Savjeti stručnjaka
NEŠTO JE POŠLO PO ZLU? ŠTO RADE NASTAVNICI
Učitelji nisu socijalni radnici
objavljeno: 7. veljače 2017.

Tko istrošen i s oskudnom naknadom odlazi u mirovinu? Jasno, učitelj. Tko je uvijek u toku, angažiran i u svako doba u pripravnosti? Tko ne smije reći: ovaj mali je glup?

U tekstu pjesme je sve što ima veze s učiteljima, svi klišeji i ideali. Ali kako je on sada, učitelj?

OČEKIVANJA

„Ne postoji ništa gore od učitelja koji ne zna više od onog što trebaju znati njegovi učenici“, stoji u Goetheovom djelu „Naukovanje Wilhelma Meistera“. Znanje je, međutim, samo dio zahtjeva koji očekuju učitelja. Netko tko je maturirao s odličnim, a nije otvorio usta pred razredom, nije idealan kandidat.

Kad je riječ o sljedećem naraštaju nastavnika, mogući kandidati bit će pod utjecajem vlastitog iskustva. Znaju da to ne ide lako – zainteresirati mladež. Vide da su učitelji u kontradiktornoj situaciji: s jedne strane trebaju odgovoriti zahtjevima društva, a s druge rade pod kapom škole, gdje je sve do u detalje regulirano. Za kreativne umove malo poželjno.

‘HELIKOPTER-RODITELJI’ U SVAKOM TRENUTKU SPREMNI ZA SLIJETANJE

S normalnim roditeljima koji se oslanjaju na školu kao instituciju učitelj ima sve manje posla. Istovremeno se sve više nosi s ekstremima: roditeljima koji gotovo zanemaruju svoju djecu i onima koji postavljaju zahtjeve kao da je njihovo dijete samo u učionici. Nastavnici nisu socijalni radnici.

Jedna vrsta roditelja se sada naziva „helikopter-roditeljima“. Uvijek spremni za slijetanje. To je danas svakodnevica, jer je broj zbornice ili ravnatelja pohranjen u brzo biranje.

Neovisno o ekscesima, nameće se zaključak: nastavnici su izgleda uslužna djelatnost peglanja biografije obrazovanja.

Škole su također opterećene velikom odgovornošću: odaziv birača koji prvi put imaju pravo glasa je prenizak – jesu li nastavnici zakazali? Maloljetnici su se potpuno „sredili“ votkom – nema ništa o tome na nastavi? Mladež je potonula u duboku zamku smartphonea – zašto učitelji ne učine nešto?!

Isto tako, da budemo otvoreni, previše se govori o lošim pedagozima, a gotovo nikako o dobrima. Roditelji moraju ponovno stati uz učitelja, a učitelji moraju biti hrabriji.

………………

NAPOMENA:

  • Süddeutsche Zeitung – njemačke novine s najviše pretplatnika. Osnovane su 1945. godine. Te južnonjemačke dnevne novine izlaze u Münchenu, a poznate su po kolumnama s naslovnice koje se objavljuju anonimno.
  • Izvor: sueddeutsche.de