Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [ 107.]
Posavska kuća redefinicija boje
objavljeno: 8. srpnja 2021.

Uz priču da se grad Sveta Nedelja smjestio uz Savu, uz povijesne legende i anegdote kako su sačuvani određeni povijesni artefakti vezani uz Svetu Nedelju, učenici su zamijetili pored škole staru zgradu naziva Crkvenjak.

Ta je stara zgrada građena kao sve posavske kuće – s prizemnim dijelom kao velikim spremnicima, balkonom i stubama koje vode na kat gdje su smještene prostorije. Istraživali smo tijekom projekta o povijesti svoga grada, što se sve događalo i od kuda ta građevina pored škole. Saznali smo da je to zapravo prva škola i da se prije 150 godina u toj zgradi događalo učenje i poučavanje.

Kad sam učenicima pokazala fotografije starih posavskih kuća, uočili su puno sličnosti, a ponegdje i istu gradnju pa su sami rekli da je zgrada pored škole tipičan primjer posavske kuće.

LINK PREMA MATERIJALU (sa stranica Vlade Republike Hrvatske)

Učenici su pretpostavili da će to biti motiv, ali poznavajući mene, znali su da ću sigurno likovni zadatak postaviti izvan njihovih okvira.

a) Strukturnom i obrisnom crtom nacrtati jednu posavsku kuću – uljni pastel.

Budući da to znaju, odahnuli su jer su bili na sigurnom terenu.

b) Redefinicija boje – bila sam ugodno iznenađena da znaju pojam redefinicije i da znaju objasniti  pojam u likovnom jeziku, ali nisu shvatili kakve veze posavska kuća ima s redefinicijom.

Morala sam se poslužiti maštom i izazvati ih objašnjavajući da su dobili mogućnost renovirati i obojati kuće kako žele u namjeri da privuku turiste, da istaknu ljepotu gradnje i oblik samih kuća.

Tempere

Cijeli album radova

Ovim se radovima opraštam od jedne predivne generacije koja je bila voljna učiti, istraživati, igrati se i biti svoja.

■  Radovi učenika 4. b OŠ „Sveta Nedjelja“ nastali pod mentorstvom učiteljice Sandre Vuk. ■