Zanimljivosti
OŠ BARTULA KAŠIĆA ZADAR
Uspjeh akcije ‘kosa ljubavi’: Odrezale kosu i oborile rekord!
objavljeno: 21. prosinca 2015.

…koju je u sklopu humanitarne akcije odlučila donirati udruzi KOSA LJUBAVI za izradu vlasulja za djecu oboljelu od zloćudnih bolesti.

Akcija je po prvi put održana u jednoj zadarskoj osnovnoj školi na incijativu prof. hrvatskog jezika Ane LISICA i odmah je postala rekordna.

Protekli vikend u školskoj dvorani prikupljeno je 55 donacija kose, čime je oboren dosadašnji hrvatski rekord u jednoj akciji koji je iznosio 53 donirana “repića” uz sudjelovanje 13 frizera. Među njima je bilo najviše učenica od petog do osmog razreda te jedna šestogodišnjakinja, ali i dvije nastavnice, tri mame i jedna gospođa iz grada koja je na radiju u zadnji tren čula da se i građani izvan škole mogu uključiti u donaciju.

Prezadovoljna sam! Ne samo zbog oborenog rekorda i uistinu velikog odziva naših učenica, već i zbog cilja koji smo ovom akcijom postigli. Škole su obrazovne i odgojne ustanove, a danas smo ih učili humanosti. Koliko je važno, nekada i doslovno, dati i dio sebe kako bi pomogli onima koji našu pomoć trebaju – kazala nam je kraju akcije prof. Ana Lisica koja je i sama dobila novu frizuru skrativši kosu za 28 centimetara. Njena kolegica, učiteljica razredne nastave Kristina KNEŽEVIĆ, bila je još “darežljivija”, njena donacija je bila duga 35 centimetara.

Moram priznati da sam u početku bila skeptična, nisam mislila da će akcija imati ovoliki odziv među učenicama. Očekivala sam ih najviše dvadesetak, ali kad su se sve pojavile u učionici, začudila sam se. Želim se zahvaliti svi učenicama i njihovim mamama, ali i frizerima koji su omogućili ovu akciju iz frizerskih salona “Ana”, “Gati”, “VIP”, “Blondie”, “Danijela”, frizerki Ivani Boras te frizerima i profesorima iz zadarske Obrtničke škole Gojka Matuline koji su sjajno obavili svoj posao – kazala je prof. Lisica.

Humanitarne akcije darivanja kose pokrenula je udruga KOSA LJUBAVI iz SESVETA početkom ove godine. Predsjednica udruge Biljana BJELAJAC POZNIĆ potvrdila nam je da je u Zadru oboren broj donacija i frizera te da će darova kosa biti opravljena vlasuljarima u Zagrebu na izradu perika. Za jednu vlasulju od prirodne kose potrebno je od pet do osam repova te između 80 i 110 sati isključivo ručnog rada. Zanimljivo je će se na svakoj vlasulj naći imena donatora tako da budući korisnik znati od koga je dobio kosu. [ IZ DRUGOH MEDIJA | zadarski.hr ]