Učitelji stvaraju
UMJETNIČKA ŠKOLA U SKLOPU OŠ GOLA
„Buvinine vratnice – replika u linorezu”
objavljeno: 20. prosinca 2021.

O projektu „Buvinine vratnice – replika u linorezu” počeo sam razmišljati još u kolovozu, svjestan da je za takav projekt potrebno najmanje 3 – 4 mjeseca rada. Na originalnim su vratnicama, uz ostale, scene Navještenja, Rođenja, Prikazanja u hramu, stoga se projekt činio prikladnim za predbožićno vrijeme. Kako moji kolege uvijek rado sudjeluju u likovnim projektima, odlučili smo pripremiti njihove radove za izložbu koja će biti postavljena u posljednjem adventskom tjednu.

Tijekom rujna pripremao sam predloške 24 od 28 originalnih scena s vratnica te prizore rasporedio na 12 učitelja. Tri scene s vratnica u jako su lošem stanju, a jedna je teško prepoznatljiva, pa nisu izrađene.

Učitelji su dobili zadatak da u listopadu prenesu skicu na linoleum-gumu uobičajenim postupkom s pomoću indigo-papira. Kvalitetne linoleum-gume i boju nabavila je škola. Ravnateljici Violeti Pranjić zahvaljujem na financijskoj pomoći i podršci za tako kompleksan projekt. Kad su učitelji prenijeli linearni crtež, uputio sam ih na možda najvažniji postupak u procesu izrade linoreza, a to je da scene s originalnih predložaka prikažu kao kontrast crnih i bijelih ploha flomasterom ili kemijskom olovkom (svi koji se bavimo umjetnošću znamo da je skica na matrici 95 % linoreza!).

Tijekom studenoga učitelji su počeli izrezivati gumu, odnosno uklanjati površinu koja nije obojena, a crtež koji je naglašen kemijskom olovkom ili flomasterom u konačnici će biti otisak/linorez (na gumu se nanosi tiskarska boja i sve što je uklonjeno jest udubljenje pa je u otisku bijelo, a površina koja je ravna u otisku je crna). Linoreze sam tiskao crnom bojom charbonnel za duboki tisak i otisnuti su ručno žlicom. Izložba radova otvorena je u školskoj knjižnici u petak, 17. prosinca 2021.

Kao učitelj likovne kulture imam povlasticu biti okružen s najmanje šestero učitelja i učiteljica s iznimnim likovnim talentom i još toliko njih s velikom voljom za otkrivanje novih mogućnosti u likovnom izražavanju. Primjerice, Biserka Saboliček je učiteljica razredne nastave i ima dugogodišnje umjetničko iskustvo, osobito u području slikarstva. Iznimno je vješta i u crtačkoj tehnici olovke u tonskom izražavanju. Iako u tehnici linoreza nema mnogo iskustva, ovaj je zadatak odradila na najvišoj likovnoj i estetskoj razini. Jednako tako kolege Nenad Solić, učitelj matematike, i Irena Flajs, učiteljica njemačkog jezika, pokazali su zavidnu vještinu i iznimnu umjetničku inteligenciju zahvaljujući svojim afinitetima prema umjetnosti. I kolegice Evelina Kovačić Šimunić, Josipa Kičinbaći i Tajana Tucković odradile su sjajan posao unatoč tomu što se nikada nisu bavile likovnim radom. U cjelini iznimno sam zadovoljan i ponosim se radovima svih dvanaestero kolega i kolegica (osim navedenih, to su Dubravka Svetec Tvorić, Valerija Vargantolić, Petar Žugec, Sandra Slama, Antonia Aurer i Marijeta Kopornić) te im zahvaljujem na uloženom trudu, volji i kreativnosti koju su podijelili u još jednom u nizu naših zajedničkih projekata.

■  Piše: Mario Dimić, učitelj likovne kulture ■  OŠ Gola ■  Već 20 godina radi kao učitelj likovne kulture što je njegov životni poziv. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Jabukovcu metodiku kod prof. Emila Roberta Tanaya i grafiku u klasi prof. Dubravke Babić. Osim pedagoškog rada, profesionalno izlaže grafike dubokog tiska. ■