Zanimljivosti
ZAGREB: OŠ VJENCESLAV NOVAK
Zelena škola uključena u različite ekološke projekte
objavljeno: 6. studenoga 2015.

Program ekoškola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovita nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakidašnjem životu škole. Stoga takav pristup pomaže učenicima shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša i kako oni tome mogu pridonijeti.

Ekoškole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja dobivaju povelju o statusu Međunarodne ekoškole i Zelenu zastavu sa znakom ekoškole. To se ugledno međunarodno priznanje dodjeljuje na dvije godine nakon čega slijedi obnova statusa. Riječ je o postupku u kojem nadzorna komisija posjećuje školu te pregledava dokumentaciju o provedbi programa i načinima ostvarivanja postavljenih ciljeva i zadataka. Nakon posjeta potrebno je ispuniti prijavnicu i, ako su zadovoljeni svi uvjeti, škola može obnoviti status.

Osnovna škola Vjenceslava Novaka iz Zagreba potvrdila je i obnovila status te kao nagradu dobila Zelenu zastavu koju smo 2014. godine podigli sedmi put, a dodijeljen nam je i „Dijamantni status”. Taj je status potvrda našeg rada u promicanju ekoloških načela. Kvaliteta našeg rada na visokoj je razini, većina naših učenika uključena je u izvannastavne aktivnosti koje se bave ekologijom, a ekološke su teme sastavni dio godišnjeg plana i programa škole i školskog kurikuluma.

Posebnost je naše škole zajednički trud svih učitelja i učenika u podizanju ekološke svijesti i poticanju roditelja i lokalne zajednice na suradnju i uključivanje u aktivnosti škole.

U školi djeluje šest ekoskupina koje vrijedno rade i neprekidno naglašavaju važnost brige za okoliš. Ekoskupine uključuju učenike viših i nižih razreda koji međusobno surađuju. Aktivnosti koje provode prilagođene su dobi učenika.

U ekoskupini Kapljica učenici se brinu o štednji vode i istražuju načine na koje možemo spriječiti bespotrebnu potrošnju vode te pripremaju aktivnosti za Dan voda – prezentacije, radionice i predavanja za učenike.

Učenici u ekoskupini Zrno istražuju pravilne načine prehrane i vrste namirnica koje svakog dana unosimo u organizam te pripremaju aktivnosti za Dane kruha – izložbu jesenskih plodova, izradbuplakata i likovnih radova čija je tema kruh.

U ekoskupini Ekokozmetika učenici izrađuju ekološku kozmetiku na bazi biljaka iz našega školskog vrta – sapune od lavande i mente te balzame za njegu s različitim mirisnim uljima.

Ekoskupina Meteorologija okuplja učenike koji proučavaju vremenske i klimatske promjene. U našem školskom vrtu mala je meteorološka kućica na kojoj učenici redovito prate promjene vremena te ih bilježe i proučavaju.

U ekoskupini Održivi razvoj učenici proučavaju obnovljive izvore energije te pripremaju aktivnosti za Energetski tjedan. Na predavanjima i radionicama tijekom energetskog tjedna prenose svoje spoznaje ostalim učenicima.

Ekoskupina Zeleni okuplja učenike čija je zadaća prikupljati različite vrste otpada i brinuti se o pravilnom odlaganju prikupljenog otpada. Članovi skupine recikliraju stari papir i od njega izrađuju različite uporabne predmete.

Učenici ekoskupine Pčelice rade u školskom vrtu, sade cvijeće i raznovrsne ljekovite i aromatične biljke. Proučavaju i istražuju zaštićene biljke našeg područja.

Naša osnovna škola uključena je u različite ekološke projekte, sudjeluje na ekološkim događanjima i obilježava sve važnije datume vezane za ekologiju. Tijekom školske godine u školi provodimo manje projekte, uključujemo se u projekte u organizaciji Udruge Lijepa naša koja koordinira sve ekoškole. U povodu Svjetskog dana voda, Dana planeta Zemlje i Dana ekologije organiziramo predavanja, izložbe, radionice i likovnim radovima ističemo važnost ekologije. Predavanja i radionice održavaju učenici i učitelji koji su voditelji ekoskupina. Neke su radionice namijenjene učenicima, a neke roditeljima i djelatnicima škole. Izložbe organiziramo u školi, a svake godine sudjelujemo i u svečanosti Dana kruha koja se održava u Remetama.

Kontinuiranim i marljivim radom učenici i djelatnici Osnovne škole Vjenceslava Novaka iz Zagreba pridonose podizanju ekološke svijesti u školi i brizi za okoliš.

Sunčica Sosić Majstorović učiteljica je razredne nastave u Osnovnoj školi Vjenceslava Novaka u Zagrebu. Voditeljica je Ekoškole te Međunarodne ekoškole od 2009. godine. Aktivno sudjeluje u projektima, aktivnostima i edukacijama s naglaskom na ekološkim temama. U školi vodi ekoskupinu Pčelice koja uređuje školski vrt i obilježava važnije ekološke datume.