Školstvo u medijima
DANCI RADI VLASTITE DOBROBITI INZISTIRAJU NA „HYGGEU” – NAMJERNO STVORENOJ BLISKOSTI
U Danskoj učenike od šest do 16 godina poučavaju empatiji
objavljeno: 20. studenoga 2019.

Ova je europska zemlja već odavno jedno od najpoželjnijih mjesta za rad, a njihova cjelokupna kultura može nas mnogočemu naučiti. Pogledajmo, dakle, što je sat empatije u danskoj školi i što možemo iz njega naučiti.

U UN-ovu izvješću o sreći iz 2012. godine provodi se istraživanje u kojem se 155 svjetskih zemalja rangira prema stupnju sreće njihovih stanovnika. Izvještaj svrstava Dansku među najsretnije zemlje svijeta. Ona, u posljednjih sedam godina, nijednom nije pala ispod trećeg mjesta na ljestvici, a najvažniji čimbenik koji pridonosi ovakvom statusu jest sat empatije u danskim školama.

Počevši od 1993., sve škole u Danskoj jednom tjedno imaju sat posvećen nečemu što se naziva Klassens tid. Učenici od šest do šesnaest godina obvezatni su pohađati ovaj osnovni nastavni sat koji je usmjeren na empatiju.

Učenici rade na povećanju empatije, što im pomaže u izgradnji boljih odnosa i većeg uspjeha u životu. Također pomaže u sprječavanju nasilja u školama. Najuspješniji poduzetnici, čelnici tvrtki i menadžeri zaklinju se u važnost empatije i Danska želi svoje buduće generacije usmjeriti na pravi put uspjeha i sreće. Tinejdžeri imaju veliku korist od ove vrste nastave s obzirom na to da u toj dobi često razvijaju narcisoidne osobine, a učenje o empatiji gradi njihovo suosjećanje za ostale, dok njihovu osobnost stavlja u drugi plan.

Za vrijeme nastave pod nazivom Klassens tid učenici se potiču da razgovaraju o problemima s kojima se suočavaju. Bez obzira na to radi li se o školskim ili nekim drugim aktivnostima, učenici dijele svoje probleme dok ostatak razreda s učiteljem pokušava naći moguća rješenja. Ta se rješenja temelje na slušanju i velikom razumijevanju, što učenicima pomaže suosjećati s drugima.

Ako nema određenih problema o kojima se može raspravljati, sat provode uživajući i opuštajući se zajedno. Rade na konceptu pod nazivom „hygge”, koji se usko veže za dansku kulturu. Namjerno stvorena bliskost – možda je najbolja fraza kojom bi se mogao objasniti izraz „hygge”. Danska je zemlja gdje sunce rano zalazi i vrijeme je prilično tmurno. „Hygge” Dancima označava toplinu, prijateljstvo i stvaranje intimne atmosfere u kojoj je svatko dobrodošao. Danci radi vlastite dobrobiti inzistiraju na „hyggeu”. I ostatak svijeta hvata korak s ovim konceptom. Instagram trenutačno ima više od tri milijuna objava koje sadrže oznaku #hygge, dok je Amazon prodao oko 900 knjiga o ovoj temi.

Dugotrajna pozicija Danske na vrhu ljestvice najsretnijih zemalja stalno intrigira istraživače poput Jessice ALEXANDER. Američka spisateljica i psihologinja u suradnji je s danskom psihoterapeutkinjom Iben SANDAHL napisala knjigu „Danski način roditeljstva: Što najsretniji ljudi na svijetu znaju o odgajanju samopouzdane, sposobne djece”.

Istražujući za knjigu, otkrile su da timski rad uvelike pridonosi razvoju empatije kod školske djece. Šezdeset posto školskog rada u Danskoj temelji se na timskom radu, djeca pomažu jedna drugima te uče kako surađivati umjesto da se pokušavaju međusobno nadmašiti. To također pridonosi činjenici da je Danska jedno od najpoželjnijih mjesta za rad u Europi.

No nije da nema konkurencije. Ali to je samo natjecanje sa samim sobom. Ne sa vršnjacima ili bilo kim drugim. Škole pak ne nude nagrade te time ne potiču nepotrebnu konkurenciju. Radije pokušavaju potaknuti i motivirati svoje učenike da rade na sebi i poboljšaju vlastite vještine.

U školama se provodi i zajedničko učenje. Učenici različitog znanja i slabosti u različitim predmetima rade zajedno na projektima. To im pomaže u područjima u kojima su slabi, a istodobno ih potiče da poboljšaju svoje vještine i znanje. Zajedničko učenje poučava učenike da se uspjeh često ne može postići sam, a rad s drugima donosi bolje rezultate.

Kada drugima objasnimo svoje razumijevanje određene teme, učimo o tom području bolje nego da smo ga sami pamtili. Kad objašnjavamo, moramo razmotriti kako druga osoba prima te informacije, a to, među ostalim, potiče i empatiju.

Danska se djeca istinski vesele ovim satima empatije. A roditelji su sretni u saznanju da će budućnost biti u snažnim i suosjećajnim rukama.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Truth Theory – novi medijski portal koji potiče razvoj humanosti provokativnim idejama usmjerenima na pronalaženje rješenja.
  • Izvor: truththeory.com