Zanimljivosti
OŠ V. NAZORA, NOVA BUKOVICA I ČLANOVI UDRUGE KREDA IZ SUHOPOLJA
Naučili smo što je to stop-animacija!
objavljeno: 29. travnja 2019.

Oni su, redom: Rene Lukačević, Marko Šapina, Lana Šafran i Domagoj Cupar, a našim su učenicima od petog do osmog razreda u četirima miješanim skupinama dva školska sata pojašnjavali, kao dobri i strpljivi učitelji, što ovaj pojam znači.

  • Kako napraviti svoj film u tehnici stop-animacije te što vam je za to potrebno?

Najprije, dobra volja!

Zatim, nešto bez čega danas gotovo ne možemo zamisliti svakodnevicu – pametni uređaj s kamerom. To može biti vaš mobilni uređaj ili tablet. Uz pomoć svog uređaja vrlo brzo i jednostavno preuzimate potrebnu i besplatnu aplikaciju uz pomoć koje nastaje vaš film. Zatim sjednete i malo razmislite.

Pa još malo, i još koji trenutak, dok ne smislite dobru ideju i razradite je u filmsku priču. Onda postanete i mrvicu kreativni pa u prostoru u kojem se nalazite (u našem slučaju bila je to STEM učionica) tražite poneki rekvizit koji biste mogli upotrijebiti kako biste svoju maštu oživjeli.

I… krećete!

U početku nećete biti tako vješti ni brzi, ali izreka kaže: vježbom do savršenstva! Uskoro shvatite da što polakše i sitnije pomičete predmete prilikom fotografiranja, to je vaš uradak bolji. Zatim vam sine kako možete i mijenjati pozadinu, dodavati glazbu, docrtati ili dopisati nešto za stvaranje napetosti i slično, a što imate više pojedinačnih fotografija, to će vaša priča biti stvarnija.

Nakon što smo dosegnuli 100 snimljenih sličica, ponadasmo se kako će naš film trajati ipak nešto dulje, no jako smo se iznenadili da se duljina te iluzije mjerila sekundama. Dakle, da biste napravili film od samo jedne minute, bit će vam potrebno od tri do četiri sata rada.

Svaka od naše četiri skupine sa svojim su mladim učiteljima (čak mlađima i od ponekih svojih učenika) snimila po dva filma kojima smo bili zadovoljni za prvi put, ali smo zaključili kako svoje vještine u aplikaciji Stop Motion trebamo tek brusiti.

Od sveg srca zahvaljujemo našim gostima iz OŠ Suhopolje na dolasku i druženju, strpljivosti i dijeljenju znanja te želimo da nam ovo ne bude jedini ovakav susret. Širimo svoje znanje i ovladajmo novim vještinama sklapajući divna prijateljstva međusobno surađujući.

……………….

Božica FILIPOVIĆ VEG, nastavnica Hrvatskoga jezika | OŠ V. Nazora, Nova Bukovica