„TEAM BUILDING” U UČIONICI UZ TJELESNU AKTIVNOST

Zabavne igre za jačanje razredne zajednice i izgradnju povjerenja

srijeda, 22. siječnja 2020.

Dobrobit učenika izravno utječe na njihove akademske rezultate. Dakle, sretni učenici bolje uče. Stvorite ugodno okruženje tako što ćete navesti učenike da rade zajedno poštujući jedni druge.

Zabavne igre za jačanje razredne zajednice i izgradnju povjerenja

Aktivnosti „team buildinga” odnosno izgradnje zajedništva savršeni su za poučavanje ovih vještina. Donosimo primjere aktivnosti koje je lako provesti u učionici ili na hodniku. Ako želite udahnuti svježi zrak, možete otići i van, ali nije neophodno.

PREKO ELEKTRIČNE OGRADE

Ovo je dobro poznata aktivnost za izgradnju zajedništva. Zamislite da su dva stolca omotana električnom žicom u visini otprilike jednog metra. Ako ga dodirnete, mrtvi ste. Što je još gore, svi su članovi vaše grupe mrtvi, jer grupa mora ostati povezana. Zadatak je prijeći preko ograde držeći se za ruke. To je pravi izazov, jer ne može svatko lako preskočiti ogradu, stoga je za uspjeh potreban pravi timski rad.

LJUDSKI ČVOR

Još jedna klasična igra za izgradnju zajedništva. Poredajte učenike u krug u stojećem položaju. Učenici pružaju desnu ruku prema sredini. Uhvate se desnom rukom s osobom preko puta, a zatim na isti način lijevom rukom uhvate ruku novog partnera. Sad se moraju „odmrsiti” provlačeći se pokraj, ispod ili iznad kolega ne ispuštajući ruke.

UČIONICA SE SMEŽURALA

Ovdje se učenici moraju organizirati tako da se uklope u prostor koji se ubrzano smanjuje. Podijelite učenike u dvije grupe koje će se međusobno natjecati. Obje grupe stoje u prethodno određenom prostoru u učionici. Učitelj zatim smanjuje prostor konopcem ili primjerice malim prometnim čunjevima. Učenici moraju naći način da se smjeste unutar ograničenog prostora. Grupa čiji se svi članovi uspiju smjestiti u najmanji prostor pobjeđuje.

OSTANI NA STOLCU

 Za ovu igru u učionici učenici moraju biti fleksibilni i uravnoteženi. Osigurajte stolac za svakog učenika. Svi bi stolci trebali biti poredani u nizu. Svaki učenik stoji na jednom stolcu. Tad im učitelj naredi da se poredaju po određenom redoslijedu. Na primjer: „Želim da se poredate od najstarijega prema najmlađemu.” Učenici moraju promijeniti mjesta ne silazeći sa stolca i ne dotičući tlo. Na ovaj način učenici imaju priliku bolje se upoznati. Učitelj može zadati učenicima da se poredaju po visini ili abecednom redu. Učenici moraju promijeniti poziciju pazeći da ne gurnu kolegu sa stolca. Zajednički rad je ključan. Želite li zadatak učiniti izazovnijim, možete odrediti vremensko ograničenje.

OBRNI TEPIH

Podijelite učenike u tri tima. Svaki tim stoji na jednom tepihu ili deki, ostavljajući oko četvrtinu površine tepiha praznim. Zadatak je preokrenuti tepih na drugu stranu ne napuštajući ga. To znači da moraju djelovati zajedno kako bi svaki član tima na kraju stajao na drugoj strani tepiha.

 MINSKO POLJE

Odaberite kvadratnu površinu u vašoj učionici. Kako biste je označili, možete upotrijebiti ljepljivu vrpcu. Zatim unutar omeđenog prostora rasporedite plastične čunjeve ili čaše. Ovo je „minsko polje”. Podijelite učenike u parove. Jedan učenik s povezom na očima mora prijeći „minsko polje” pazeći da ne sruši plastične čunjeve. Drugi ga učenik navodi preciznim uputama kako ne bi aktivirao „minu”.

SLIJEPI UMJETNIK

Ovo je jedna od mojih omiljenih kreativnih igara za jačanje povjerenja. Podijelite učenike u parove. Jedan učenik dobije crtež koji ste prethodno pripremili. U idealnom slučaju, crtež bi trebao biti povezan s gradivom koje poučavate.

Učenik koji drži crtež daje upute svom partneru koji mora nacrtati isti crtež, s tim da ne smije vidjeti izvornu sliku. Ako želite začiniti igru, možete postaviti razne uvjete, poput toga da nije dopušteno postavljati pitanja ili da se mora crtati rukom kojom se ne piše. Želite li znati kakav ćete rezultat dobiti?

Vrlo je važno da djeca vole ići u školu. Pronađite vremena za aktivnosti koje potiču izgradnju zajedništva, a koje jačaju povjerenje među učenicima i slične igre, ne samo prvi dan škole, već svakih nekoliko tjedana tijekom cijele godine.

......................

NAPOMENA

  • SAD: BookWidgets – portal posvećen spajanju strastvenih učitelja i tehnologije radi ostvarivanja maksimalnog potencijala kod učenika.
  • Izvor: bookwidgets.com
  • Photo by Perry Grone on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Korak dalje

Korak dalje

Prvi izbor bio mi je moj matični fakultet (Učiteljski fakultet…

Školski portal: Prekrasna početna točka te jedan od najboljih popisa razrednih pravila

Prekrasna početna točka te jedan od najboljih popisa razrednih pravila

…na promicanje pristupa učenju i osobnoj interakciji. Neki učitelji vjeruju…

Školski portal: Time se koriste najbolji učitelji

Time se koriste najbolji učitelji

Ozračje u vašoj učionici uvelike ovisi o tome kako vodite…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…