16. STUDENOGA ■ MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE ■ 27. VELJAČE ■ DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Sličnosti nas povezuju, a razlike obogaćuju!

petak, 16. studenoga 2018.

Međunarodni dan tolerancije svake se godine obilježava 16. studenoga od 1996. godine, kad je Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala sve svoje članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drukčijih…

Sličnosti nas povezuju, a razlike obogaćuju!

… u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a iz 1995. godine koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države.

Tolerancija se Deklaracijom definira i kao instrument koji je prihvaćen prije više od 50 godina i naglašava potrebu za stvaranjem zakonskih okvira koji bi trebali jamčiti jednakost postupanja prema pojedincima i izjednačavanje mogućnosti društvenih skupina i pojedinih osoba u društvu u svim životnim aspektima poput zdravlja, obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja i dr.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, koji se obilježava 27. VELJAČE, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative i, kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca su naše blago, a ujedno najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

AKTIVNOSTI:

Predlažem projekt koji sam prošle godine provela na razrednoj i školskoj razini.

SVRHA JE bila senzibilizirati učenike na različitosti i njihovo međusobno uvažavanje, osvijestiti im različite vrste nasilja, spriječiti vršnjačko nasilje i potaknuti ih na činjenje dobrih djela.

Većinu aktivnosti provela sam u svom odjelu:

  • Svi smo različiti, ali smo jednako važni! [opisana u prethodnom članku]
  • Sličnosti nas povezuju, a razlike obogaćuju! [opisana u prethodnom članku]
  • Wonder [opisana u prethodnom članku]
  • Budimo bolji jedni prema drugima [opisat ću je za Međunarodni dan djeteta].

Na školskoj sam razini razrednicima podijelila materijale za aktivnost na Satu razrednika, u kojima sam kombinirala aktivnost Sličnosti nas povezuju, a razlike obogaćuju! i aktivnost za čiju mi je provedbu poslužila ideja s LINKA. 

PROJEKT JE NAJBOLJE POČETI na Međunarodni dan tolerancije ■ 16. studenoga, a završiti na Dan ružičastih majica ■ 27. veljače .

Na taj sam dan u svom odjelu integrirala sadržaje LIKOVNE KULTURE [izradba štapnih lutaka, koje smo odjenuli u ružičasto], SATA RAZREDNIKA [svi smo u školu došli odjeveni u ružičasto i razgovarali o svemu što smo radili vezano za temu] i HRVATSKOG JEZIKA [usmeno i pisano izražavanje – skupni rad: izradba plakata – žuti zato što je to naša razredna boja, kao simbol optimizma, sreće i kreativnosti; plavi – boja knjige/filma Čudo [Wonder]; ružičasti – Dan ružičastih majica i prezentacija aktivnosti].

Povjerenstvo [u sastavu psihologinja škole, učiteljica te predstavnici učenika 7. i 8. razreda u Vijeću učenika] prebrojalo je dobra djela i napisalo diplome za najljubaznijeg učenika u svakom odjelu i najljubazniji razred.

Na nekom Satu razrednika u ožujku 2019., nakon provedenih aktivnosti, bilo bi uputno napraviti refleksiju rada [Što je dobro djelo?] te uručiti diplomu najljubaznijem učeniku.

…………

Piše Melita POLIĆ, učiteljica savjetnica | OŠ Jurja Dalmatinca, Šibenik

Ima 30 godina radnog iskustva; voditeljica Županijskoga stručnog vijeća učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije od 2006.; autorica županijske slikovnice Korak kroz Šibensko-kninsku županiju | Misli vodilje u radu: život nije podijeljen na predmete [integrirana nastava]; cijeli je svijet učionica [cjeloživotno formalno i neformalno učenje]; ponajprije odgajati, a onda i obrazovati.

27. VELJAČE ■ DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Preuzmi 37.00 KB (.doc)

Diploma za najljubaznijeg učenika

Preuzmi 95.68 KB (.pdf)

Diploma za najljubazniji razred

Preuzmi 266.39 KB (.png)
Vezani članci
Školski portal: Nastavnu godinu privodimo kraju

Nastavnu godinu privodimo kraju

Ključno je isplanirati rad sve do sitnih detalja. Učenici uvijek…

Školski portal: Petnaest minuta za zdravlje

Petnaest minuta za zdravlje

Obilježava se od 1993. godine svake godine posljednje srijede u…

Školski portal:  Vrt - opuštanje, razonoda i učenje

Vrt - opuštanje, razonoda i učenje

Dokazano je da rad u vrtu ima blagotvoran učinak na…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Besplatna aplikacija SMIB igre

Besplatna aplikacija SMIB igre

✿ Aplikacija SMIB igre posve je…

Školski portal: Jan je ispunio moj profesionalni svijet

Jan je ispunio moj profesionalni svijet

Vjerojatno je genetika u našoj obitelji…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…