Učitelji stvaraju
OŠ POKUPSKO, POKUPSKO
Suradnja škole i lokalne zajednice
objavljeno: 6. rujna 2021.

Suradnja škola s lokalnom zajednicom pridonosi razvoju osobnih i socijalnih vještina učenika te ih priprema za ulogu aktivnih građana. Djelovanjem u zajednici učenici razvijaju empatiju, socijalnu osjetljivost, građansku odgovornost i poduzetnost te doživljavaju zadovoljstvo nakon odrađenih aktivnosti.

Dobrom suradnjom ostvaruju se sljedeći ishodi međupredmetnih tema:

■ OSOBNI I SOCIJALNI RAZVOJ – učenik prihvaća društvenu odgovornost i aktivno pridonosi društvu te se ponaša društveno odgovorno.

■ GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE – učenik promiče kvalitetu života u zajednici.

■ ODRŽIVI RAZVOJ – učenik sudjeluje u aktivnostima u školi i izvan škole za opće dobro te predlaže načine unapređenja osobne i opće dobrobiti.

■ PODUZETNIŠTVO – učenik sudjeluje u projektu ili proizvodnji od ideje do realizacije.

Kako je ostvarena suradnja lokalne zajednice i učenika 3. razreda OŠ Pokupsko u školskoj godini 2020./2021.

PRVA AKTIVNOST

Svake godine za Božić i Uskrs posjetimo i darujemo jednu obitelj prigodnim poklonom.

Ove godine nismo mogli posjetiti obitelji zbog epidemiološke situacije, stoga smo odlučili napisati čestitke onim mještanima koji su tijekom blagdana sami te ih na taj način razveseliti i ohrabriti.

„Sami možemo učiniti tako malo. Zajedno možemo mnogo učiniti.“                                                             

Hellen Keller

U Općini Pokupsko provodi se projekt„Zaželi“. Provode ga jedinice lokalne uprave. U sklopu projekta zapošljavaju se žene radi potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici.

Na inicijativu učenika 3. razreda (koju su podržali i ostali djelatnici Škole) napisane su čestitke koje su stigle do naših mještana. U dogovoru s voditeljem projekta ta je aktivnost uspješno ostvarena.

DRUGA AKTIVNOST

U poznatoj web-učionici autorice Sandre Vuk 15. prosinca 2020 predstavila sam projekt vezan za održivi razvoj – „Kad se male ruke slože, otpad nestati može“ kao dobar primjer suradnje OŠ Pokupsko i lokalne zajednice, konkretno Kluba žena Pokupsko.

TREĆA AKTIVNOST

Skupljanjem plastičnih čepova pomažemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma. Plastične čepove odlažemo u posebne spremnike o kojima brigu vodi lokalna udruga Klub žena Pokupsko.

ČETVRTA AKTIVNOST

Na Dan planeta Zemlje 2021. godine priključili smo se projektu „Ruška tepka i park perunika“ koji provodi Klub žena Pokupsko.

Taj je projekt odabran u sklopu INA-ina programa „Zeleni pojas“ kojemu je cilj sufinanciranje projekta iz područja ekologije i održivoga razvoja.

Želja je bila učiniti Pokupsko prepoznatljivim po perunici, cvijetu koji je od 2000. godine i hrvatski nacionalni cvijet.

Početkom svibnja 2019. godine u dvorištu tradicijske okućnice u Pokupskome zasađeno je četrdeset različitih vrsta tog cvijeta, a ove su godine učenici 3. razreda, uz pomoć članova spomenute udruge, zasadili nove vrste koje su sami prikupili u svojemu mjestu i okolici.

Što trebate znati o tom cvijetu?

HRVATSKI NACIONALNI CVIJET − SIMBOL MIRA MEĐU NARODIMA

Taj neobičan i veličanstven cvijet od davnina je poznat u Hrvatskoj. Naziv perunika potječe iz slavenske mitologije: od staroslavenskog boga Peruna i boginje Perunike, njegove žene. Prema drevnim pričama kada bi munje boga Peruna udarale u zemlju, ostavljale su iza sebe perunike raznih boja. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju, stoga taj cvijet zovu ljeljuja, a na dubrovačkome području taj božanski cvijet zovu bogiša.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine na izložbi cvijeća u Japanu proglasila je peruniku hrvatskim nacionalnim cvijetom. Promovirana je tada pod sloganom: „Cvijet u svakom kutku svijeta, cvijet shvaćen kao simbol mira među narodima.” Diljem Hrvatske rasprostranjeno je dvanaest samoniklih vrsta perunike, a posebno nas je Perun nagradio obiljem gromova u Samoborskome gorju te na području Nacionalnoga parka Krka gdje rastu zakonom zaštićene endemske vrste: hrvatska perunika (Iris croatica), ilirska perunika (Iris illyrica) i močvarna perunika (Iris pseudacorus).

Boje perunike imaju posebnu simboliku: ljubičasta simbolizira mudrost i pozdrave, plava nadu i vjeru, žuta je simbol strasti, a bijela predstavlja čistoću i nevinost. Imajte to na umu kada drugi put darujete peruniku, no pazite da ne uberete onu zaštićenu jer bi se Perun mogao jako naljutiti. Srećom, kada gromovi polete, iza sebe ostavljaju nove, prekrasne cvjetove raznih boja.

Svi primjeri dobre i uspješne suradnje predstavljeni su na mrežnoj stranici Škole.

U prostorijama Područne knjižnice Galženica u Velikoj Gorici postavili smo i izložbu kao dobar primjer suradnje lokalne zajednice i Škole o kojoj su pisali svi lokalni mediji.

■  Piše: Jasminka Podlejan, OŠ Pokupsko, učiteljica mentor ■ U prosvjeti radim 26 godina kao učiteljica razredne nastave te istodobno vodim plesno-scensku skupinu. Završila sam osnovnu glazbenu školu (harmonika), školu dječjega folklora kod Gorana Kneževića i seminar za koreografa u slobodnoj formaciji. Sve to pomaže mi u radu s plesno-scenskom skupinom. Sudjelujem na svim školskim i izvanškolskim priredbama te se aktivno uključujem u rad lokalne zajednice na području Općine Pokupsko.  Od 2006. godine u suradnji s roditeljima svojih učenika zapisujem riječi i običaje s područja vukomeričko-pokupskoga poddijalekta, a od 2016. godine se još ozbiljnije tome posvećujem provodeći projekt „Kak je negda bilo“. Kreativnost i upornost moje su vrline jer samo kreativan i uporan učitelj može uspjeti u svojemu poslu ■