POKLADNI UTORAK, 5. OŽUJKA ■ MEĐUNARODNI DAN PALAČINKI

Palačinka, tako jednostavna, a veličanstva

utorak, 5. ožujka 2019.

Dan posvećen palačinkama, poznat i pod nazivom Mardi Gras (Debeli utorak), slavi se na utorak prije Pepelnice. Zašto baš na ovaj dan? Budući da se za vrijeme korizme znamo odreći najdražih slastica i jela, Britanci su odlučili „nadoknaditi”…

Palačinka, tako jednostavna, a veličanstva

… sve ono što će propustiti tijekom razdoblja odricanja. Dakle, taj je utorak posljednja prilika za opuštanje i uživanje u hrani koja nam neće biti dopuštena u vrijeme korizme.

Dan palačinki u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjevernoj Irskoj i nekoliko drugih zemalja širom svijeta slavi se uz dobru zabavu i mnogo raznovrsnih palačinki! Najpoznatija je aktivnost Dana palačinki utrka koja se u povijesnom britanskom gradiću Olneyju održava od 1445. godine. Sve je počelo kad je jedna Britanka, na utorak prije Pepelnice, odlučila ispeći palačinke kako bi iskoristila sve kvarljive namirnice prije korizme. Bila je toliko zauzeta izradom palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu. Čuvši crkvena zvona, izjurila je iz kuće, s tavom u ruci. Utrka palačinki ostaje relativno česta svečana tradicija u Ujedinjenom Kraljevstvu, čak i danas. [ Više o tome OVDJE ]

Jedni vole tanje, drugi deblje, mogu biti slatke ili slane, a marmelada, čokolada i orasi, samo su neki od nadjeva koji se u njih stavljaju. Kakve god bile, rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Današnji je dan idealna prilika da se bez grižnje savjesti „napapate” palačinki i tako dostojanstveno proslavite njihov dan. [ Više o tome OVDJE


 

U zapadnim zemljama, ovo je prilika da si vjernici tradicionalno priušte još jednu gozbu prije korizme. Smatra se poganskom tradicijom, no neki izvori tvrde da su palačinke ustvari kršćansko jelo, gdje četiri glavna sastojka – brašno, jaja, sol i mlijeko – označavaju četiri stupa vjere. 

 Svjetski dan palačinki idealna je prilika da ispečete najukusnije palačinke dosad, a ako vam nedostaje inspiracije pripremili smo nekoliko zanimljivih ideja iz raznih dijelova svijeta.  

  • Ujedinjeno Kraljevstvo

Palačinke pripremljene od tradicionalne smjese prelivene sirupom od šećera i limuna. Britanci palačinke također pune slanim nadjevom i jedu kao glavno jelo.  

  • Kina

U Kini se palačinke nazivaju Cong you Bing. Riječ je o palačinkama od pravog tijesta koje se peku u tavi i začinjavaju sojinim umakom.

  • Finska 

Pannukakku je naziv za palačinke pečene u obliku trokuta ili pravokutnika, posluženima sa šećerom u prahu, vrhnjem ili voćem.  

  • Grčka 

Tiganites su tanke palačinke prelivene medom, cimetom i jogurtom.  

  • Malezija

Apam balik, malezijske palačinke od rižinog brašna, punjene zaslađenim kikirikijem. 

  • Indija 

Uttapam, neobične palačinke od riže, crne leće, luka i začinskog bilja.

  • Austrija 

Keiserschmarrn je poznat i kod nas, nazvan prema caru Franji Josipu. Riječ je o komadićima pečene smjese za palačinke koja se posipa šećerom, čokoladom u prahu, orasima, voćem...  [ Izvor: index.hr, a više o palačinkama čitajte OVDJE i na stranicama 100posto

AKTIVNOSTI

Iako su za Pokladni utorak naše tradicionalne slastice u kontinentalnim krajevima pokladnice, a u primorskim fritule, zanimljivo je s učenicima obilježiti i ovaj dan, pogotovo stoga što se mogu pripraviti u školi (ili ih djeca mogu donijeti od kuće, ovisno o dobi i opremljenosti škole), kroz Sat razrednika, Prirodu i društvo ili izvannastavnu aktivnost Domaćinstvo.

………

Piše Melita POLIĆ, učiteljica savjetnica | OŠ Jurja Dalmatinca, Šibenik

Ima 30 godina radnog iskustva; voditeljica Županijskoga stručnog vijeća učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije od 2006.; autorica županijske slikovnice Korak kroz Šibensko-kninsku županiju | Misli vodilje u radu: život nije podijeljen na predmete [integrirana nastava]; cijeli je svijet učionica [cjeloživotno formalno i neformalno učenje] te prije svega odgajati, a onda i obrazovati.

Vezani članci
Školski portal: Život nije podijeljen na predmete

Život nije podijeljen na predmete

Mi koji radimo u razrednoj nastavi mnogo smo očekivali od…

Školski portal: Dragi Lastane, ne zabrinjavaju me promjene, je li sve u redu sa mnom?

Dragi Lastane, ne zabrinjavaju me promjene, je li sve u redu sa mnom?

… koliko se toga u našem radu doista promijenilo? U…

Školski portal:  Vrt - opuštanje, razonoda i učenje

Vrt - opuštanje, razonoda i učenje

Dokazano je da rad u vrtu ima blagotvoran učinak na…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Natalija Kožić Lukačević dobitnica Državne nagrade za volontiranje

Natalija Kožić Lukačević dobitnica Državne nagrade za volontiranje

… koju dodjeljuje Ministarstvo za demografiju,…

Školski portal: Na putu dobrote

Na putu dobrote

… koje je u svih sudionika…

Školski portal: Zakoni dobri, provedba slaba i neujednačena

Zakoni dobri, provedba slaba i neujednačena

Kada se mijenjao svjetski poredak, padao…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…