Pljesak molim
Korištenje pilates lopti u učionici
objavljeno: 19. siječnja 2014.

Poznate kao Pilates lopte ili “Swiss Ball” lopte označavaju odlično rješenje i za profesionalnu i kućnu uporabu. Međutim, rijetko se koriste u školskim klupama. Zašto su Pilates lopte poželjne u našoj svakodnevici pa tako i u školi?

Prema riječima stručnjaka, u prvom redu, namjena im je poboljšati mišićnu stabilnost trupa i zglobova, fleksibilnost tijela, jačanje snage, jačanje trbušne muskulature i podizanja aerobne kondicije. Također, djeluju i kao antistresna terapija. Istraživanja su pokazala kako lopta pozitivno djeluje na raspoloženje jer stalno migoljenje i skakutanje  popraćeno neobičnim zvukovima podsjeća na igru i zabavu te oslobađa od nakupljenog stresa i pritiska.

Kako bismo održali ravnotežu na lopti moramo angažirati puno dubokih mišića stabilizatora. Jačanjem tih mišića možemo pomoći u prevenciji ozljeda leđa, koljena, skočnih zglobova, ramenih zglobova itd.

Sjedenje na lopti je izuzetno korisno, jer aktivira rad leđnih i trbušnih mišića. Mišići cijelo vrijeme moraju biti aktivni kako bi održali ravnotežu tijela, a time utječemo na posturalne mišiće koji su zaduženi za uspravno držanje tijela. Posturalni mišići koji su odgovorni za tjelesno držanje nalaze se u blizini kralježnice i održavaju je uspravnom. Loše držanje dovodi do pogrbljenosti i pritiska na pluća te do „deprogramiranja“ ili slabljenja tih dubokih mišića uz kralježnicu. Nasuprot tome, sjedenje na lopti je iznimno korisno za leđa jer aktivira rad mišića: tijelo se neprestano prilagođava kako bi održalo ravnotežu. Sjedenje na lopti  educira mišiće odgovorne za tjelesno držanje i stavlja tijelo u ravnotežu.

Zbog svega navedenoga, kao učiteljica koja i sama sjedi već godinama na Pilates lopti, na početku školske godine 2013. / 2104. upoznala sam na prvom roditeljskom sastanku  roditelje mojih trećaša s prednostima sjedenja učenika na lopti umjesto na, vrlo često, njima neprimjerenim školskim stolicama. Odsjediti po pet nastavnih sati na tvrdoj i neudobnoj stolici, uz ograničenu tjelesnu aktivnost tijekom tog višesatnog perioda i pri tom još pozorno pratiti nastavu prilično je zahtjevan zadatak za devetgodišnjake.  Dakle, dozvolila sam da učenici koji to žele, kojima to roditelji dozvole, donesu u školu Pilates loptu i za vrijeme nastave sjede na njoj. Dvije trećine razreda već je drugi dan donijelo lopte, a utvrđena su i pravila ponašanja – da lopte služe za sjedenje pod satom  i vježbanje pod odmorom, a ne za loptanje. Učenici su pravila prihvatili i nije bilo niti jednog „incidenta“ tijekom cijelog prvog polugodišta.

Isprva je bilo malo teže naviknuti se na „škripanje“ većeg broja lopti i čudne zvukove koji su nastajali migoljenjem na loptama, ali vidno je povećana koncentracija učenika, jer nisu više stvarali druge zvukove niti su skretali pozornost gubeći koncentraciju, već su uz laganu tjelesnu aktivnost (skakutanje, migoljenje…) pozornije slušali i pratili predavanja. Tijekom odmora između satova  učenici su lopte koristili za rastezanje, istezanje, igru… Dakle, Pilates lopte pomogle su i disciplini pod odmorima. Ukoliko bi nekom učeniku „dosadilo“ sjedenje na lopti, ili bi se umorio (jer sjedenje na lopti zahtijeva aktivaciju velike skupine mišića), uvijek bi mogao loptu zamijeniti stolicom. Ukupan efekt uvođenja Pilates lopti je izuzetno pozitivan, tako da od početka ovog polugodišta svi učenici u razrednom odjelu imaju svoju Pilates loptu pa ćemo sada i poneke satove TZK „odrađivati“ s loptama.

Stručnjaci napominju kako Pilates lopta daje veću slobodu kretanja i veću mogućnost izražavanja kreativnosti od svih ostalih sprava i pomagala za vježbanje. Vježbanje uz pomoć lopte je i vrlo zabavno, a mogućnosti izmišljanja novih vježbi su neograničene. Može se koristiti kako za grupno vježbanje, tako i za individualno. Vježbanje na lopti pozitivno djeluje na razvoj snage i fleksibilnosti, poboljšava aerobnu sposobnost organizma te smanjuje stres i pridonosi dobrom osjećanju.

Osobno, kao učiteljica koja je „uvela“ Pilates lopte u svoj razred i imam samo pozitivna iskustva, preporučam korištenje Pilates lopti u školi.

Izjave učenika

Nika P.: Meni je baš lijepo sjediti na lopti jer mogu skakati, ne bole me leđa i baš je zabavno.

Korina S.: Meni je lijepo sjediti  na lopti. Na lopti se sjedi uspravno. Lopta je za vježbanje. Ne bole te leđa i možeš skakati.

Tara M.: Meni je lijepo sjediti na lopti jer mogu skakati, igrati se i svašta s njom raditi.

Nola V.: Meni je sjedenje na loptama puno zabavnije nego sjedenje na stolicama.

Lea P.: Na lopti je meni zabavno sjediti jer možeš skakutati. Na lopti je zdravije sjediti nego na stolici.

Petar K.: Meni je na loptama zabavno. Na loptama vlada veselje i zabava.

Benjamin J.: Na lopti mi je lakše sjediti, držim se uspravnije i nije mi dosadno jer mogu skakutati kad nešto moram slušati.

Teo G.: Na pilates loptama ugodno je sjediti. I preporučam vam da ih nabavite!

Učiteljica razredne nastave

Gordana Foder

IV. osnovna škola Varaždin