Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [ 102.]
Slika moga grada
objavljeno: 3. lipnja 2021.

Motiv grada, u kojem učenici žive, motiv je koji radimo učestalo jer krije mnoštvo elemenata kojim se koristim kao motivom u ostvarivanju likovnih zadataka.Ovaj smo put učili kako simetrično napraviti refleksiju (odraz) simbola Svete Nedelje u rijeci Savi.

Pustila sam učenike da razmisle zašto povezujemo rijeku Savu sa simbolom grada. Vrlo su brzo shvatili da rijeka Sava protječe gradom u kojem žive, čak da u gradu imamo i pet jezera koji su mali odvodni dijelovi same rijeke. Kad smo uočili povezanost, i kad su se sjetili priča iz prošlosti kako je rijeka poplavila ovaj kraj, osim crkve gdje se nalazi sačuvana skulptura Majke Božje, postavila sam likovni problem: Kako prikazati Savu i crkvu na istoj plohi, kako istaknuti i povijesnu priču kad se sve bilo potopilo osim crkve?

Došli smo do pojma slikarska skica.

Na papir su skicirali kako bi određeni sadržaj i elementi izgledali i kako bi to smjestili na plohu papira.

Nakon što je svaki učenik otprilike napravio prvotnu skicu, postavili smo si pitanje kojom tehnikom bismo napravili rad. Učenici su odabrali kombiniranu tehniku: uljni pastel (za početnu skicu) i tempere.

Sljedeće je pitanje bilo što je odraz ili refleksija.

Tu smo se duže vrijeme zadržali razgovarajući kako likovno prikazati refleksiju, rješenje nisu pronašli pa sam im objasnila tehniku monotipije (otisak).

Nakon što smo cijeli školski sat razgovarali o motivu, likovnim tehnikama, načinima prikaza i načinima rada te kako bi trebala u cijelosti izgledati kompozicija tih elemenata na papiru, krenuli su u izradu zadatka.

Slikanje simbola grada monotipijom u odrazu rijeke Save – uljni pastel i tempere

Na kraju drugog sata, tijekom vrednovanja učenici su bili oduševljeni cijelim produktom i razočarani što smo izdvojili najbolje radove za dva likovna natječaja.

Učenici su tražili da nekoliko puta fotografiram radove znajući da se radovi ne vraćaju s likovnih natječaja.

Mala nadopuna:

Na likovnom natječaju Oaza zelenila i vode učenica Magdalena Gabriša osvojila je 1. mjesto baš ovim radom, prikazom ljepote svoga grada okruženog Savom i zelenilom.

CIJELI ALBUM

■  Radovi učenika 4. b OŠ „Sveta Nedjelja“ nastali pod mentorstvom učiteljice Sandre Vuk. ■