Školstvo u medijima
RANI I PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE VRTIĆI I FINANCIRANJE
Povlačenjem sredstava iz fondova do europskih standarda
objavljeno: 15. studenoga 2018.

Sredstva koja su iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) povukli vrtići između su 750 tisuća i 14,8 milijuna kuna.

Naime, početkom ove školske godine s tridesetak vrtića potpisani su ugovori vrijedni oko 140 milijuna kuna za unaprjeđenje usluga u dječjim vrtićima. Riječ je o projektu Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja sufinanciranog iz Europskoga socijalnog fonda ukupne vrijednosti oko 300 milijuna. Prema najavama, do kraja listopada, kad se dovrše evaluacije njihovih prijava, trebali bi biti potpisani ugovori o financiranju s još 40-ak vrtića.

✿ NA RASPOLAGANJU 10 MILIJARDI KUNA

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada MURGANIĆ, dodjeljujući u Splitu šesnaest od tridesetak potpisanih ugovora, kazala je da će se sredstvima iz Europskoga socijalnog fonda financirati zapošljavanje odgojitelja u dječjim vrtićima, eventualno zapošljavanje pomoćnog osoblja i kuharica, produženi boravak u vrtićima, prehrana djece u sklopu aktivnosti poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada, razvoj i provedba posebnih programa kao i dodatna opremanja vrtića.

– Želimo se približiti tzv. Barcelonskim ciljevima, odnosno da u Hrvatskoj imamo barem 90 posto djece koja pohađaju vrtiće, sad smo na 60 posto, kao i da jaslice pohađa 30 posto djece, a sad smo ispod 20 posto. To su standardi kojima teži suvremena Europa – kazala je ministrica Murganić.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko PAVIĆ kazao je da je natječajem predviđeno zapošljavanje između 400 i 600 osoba u Republici Hrvatskoj.

Poziv Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja financira se iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Europskoga socijalnog fonda u ukupnoj vrijednosti 300 milijuna kuna, a pripremljen je radi ispunjavanja mjera obiteljske i demografske politike Republike Hrvatske. Projektom koji je nastao suradnjom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i mirovinskoga sustava želi se dati puna podrška usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza koja podrazumijeva produljeni boravak i poslijepodnevni i/ili smjenski rad dječjih vrtića.

Europski socijalni fond na raspolaganju ima 10 milijardi kuna za povećanje kvalitete života kroz nekoliko prioriteta, od kojih je jedan socijalno uključivanje. Ministar Pavić istaknuo je kako projekt produljenoga radnog vremena vrtića pripada baš toj prioritetnoj osi, a u sebi ima srž ESF-a te je drugi po veličini natječaj koji se provodi. Posebno je istaknuo da će se iz ukupne vrijednosti projekta moći kupiti oprema za vrtiće, osigurati topli obroci u produljenom radu te dodatni djelatnici:

– Računamo na to da će se jedinice lokalne samouprave i svi vrtići javiti kao prihvatljivi prijavitelji, s inovativnim aktivnostima – rekao je ministar Pavić, dodajući kako je na prijaviteljima da osiguraju radnu snagu, a Hrvatski zavod za zapošljavanje u tome će im pomoći.

✿  POVEĆATI KVALITETU

– Ovo je apsolutno dobra situacija za roditelje i za osobe koje ćemo zaposliti, ali i za vrtiće, koji će znatno povećati svoju kvalitetu. Projekt je u suglasju s europskim stupom socijalnih prava, koji je Vlada potvrdila na sastanku s europskim čelnicima u Göteborgu – kazao je Pavić i zaključio kako je svjestan toga da ovaj projekt nije rješenje za sva demografska pitanja, ali je korak naprijed u osiguranju balansa poslovnog i privatnog, korak naprijed u zapošljavanju te vjeruje da će ESF, koji financira ovakve projekte, biti glavna poluga u osiguranju kvalitete života u Hrvatskoj.

Govoreći o programu, državna tajnica Katarina IVANKOVIĆ KNEŽEVIĆ kazala je da je riječ o otvorenom trajnom pozivu, da najniži iznos potpore po projektu može biti 500 tisuća kuna, a najviši 15 milijuna kuna te da prijavitelji i partneri mogu biti svi dječji vrtići bez obzira na osnivače.

Jedan od vrtića koji je povukao znatna sredstva jest i Dječji vrtić Radost iz Splita, dok su partnerske organizacije na projektu Dječji vrtić Marjan i Grad Split. Ukupna je vrijednost projekta 13 751 436,22 kune, dok se aktivnosti predviđaju u cjelokupnom trajanju od 28 mjeseci. Kako se ističe, svrha je projektnog Poziva financiranje projekata koji će pridonijeti usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom rane i predškolske dobi kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena dječjih vrtića daljnjim razvojem postojećih i/ili uvođenjem novih programa. Projekt pridonosi usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza i većoj zapošljivosti roditelja, posebice majki.

– Razvojem postojećih i posebnih, uvođenjem novih programa produljenog, smjenskog i poslijepodnevnog rada, zapošljavanjem i edukacijom odgojitelja i stručnog osoblja unaprjeđuje se sustav predškolskog odgoja, integracija djece s poteškoćama, potiče rad s darovitom djecom, a sadržaj i trajanje predškolskih programa prilagođava se stvarnim potrebama. Razvojem, povećanjem dostupnosti i kvalitete socijalne usluge predškolskog odgoja stvaraju se uvjeti za demografsku obnovu u gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Republici Hrvatskoj te otvaraju mogućnosti zaposlenja odgojitelja i stručnog osoblja – navode u vrtiću.

✿  USKLADITI POSLOVNE I OBITELJSKE OBVEZE

U Prelogu su također dobili znatna sredstva te projekt obuhvaća pet dječjih vrtića koji su ujedno partneri u projektu, a to su: Dječji vrtić Fijolica, Prelog, Dječji vrtić Vesela loptica, Prelog i Dječji vrtić Kockavica, Sveta Marija. Ukupna je vrijednost projekta 11 880 727,74 kune, uz intenzitet potpore od 100 posto, provedba aktivnosti predviđena je u trajanju od 30 mjeseci, a završetak projekta u veljači 2021. godine.

– Svrha je projekta s obzirom na visoki postotak zaposlenih roditelja na području provedbe projekta, uskladiti poslovne i obiteljske obveze obitelji s djecom rane i predškolske sobi osiguravanjem usluge produljenog boravka i smjenskog rada vrtića, partnera na projektu te zapošljavanje odgojitelja i tehničkog osoblja. Predviđa se da se stvore preduvjeti za pet pružatelja usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a 21 dijete bit će uključeno u uslugu produljenog boravka, dok će 95 djece biti uključeno u uslugu smjenskog rada. Zaposlit će se 15 odgojitelja, devet kuhara, devet spremačica te će se osigurati prehrana za 95 djece u smjenskom radu – navode u DV Prelog te nadalje pojašnjavaju kako im je namjera zaposliti jednog kineziologa, jednog odgojitelja za rano učenje engleskog jezika, a zaposlit će se mobilni tim (psiholog, pedagog te stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila). Provest će se dodatno osposobljavanje stručnjaka zaposlenih u vrtićima te će se nabaviti oprema za uvođenje i unaprjeđenje usluga smjenskog i produljenog boravka u vrtićima. Vrijednost je opreme koja će se nabaviti 1 353 127,50 kuna.

Ističe se također kako je bitno napomenuti da su ovim projektom ravnopravno uključeni privatni i javni vrtići, što će sigurno omogućiti uključivanje većeg broja dionika, odnosno korištenje planiranih programa djeci zaposlenih roditelja, djeci s jednim zaposlenim roditeljem te nezaposleni roditeljima.

S druge strane, projekt je usmjeren i na jačanje kapaciteta i dodatno usavršavanje odgojitelja i stručnih suradnika, čime će se stvoriti preduvjeti za pružanje kvalitetne usluge ne samo u dijelu produljenog i smjenskog rada nego i u cjelokupnom radu vrtića uključenih u projekat. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Ivica Buljan ]

Čarobni pianino rekorder u povlačenju sredstava

Dječji vrtić Čarobni pianino povukao je najviše sredstava iz EU fonda, a riječ je o nešto manje od 15 milijuna kuna. Vrtić trenutačno u Kaštelima upisuje 550 djece, a kako nam je kazala ravnateljica Nera STAZIĆ ta će sredstava biti namijenjena za besplatan produženi program, besplatan smjenski program, besplatan engleski program i besplatan sportski program.

– Dječji vrtić Čarobni pianino odlučio se uključiti u projekt Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kako bi proširio paletu dosadašnjih usluga koje su bile ponuđene roditeljima te kako bi unaprijedio cjelokupne kapacitete Ustanove za provođenjem svih svojih programa – i kvalitativne i kvantitativne. Naime, kroz projekt realizirat će se produženi boravak u svim objektima Dječjeg vrtića Čarobni pianino, dok će se u većini objekata provoditi i smjenski boravak. Također, kroz projekt je planirano uvođenje nekoliko novih programa rada s djecom koji će biti upućeni na verifikaciju u Ministarstvo znanosti i obrazovanja poput Montessori programa, programa rada s darovitom djecom, programa ranog učenja engleskog jezika, sportskog programa i sl. Nadalje, značajan dio financijskih sredstava predviđen je za edukaciju odgojitelja i stručnih suradnika na teme relevantne za uvođenje spomenutih programa, ali i općenito za unaprjeđenje kompetencija odgojitelja i stručnih suradnika s ciljem unaprjeđenja cjelokupnog odgojno-obrazovnog procesa u interesu djece. Financijska sredstva dobivena kroz projekt Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u značajnoj mjeri unaprijedit će kvalitetu rada u našoj Ustanovi, djelovat će pozitivno na unaprjeđenje kompetencija djelatnika Ustanove, ali što je najvažnije omogućit će roditeljima dostupnost usluga smjenskog i produženog boravka (što bi se pozitivno trebalo odraziti i na kvalitetu života tih obitelji), a djeci će omogućiti kvalitetniji boravak u Ustanovi te razvoj dodatnih vještina i kompetencija za čije poticanje Ustanova prije projekta nije imala dovoljne resurse, kazala je za Školske novine ravnatejica Nera Stazić.

…………………………………………………