Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [ 104.]
Slikarski rukopis Charles McGee
objavljeno: 17. lipnja 2021.

Likovna kultura je povezana i s pojmom upoznavanja likovne umjetnosti, otkrivanja likovnih elemenata i razvoja opće kulture. Na tragu svega toga prije tri godine kolegica Nevenka Dimač pokrenula je projekt U svijetu likovnih umjetnika. Projekt je nastao na osnovu mog starog projekta koji je imao u sebi element „umjetničkog transfera”.

BOJE OKO NAS

Rad iz prvog razreda prema elementima slikarskog rukopisa Paula Kleea.

Uz razvijanje učeničke likovne pismenosti volim i sama istraživati nove umjetnike, volim posjećivati umjetničke škole po svijetu i njihove izložbe i tražiti njihove motive koje su poučavali i istraživali.

Ovaj smo put upoznali slikarski rukopis Charlesa McGeea. Uz priču o djetinjstvu, mornarici, školovanju i kasnije o njegovu radu na mjestu učitelja likovne kulture povezala sam i pojam volumena koji trenutno radimo na matematici.

PREZENTACIJA

Na postavljeno pitanje kako bi prikazali rad u tri dimenzije: širina, duljina i visina (dubina) da ima u sebi elemente slikarskog rukopisa C. McGeea, zamislili su se i izrazili želju da ih učim (vođenim učenjem) kako ostvariti to što su zamislili. (U prezentaciji imate prikaz korak po korak.)

Tema:

volumen u prostoru, skulptura.

Likovni elementi:

crno-bijeli kontrast, volumen, slikarski rukopis.

Tehnika:

crni flomaster i bijeli papir.

Prikaz:

zajednički rad kao mural na bijeloj podlozi.

Tijekom vrednovanja tražili su da ponove sve korake koje su ostvarivali i bili su dosta kritični prema svojim radovima. (Dio je učenika napravio po dva rada.) Tek kad sam radove izložila kao skupni rad u obliku MURALA, (kao što ih je i umjetnik izlagao), postali su zadovoljni ostvarenim.

Najljepša pohvala im je bila kad su i drugi učenici primijetili njihove radove na panou škole i došli pobliže vidjeti kako su nastali i na koji su način stvoreni.

Cijeli album radova možete pogledati OVDJE

 Što smo sve u projektu U SVIJETU LIKOVNIH UMJETNIKA tijekom 4. razreda ostvarili, možete pogledati OVDJE

■  Radovi učenika 4. b OŠ „Sveta Nedjelja“ nastali pod mentorstvom učiteljice Sandre Vuk ■