Iz školskog svijeta
■ ODRŽAN JE DRUGI PO REDU ZNANSTVENO-POVIJESNI KAMP HiSTEMory
Još jedan uspješan školski znanstveno-povijesni događaj
objavljeno: 24. svibnja 2023.

Drugi znanstveno-povijesni kamp HiSTEMory, održan u travnju  2023. u OŠ „Dobriša Cesarić“, Osijek, i ove je godine polučio sjajne rezultate. Ovogodišnji program obogaćen atraktivnim izložbenim primjercima, radionicama, predavanjima te medijski popraćen omogućio je učenicima da dva dana provedu u zabavnoj i edukativnoj atmosferi učeći na drukčiji način od tradicionalnoga, a usmjerenog na iskustvo, rješavanje problema, primjenu znanja.

Među ovogodišnjim novostima ističemo i najmlađe sudionike kampa, učenike razredne nastave, kao i posjetitelje, vrtićarce, iz obližnjega dječjeg vrtića.

Brojni učitelji osječkih osnovnih škola te učenici iz šest osječko-baranjskih osnovnih škola (OŠ „Mladost“, OŠ „Franjo Krežma“, OŠ Kneževi Vinogradi, OŠ „Višnjevac“, OŠ „Ivan Filipović“, OŠ „Vijenac“), zaljubljenici u STEM i njegovu primjenu u nastavi, odazvali su se pozivu organizatorica ovog školskog događanja, učiteljica Anite Čorak i Jelene Červenjak Kmoniček, zaposlenica osječke Cesarićke. Organizatorice su za učenike osmislile izvrsne radionice. Pred učenike su postavljeni brojni izazovi u kojima su se vješto snalazili. Istraživali su, povezivali i primjenjivali znanje kreativno promišljajući i zaključujući. Budući da je ovaj događaj i zabavnog karaktera, za učenike su osmišljene pauze pa su sudjelovali u kodiranom plesu poznate hiSTEMory himne Clap your hands, interaktivnim znanstveno-povijesnim kvizovima i sportskim izazovima, a pobjednici su odnijeli mnoge nagrade koje je za ove potrebe donacijama osigurala Školska knjiga. Slobodno su vrijeme provodili uz okrjepu, stvaranje uspomena u hiSTEMory fotokutku, družili se s profesorom Baltazarom, proizvodili struju vozeći bicikl, uživali u zelenilu školskoga dvorišta itd.

Podrška institucija

Ovaj je projekt financiran uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno nakon prihvaćene prijave na natječaj za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023. Značajnu metodičku podršku organizatorice su dobile i od Agencije za odgoj i obrazovanje, Osijek,  profesorice Jelene Noskov, više savjetnice za matematiku, te profesora Hrvoja Kneževića, višeg savjetnika za povijest.

Za mobilne instalacije i atrakcije pobrinule su se udruge koje se bave popularizacijom znanosti: udruga FabLab, Udruga profesor Baltazar, Institut za popularizaciju znanosti, udruga Virtualci. Za ovu su prigodu učenicima ponudili sjajne radionice u kojima su učili o struji, hrvatskim izumiteljima iz prošlosti, „letjeli“ su na metli, putovali planetima, upoznavali evoluciju života itd.

Značajna je podrška ove godine stigla i s Instituta Ruđer Bošković. Dr. sc. Marko Košiček održao je sjajno interaktivno predavanje Zanimljiva priča o DNA, a učenici su dobili priliku okušati se u ulozi znanstvenika dobivši zadatak izolirati DNA iz jagoda.

Ovaj znanstveno-povijesni kamp radionicama su podržale i lokalne institucije: Muzej Slavonije, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Odjel za matematiku, Osijek, Odjel za kemiju, Osijek. Otvorena je suradnja u kojoj studenti poučavaju učenike i tako uzajamno razmjenjuju neprocjenjiva iskustva u izgradnji znanja i budućih zanimanja. Učenici su se okušali u moleraju, nasljeđu baranjske kulturne baštine, karakterističnom oslikavanju zidova i tkanina. Uz studente i radionicu „Cesarići za inkluziju“ učenici su raznim aktivnostima i izazovima otkrivali i razvijali empatiju, suradnju, osjećaje, toleranciju; a sudjelujući u radionici „Harry Potter“, otkrivali su čudesne moći istoimenog književnog djela i primijenili ih u praktičnom dijelu gaseći vatru i izrađujući lava lampu.

Popularizacija znanosti kao moderan način učenja

Cilj je ovoga kampa popularizacija STEM-a u nastavi, a s posebnim osvrtom na STEM u nastavi povijesti. Kamp je, između ostaloga, imao zadatak temom „Priroda i društvo“ doprinijeti Festivalu znanosti u Osijeku koji se održavao istovremeno. Osim toga, mnogo je prednosti i pozitivnih strana ovakvoga školskog događaja koji svim sudionicima omogućava bogato iskustvo učenja na moderan način, promovira cjeloživotno učenje, primjenu znanja i prepoznavanje vještina; osamostaljuje pomičući granice učenja i poučavanja, potiče na kreativnost uspijevajući iz svakoga sudionika izvući najbolje rezultate.

HiSTEMory – osječki brand u usponu

Tijekom dvaju dana ovoga događajaškola je ugostila oko 400 sudionika, što govori o velikom interesu učenika i učitelja za ovakav tip školskih događanja te o simpatiziranju popularizacije znanosti i njezine primjene u nastavi. HiSTEMory zasigurno postaje sve poznatiji brand među osječkim učiteljima te iz pouzdanih izvora saznajemo da su već u tijeku pripreme i dogovori za sljedeću godinu koja će ponovno donijeti osvježavajuće novitete. Znatiželjno iščekujemo što nam se sprema za 3. HiSTEMory!

Organizatorice su zahvalne svim hiSTEMoryljupcima, koji su pripomogli da se ovaj školski događaj realizira, učenicima, učiteljima, roditeljima, pratiteljima, posjetiteljima, predavačima, medijima, institucijama, udrugama, donatorima, ravnatelju i kolegama iz kolektiva kao i svima onima koji su nesebično pružili podršku kada je bilo potrebno.

■ Napisale: Anita Čorak i Jelena Červenjak Kmoniček, učiteljice | OŠ „Dobriša Cesarić“, Osijek ■