Školska knjiga za vas
■ STRUČNI SKUPOVI ŠKOLSKE KNJIGE ■
Nova dimenzija kreativnosti… jer učitelji zaslužuju najbolje
objavljeno: 12. svibnja 2023.

Stalna podrška koju Školska knjiga pruža učiteljicama i učiteljima tijekom cijele nastavne godine dosegnula je vrhunac nizom edukativnih sadržaja na stručnim skupovima pod nazivom Nova dimenzija kreativnosti, održanim između 25. travnja i 11. svibnja u čak dvadeset tri hrvatska grada, od Čakovca do Dubrovnika i od Pule do Vinkovaca. Nazočilo im je više od 3400 učiteljica i učitelja koji su pratili predavanja i nastupe stručnjaka s područja edukacije te uživali u različitim kulturnim sadržajima, kazališnim predstavama i glazbenim nastupima.

Stručni skupovi Nova dimenzija kreativnosti smišljeni su kao odgovor na mnogobrojne zahtjeve koji se postavljaju pred učitelje. Od učitelja se, naime, očekuje da budu stručni, dosljedni, empatični, maštoviti, svestrani i kreativni. No za razvijanje kreativnih ideja treba vremena, stoga Školska knjiga nastoji učiteljima olakšati pojedine aspekte njihova posla kako bi im ostalo dovoljno vremena i za kreativnost.

Više od 3400 učiteljica i učitelja diljem Hrvatske pratilo je predavanja stručnjaka s područja edukacije te uživalo u različitim kulturnim sadržajima, kazališnim predstavama i glazbenim nastupima

Učiteljice i učitelji imali su priliku upoznati se s tehnikama oblikovanja i primjene kreativnih ideja u profesionalnom i privatnom životu. Doznali su i to kako Školska knjiga s pomoću metode design thinking razvija udžbenike i druge inovativne alate poput aplikacije Asistent. Ti alati oduševljavaju učitelje, olakšavaju im organizaciju nastave i omogućuju dodatno vrijeme za kvalitetan rad s učenicima.

U glavnom su dijelu programa sudionici doznali ključne sastojke koji pridonose uspjehu Školske knjige, najnovije informacije o materijalima koji su izrađeni samo za njih te otkrili zašto je aplikacija Asistent omiljeni saveznik mnogih učitelja. Inovacije Školske knjige stručno su i suvereno predstavile urednice razredne nastave Josipa Blagus, Sunčana Šmaguc Arbanas, Ljiljana Studeni, Željka Vukušić i Dijana Topljak te vrijedne suradnice i učiteljice s bogatim iskustvom Nikolina Matovina Hajduk, Ivana Tomić i Kristina Žuvić.

Njihovi zorni primjeri iz profesionalne prakse veoma su dragocjeni. Iznimno informativne, ali neformalne i zabavne razgovore moderirala su omiljena lica iz svijeta televizije, radija, filma, kazališta i novinarstva poput Joška Lokasa, Ivana Vukušića, Ognjena Golubića, Fabijana Medvešeka, Maje Ciglenečki i Domagoja Jakopovića Ribafisha.

Nova dimenzija kreativnosti uključila je i nastupe talentiranih glazbenika i glumaca (Marko Tolja, Matija Cvek, Tarik Filipović, Ljubomir Kerekeš, Tin Sedlar, Mario Lipovšek Battifiaca i Irena Grdinić) te različite inspirativne razgovore što je dodatno pridonijelo ugodnoj atmosferi. Za izvrsnu scenografiju pobrinuo se međunarodno priznati umjetnik, dizajner i kostimograf Mario Miše.

Na edukativnim skupovima Školske knjige razgovaralo se i o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti udžbenike u budućnosti. To u ovom trenutku ne možemo znati, ali jedno je sasvim sigurno – učitelje nitko ne može zamijeniti.

U Novoj dimenziji kreativnosti svaki je detalj bio pomno promišljen, a edukacija uspješno povezana s opuštenim druženjem

Moguće je da će posao učitelja u budućnosti biti još zahtjevniji, ali Školska knjiga bit će im čvrsta podrška i, kao i dosad, smišljati nova rješenja koja će pomagati učenju u budućnosti. Udžbenike i druge materijale usklađivat će s najboljim svjetskim praksama i oblikovati ih tako da učitelji mogu dati maksimum svakom svojem učeniku.

„Učite ih da čeznu za znanjem, istražuju, postavljaju pitanja i razvijaju empatiju, a na tom putu bit ćemo vaši vjerni partneriˮ – poruka je stručnih skupova Školske knjige na kojima je svaki detalj bio pomno promišljen, a edukacija uspješno povezana s opuštenim druženjem i sofisticiranom zabavom…

Jer učitelji zaslužuju samo najbolje!