevom donjem kutu i odaberite opciju spremanja.

Vjerujemo da će vam biti iznimno korisno spremanje dokumenata kao slike. Na taj način spremljenu sliku možete umetnuti u datoteku u Wordu, datoteku u PowerPointu ili u neki od digitalnih alata kojima se koristite u radu.

Vjerujemo da će i Matematička ploča vrlo brzo postati aplikacija koja obogaćuje nastavni proces.