Školstvo u medijima
SPLITSKI RODITELJI NA RUBU ŽIVACA
Neka djeci sa Šina daju dodatni bod na upisu u srednju školu!
objavljeno: 16. travnja 2015.

Ravnatelj Bože Ujević kaže kako su na to prisiljeni jer nemaju dovoljno prostora za 640 učenika, a Grad nikako da krene u dogradnju objekta.
Međutim, čini se da je roditeljima djece ta praksa dozlogrdila. Uključili su se u javnu raspravu o novom Pravilniku za upise u srednje škole i ultimativno zatražili: kada već ne mogu imati nastavni sat u trajanju od 45 minuta kao sva druga djeca, onda učenicima dajte dodatni bod na upisima u srednje škole!
– Ustav i obrazovni program jamče svim učenicima jednake uvjete, ali kod nas nije tako. Kada se pomnoži satnica od četvrtog do osmog razreda sa školskim satom od 40 minuta, uočljivo je kako se ta djeca nisu školovala pod jednakim uvjetima, nije jednaka ni kvaliteta svladavanja gradiva, vrijeme pisanja ispita, kao ni uvjeti u kojima se školuju, a upisuju se prema istim kriterijima kao sva druga djeca – upozoravaju roditelji koji se u javnoj raspravi nisu potpisali imenima i prezimenima i nisu naveli školu na koju se referiraju, osim što su istaknuli kako je riječ o obrazovnoj ustanovi koja radi u tri smjene.
Naša mala istraga završila je stoga upravo u školi “Kamen-Šine” jer se pokazalo da u preostalih osam dalmatinskih osmoljetki koje rade u tri smjene sat traje “normalnih” 45 minuta.
– To je vjerojatno stoga što oni imaju više prostora. Kada bi u nas sat trajao 45 minuta, nastava bi završavala u 20.30 sati, a to je, osobito za djecu putnike, vrlo nezgodno – naglašava ravnatelj Ujević.

Da bi škola mogla uredno funkcionirati, ravnatelj svake nastavne godine od nadležnog Ureda državne uprave i resornog ministarstva znanosti traži i dobiva odobrenje da im školski sat traje 40 minuta.

Pomalo ga je zateklo pismo roditelja jer, kako kaže, dosad nitko od njih nije prigovarao da su im djeca zakinuta u smislu pruženog znanja:
– Ne znam je li moguće da dobiju taj dodatni bod, ali ako uspiju, nemam ništa protiv – kaže ravnatelj Ujević.

[ IZ DRUGIH MEDIJA | Slobodna Dalmacija | piše: Marijana Cvrtila ]

Cijeli tekst pročitajte OVDJE!