Savjeti stručnjaka
POMOZITE DJECI DA CIJENE ONO ŠTO IMAJU
Kako poticati djetetovu zahvalnost
objavljeno: 30. kolovoza 2018.

Američki portal za roditelje Great Schools angažirao je troje znanstvenika – dr. Tima KASSERA, Susan KUCHINSKAS i Dacher KELTNER – koji su podijelili svoje spoznaje o borbi protiv materijalizma, roditeljstvu koje u djetetu razvija ljubav i povjerenje te o produbljivanju osjećaja zahvalnosti kod djece.

Opremljeni s ovih deset savjeta možete unaprijediti shvaćanje zahvalnosti u svom domu.

  • Razmislite o vrijednostima koje oblikujete kao roditelj. Istraživanja pokazuju da, kada roditelji smatraju važnim materijalističke vrijednosti, njihova djeca preuzimaju te vrijednosti. Radite li dugo, kupujete mnogo, gledate televiziju, govorite o novcu i zarađujete ga itd., pokazujete svom djetetu da su materijalistički ciljevi u životu važni. Dijete će tada oponašati te vrijednosti.

Smanjite opseg izlaganja svog djeteta drugim materijalističkim oblikovanjima. Razmislite o tome slijedeći naputke Američke pedijatrijske akademije: ne dopustite djeci mlađoj od dvije godine gledanje u zaslone; starijoj djeci dopustite manje od dva sata gledanja dnevno.

  • Kada vaša djeca naiđu na reklamne oglase, kritizirajte te poruke. Jedno je istraživanje pokazalo da, kada djeca vide oglase, a odrasli to prokomentiraju činjenično, poput: „Te su reklame namijenjene prodaji“ ili vrijednosnim komentarom: „Ta je reklama pogrešna, to ne izgleda tako“, dječja želja za proizvodom slabi. Djeca će nakon toga vjerojatno uživati isključiti ton kada se pojave reklamne poruke i uzeti vaš vlastiti zabavni komentar za poruku oglasa.

Potaknite zdravije vrijednosti kod svoje djece. Istraživanja o našem sustavu vrijednosti pokazuju da su vrijednosti važne za osobni razvitak (poput slijeđenja vlastitih interesa i radoznalosti), povezanosti (imati dobre odnose) i osjećaja zajedništva (pokušati načiniti svijet boljim mjestom) u sukobu s materijalističkim vrijednostima. Poticanje važnih vrijednosti oslabit će materijalističke.

  • Naučite svoje dijete da bude zahvalno modelirajući to na emocionalno izvoran način. Možete osjetiti i izreći zahvalnost za male i velike stvari u svakodnevnom životu („Prodavačica u supermarketu bila je tako pažljiva. Nasmijala me je.“) Modelirate li mu zahvalnost, pomažete djetetu stvoriti emocionalnu naviku – biokemijsku i neurološku – koja će uobličiti njegovu reakciju na pozitivan način.

Zahvalnost za večerom i prije odlaska na spavanje. Kada večerate sa svojim djetetom i kada ga spremate na spavanje noću, prisjetite se toga dana i razmotrite za što ste zahvalni. Učinite to na religijski način molitvom zahvale ili na svjetovan način.

  • Zabilježite pozitivne događaje u svojem životu. Izražavanje zahvalnosti može potaknuti otpuštanje hormona emocionalne povezanosti – oksitocina. Oksitocinska reakcija može se izazvati ne samo razgovorom licem u lice, nego i telefonskim, internetskom komunikacijom i razmišljanjem o stvarima na kojima si zahvalan i ljudima kojima si zahvalan.

Osigurajte da se vaše dijete upozna s patnjom u svijetu. Klimatske promjene, izgladnjela djeca, opadanje broja vrsta – razumijevanje patnje i siromaštva temelji su za razvijanje osjećaja uvažavanja života.

  • Neka vaša djeca redovito osjete strahopoštovanje i istinsku ljepotu. Priroda i muzeji, primjerice, pomažu otvoriti dječje oči i duh prostranstvu života. Iz strahopoštovanja proizlazi poštovanje u središtu zahvalnosti.

Osigurajte da vaše dijete iskazuje zahvalnost u svakodnevnoj komunikaciji. Govoreći „hvala“, izražavajući uvažavanje i prihvaćajući što drugi kažu – sve to puno pomaže djeci da cijene ono što imaju.

…………….

Napomena:

  • Mrežna stranica Great Schools američki je nacionalni izvor informacija o školskim izvedbama za roditelje s približno 50 milijuna posjetitelja. Nudi informacije, aktivnosti i alate namijenjene roditeljima za najbolju izobrazbu njihove djece.
  • Izvor: greatschools.org