Zanimljivosti
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA
CAP program Korak po korak u tri škole
objavljeno: 13. srpnja 2018.

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Njegovi su ciljevi smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama, potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje te potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

O tome su u Virovitici govorile Arijana Mataga, Sanda Puljiz Vidović, Marina Trbus i Anita Jendrašić, koordinatorica zadužena za CAP program u Virovitičko-podravskoj županiji.

Uz brojne ravnatelje, obrazovne djelatnike, nazočne je u uvodu pozdravila Vesna Šerepac, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, koja je između ostaloga kazala:

– Od ove godine Virovitičko-podravska županija, sa svim svojim školama kojima je osnivač, ulazi u provođenje CAP programa Korak po korak, koji sustavnim načinom rješava sve što se događa u sustavu odgoja i obrazovanja. Istodobno, uključili smo se u projekt Županija prijatelj djece, gdje ćemo kroz sustavan način doprijeti u svaku kuću i do svakog djeteta. Kroz ovaj će projekt naši gradovi i općine, podrškom dobivanja statusa Prijatelji djece, dobiti podršku u rješavanju problematike koja prije svega vodi brigu o pravima i interesima djece. [ IZ DRUGIH IZVORA | vpz.hr ]