Učitelji stvaraju
OŠ „JOSIP VERGILIJ PERIĆ“ IMOTSKI
Projekt: Uskrs u mojem zavičaju
objavljeno: 1. travnja 2021.

Projektom Uskrs u mojem zavičaju predstavit ćemo uskrsne običaje svog zavičaja s namjerom da i druge zemlje, sudionice ovog projekta, upoznaju naše uskrsne tradicije i običaje te da međusobno upoznamo različite vrijednosti i običaje.

U sklopu eTwinning projekta Uskrs u mojem zavičaju učenici 3. a razreda OŠ „Josip Vergilij Perić“ Imotski, istraživali su uskrsne običaje svoga kraja. U uskrsnim običajima nedjelja pred Uskrs ima osobito važnu ulogu  jer se toga dana blagoslivljaju maslinove grane na spomen svečanog ulaska Isusa u Jeruzalem.

U zoru na dan Cvjetnice umivamo se u vodi punoj latica proljetnog cvijeća jer će nam voda dati ljepotu i čistoću lica i duše.  

Mi u Imotskom imamo jedinstvenu i prepoznatljivu tradiciju kićenja maslinovih grana za blagoslov koja je u postupku zaštite kao dio nematerijalne kulturne baštine našeg kraja. Ovo je umijeće staro više od sto trideset godina, a donijele su ga talijanske obitelji doseljavanjem u Imotski.

Na Cvjetnicu se na blagoslov nose maslinove grane okićene bijelim „tičicama“. Maslina je znak mira, a naše su „tičice“ simbol ljubavi, ufanja, nade i unutarnjeg zadovoljstva. Kako se običaj našeg imotskog kraja ne bi zaboravio i kako bi se nastavila njegovati tradicija i baština, u našem smo razredu na satu Likovne kulture naučili izrađivati „tičice“. Naučila sam učenike i posebnu tehniku ukrašavanja maslinove grane srčikom iz grančice smokve.

Postupak je jednostavan, ali zahtijeva puno strpljenja i ljubavi. Odrežu se mlade grane smokve. Biraju se one koje imaju veću srčiku. Režu se na štapiće iz kojih se šibljem ježovine iz sredine smokvinih štapića vadi bijela srčika. Promjer srčike smokve i štapića,  kojim vadimo, mora biti gotovo isti. Mora se raditi iznimno nježno i pažljivo da nam ne pukne. Izvađena je srčika smokve mekana, a potrebna su nam tri komada od kojih se pravi „tičica“. Prvi dio lagano oblikujemo u razvučeno slovo S na čijem je jednom kraju glava, a na suprotnom, izduljenom je rep.

Uzimamo novi komad srčike za krila i presavijemo ga oko tijela „tičice“. Zadnjim, trećim dijelom srčike, obavijemo krila i tijelo te vrlo pažljivo stisnemo tankom bakrenom žičicom. Škaricama oblikujemo „tičici“ kljun, napravimo joj krijestu od crvene čoje i zalijepimo na nju. Gotovu „tičicu“  pričvrstimo žičicom na granu masline. Blagoslovljene maslinove grane krase naše domove cijele godine.

Ovim dobrim i hvalevrijednim projektom prenijeli smo znanja i vještine starijih na mlađe generacije i sačuvali ih od zaborava. Svi smo zajedno uživali u njegovanju ove uskrsne tradicije.

 Piše: Katija NIKOLIĆ, učiteljica RN ■  OŠ ” Josip Vergilije Perić” Imotski ■ Diplomirana sam učiteljica u zvanju mentora. ■  Komunikativna sam i kreativna osoba. Mislim da je ovo  najljepše zanimanje na svijetu. Ono nam pruža tako puno radosti i zadovoljstva koje nam samo djeca mogu dati. ■