Zanimljivosti
FINALE PROJEKTA EDIT
Učenici izradili vrhunske internetske stranice i oduševili rješenjima
objavljeno: 2. srpnja 2018.

… nagrađeni su tabletima, bluetooth-slušalicama i punjačima za mobitel, dok su njihovi mentori dobili prijenosna računala, tablete i bluetooth-slušalice.

Nagrađeno je ukupno osam timova, jer su prvo mjesto u kategoriji srednjih škola podijelila dva tima iz splitskog MIOC-a, dok su treće mjesto u kategoriji osnovnih škola podijelili timovi OŠ Žnjan-Pazdigrad i OŠ Split 3.

Sretan sam gledajući ove nagrađene učenike osnovnih i srednjih škola koji su radili u programu Edit. Reklo bi se da su to aplikacije koje su radili vrhunski stručnjaci. Programom je prošlo 480 učenika, a oni koji su danas osvojili nagrade jako su dobri stručnjaci i lako će se uklopiti u to visokoprofitabilno tržište rada. U Splitsko-dalmatinskoj županiji sad nedostaje između 1000 i 1500 programera. Siguran sam da nastavljamo s ovim programom i u idućoj školskoj godini, cilj nam je doći do tisuću djece iz županije, jer moramo uzeti u obzir da u ovaj program zbog tehničkih nedostataka nisu bile uključene škole s otoka. Projekt je u cijelosti financirala Splitsko-dalmatinska županija, on je u sklopu projekta ICT županija, a ovaj segment više od 100 tisuća kuna – rekao je župan Blaženko Boban.

Cilj je projekta popularizirati programerski poziv tako što će se što većem broju djece iz naše županije omogućiti pristup svijetu programiranja kako bi se oni koji iskažu pravi interes mogli dalje pravilno usmjeravati. 

Dobili smo zadatak izraditi internetsku stranicu u programskim jezicima. Mnogo smo vremena potrošili na osmišljavanje sadržaja i dizajn same stranice. To se nekoliko puta mijenjalo i na kraju smo napravili stranicu o poznatim osobama iz naše županije. Nije bilo teško, radili smo samostalno, a mentori su nam pomagali ako bi nešto zapelo. Imali smo mogućnost pristupiti drugom obliku informatike koji nije toliko zastupljen u našoj nastavi i mislim da će nam to biti vrlo korisno – kazala je Kristina Mustapić, članica jednog od dva pobjednička tima MIOC-a.

Drugi pobjednički tim te gimnazije izradio je stranicu o najboljim plažama, a njihov predstavnik Antonio Nikolić, koji je prošle godine odnio i titulu svjetskog prvaka u robotici u Japanu, kaže da će se njihova stranica razvijati dalje i da je cilj u konačnici postati mrežna aplikacija.

Svrha nam je bio što bolja sistematizacija plaža zato što smatramo da je to najneistraženiji dio naše županije, a da je jako važan za razvoj turizma. Stranica je dio budućeg projekta koji će omogućiti korisnicima da vide kako neke plaže izgledaju, kolika je gdje temperatura, koliko je slobodnog mjesta, moći će se plaćati ležaljke ako ih ima. Planirali smo pokrenuti taj projekt, a program Edit nam se učinio kao odlična prilika. Na stranici imamo i igru memorije za mlađe, kojima će ona pomoći da bolje vizualiziraju plaže – rekao je Nikolić.

U kategoriji osnovnih škola najbolji je bio rad OŠ Stjepana Radića iz Imotskog, a drugo su mjesto zauzeli učenici OŠ Majstora Radovana. Drugo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je SŠ Braća Radić iz Kaštela, a treće Gimnaziji dr. Mate Ujevića iz Imotskog. 

Damir Babić, voditelj projekta ICT županija, rekao je da je prezadovoljan i da su ga djeca iznenadila kvalitetom radova.

U tri mjeseca koliko se ovaj projekt provodi smatrali smo ga pilot-projektom, bili smo vremenski ograničeni, nismo imali prevelika očekivanja, ali rezultati koje smo dobili nas su ugodno iznenadili. Radovi će biti dostupni na internetu i svi mogu vidjeti što su djeca napravila. Materijali su bili kvalitetni, djeca i mentori bili su motivirani, imali su podršku ravnatelja i nas iz Županije i ispalo je da djeci samo treba pružiti priliku. Ograničeni smo fizičkim mogućnostima, ali je iskazani entuzijazam opravdao ovaj projekt, posebno na udaljenim lokacijama poput Imotskog, Makarske, Omiša, Sinja. Najesen krećemo šire s projektom, a dobri su rezultati vjetar u leđa i za veći interes i za popularizaciju ovoga – zaključio je Babić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dalmatinskiportal.hr  ]