Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO ♦ 116.♦
Slikarski rukopis Etta Vee
objavljeno: 17. veljače 2022.

Moji učenici znaju da srce čovjeka ne izgleda onako kako ga mnogi izražavaju u komunikaciji. Učenici se od prvog razreda koriste pametnim telefonima i tabletima i komunicirajući koriste se emotikonima.

Razvili smo cijelu raspravu otkud ideja da se srce kao simbol crta u obliku dvije brojke 2 (riječi moga Karla). Zatim su mi pokazali kako oni srce kao simbol stvaraju ručicama. Kad sam ih pitala kako to znaju, rekli su mi da su tijekom pandemije (2020.) komunicirali s bakama i djedovima videopozivima i na kraju umjesto pozdrava svoju ljubav prema njima iskazivali takvom gestom prstima.

Umjetnost i zajednica: učenik istražuje likovno i vizualno oblikovanje kao sastavni dio života pojedinca i zajednice (prisutnost likovnog i vizualnog oblikovanja u svakodnevnome okruženju; dizajn, primijenjena umjetnost, vizualne komunikacije, kazalište, spomenici, muzeji, galerije, izložbe, ulična umjetnost).

A.1.1. Obvezni likovni pojmovi:

Točka, crta.

Dugine boje, osnovne i izvedene boje, miješanje boja.

Ploha, lik, geometrijski i slobodni likovi, mrlja, potez.

Odnosi: veće, manje, jednako na plohi i u prostoru; dodavanje i oduzimanje oblika.

B.1.1. Učenik prepoznaje različite oblike likovnih i vizualnih umjetnosti:

  • vizualne komunikacije i dizajn.

Učenik se u stvaralačkom procesu i izražavanju koristi:

  • principom kreativne igre
  • likovnim jezikom
  • iskustvom usmjerenoga opažanja
  • upoznaje pojmove te forme izražavanja i oblikovanja vezane s likovnom ili vizualnom umjetnošću i kulturom.

Slikarski je rukopis način na koji slikar predstavlja svoje umijeće.

Budući da učenici srce kao simbol prepoznaju kao oblik od dvije linije koje imaju zajedničku početnu točku i simetrične su, najbolja umjetnica, koja je bila bliska dječjem izričaju, prema mom mišljenju je moderna umjetnica Etta Vee.

P R E Z E N T A C I J A

 Učenike je oduševilo kako slika može postati  posteljina, slika na šalici ili tapiserija. Naučili su u prvom razredu i riječ DIZAJN i gotovo smo cijeli školski sat proveli razgovarajući o toj temi. Posebno su im se svidjeli ubrzani videosnimci slikarice kako slika.

Tema: Prikaz simbola srca slikarskim rukopisom slikarice Ette Vee.

Tehnika: vodene boje i uljni pastel.

Razred: prvi.

ALBUM RADOVA

Ove radove nismo vrednovali, ali vrednovali su ih roditelji pitajući me hoće li učenici donijeti ove radove kući s namjerom da uokvire njihova slikovita i drugačija srca.

■  Piše: Sandra VUK | učiteljica savjetnica | OŠ Sveta Nedelja ■