Školska knjiga za vas
BAŠTINA SVUDA OKO NAS
Učitelji i učenici kao interpretatori baštine
objavljeno: 28. ožujka 2023.

Baština je svuda oko nas, a upravo se njoj posvećuje osobita pozornost na nastavi likovne kulture. Ponosni smo na našu novu suradnju s interpretatoricama baštine iz kolektiva Muze u stvaranju priručnika za interpretaciju baštine, smišljenog specifično za učitelje likovne kulture!

Interpretacija baštine edukativna je aktivnost koja teži otkrivanju značenja vlastite baštine na temelju izvornih predmeta, vlastitih iskustava i primjera umjesto suhoparna navođenja činjenica. Interpretacija baštine povezana je s praktičnim iskustvom stvarnih baštinskih lokaliteta. Drugim riječima, s pomoću doživljaja koji potiču sva osjetila, srce i um, interpretacija nas povezuje s baštinskim lokalitetom i tradicijskim vrijednostima određene zajednice.

Interpretacija baštine u školama može biti vrijedan doprinos obogaćivanju drugih nastavnih metoda. Zahvaljujući interpretaciji prirodne i kulturne baštine, iskustva se pretvaraju u izvore nadahnuća i kreativnosti, budi se znatiželja učenika te se potiče kreativno i kritičko mišljenje. U usporedbi s drugim pristupima učenju, najvažnije je obilježje interpretacije baštine to što aktivno potiče sudionike na otkrivanje baštinskih vrijednosti i međusobno povezivanje.

U Školskoj knjizi neprekidno razmišljamo o tome kako učiteljima likovne kulture pomoći da razvijanje likovnosti, kreativnosti i kritičkog mišljenja u svojih učenika oplemene aktualnim temama i aktivnostima. Kad je riječ o interpretaciji baštine, kreativni tim MUZE prva je adresa na koju se treba obratiti. Stoga smo to i učinili! U suradnji s Muzama stvorili smo priručnik za interpretaciju baštine koji donosi pregršt ideja i aktivnosti koje učitelji mogu jednostavno uvrstiti u nastavu.

Kao pionirke baštinskog menadžmenta i interpretacije baštine u Hrvatskoj, Muze povezuju kulturu, umjetnost i turizam omogućujući zainteresiranima nezaboravne baštinske doživljaje. Među njihovim uspješnim projektima svakako treba izdvojiti Ekomuzej Batana u Rovinju koji je 2016. godine upisan na UNESCO-ov popis najboljih praksa očuvanja nematerijalne svjetske kulturne baštine, zatim destinacijski paket Ogulin, zavičaj bajke s jedinstvenom Ivaninom kućom bajke i Ogulinskim festivalom bajke, Centar za posjetitelje Poklon (Park prirode Učka) i Medvedgrad (Park prirode Medvednica) te jedan od najsuvremenijih muzeja u Hrvatskoj – Muzej bećarca.

Autorice priručnika Dragana Lucija RATKOVIĆ AYDEMIR i Iva KLARIĆ VUJOVIĆ iz tima Muze ističu: „Cilj nam je ovim priručnikom s pomoću zabavnih aktivnosti upoznati učenice i učenike s vještinama interpretacije baštine te ih potaknuti na razumijevanje i poštovanje vlastita nasljeđa. Razumijevanje, poštovanje i ljubav prema vlastitoj baštini glavni su alat za njezino očuvanje za generacije koje dolaze.”

Priručnik se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. U uvodnom poglavlju dan je pregled osnovnih pojmova vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu te njihovu interpretaciju. Izborom vježbi i prijedloga aktivnosti u praktičnom dijelu priručnika autorice su omogućile doživljaj građe iz prve ruke, potiču eksperimentiranje, kritičko razmišljanje, kreativnost i upućuju na važnost međugeneracijskog razumijevanja. Priručnik je obogaćen i dodatnim digitalnim sadržajima kojima učitelji i učenici mogu pristupiti skeniranjem kodova kako bi proširili ili nadogradili predložene aktivnosti. Vjerujemo da će učitelji i učiteljice likovne kulture sa zadovoljstvom primijeniti priručnik u nastavi i zajedno s učenicima smisliti inspirativne razredne projekte!