Jučer-danas-sutra
20 WEB ALATA ZA NASTAVU POVIJESTI
Računalne prezentacije u poučavanju
objavljeno: 4. veljače 2016.

Već smo debelo ušli u drugu desetinu digitalnih alata koje opisujemo, ali moramo malo stati na kočnicu. Nakon upozorenja čitatelja i učenika sjetio sam se lanjskog kontakta s kolegama učiteljima tijekom stručnog usavršavanja. Postoje velike razlike u tome što i kako učitelji rade s računalima i digitalnim čudesima. Dok dio nas brza i skače po desetinama aplikacija, drugi dio tek ulazi u korištenje prezentacija. Tu moram napomenuti da u razredu nikako nije bitan broj aplikacija koje koristite, nego kako ih koristite. Sjetite se da dobar učitelj može učiniti puno koristeći samo kredu i ploču.

RAČUNALNE PREZENTACIJE

Za početak samo mali izlet u ispravnu terminologiju. Radi popularnosti programa sve prezentacije često nazivamo „Power Point“. To u principu nije ispravan naziv. Ispravno je računalna prezentacija, a Power Point je samo jedan od programa koji se koriste za izradu računalnih prezentacija. Uz Power Point, kod nas često susrećemo besplatnu opciju Libre Office Impress ili onu kompliciraniju animiranu verziju Prezi. Danas ćemo objasniti osnove korištenja prezentacija u nastavi bez obzira na program koji koristite. Primjere ćemo, naravno, izvući iz poučavanja nastavnog predmeta povijest.

ZAŠTO I KAKO?

Kada promišljate o procesu poučavanja u razredu, razmislite mogu li digitalne tehnologije pomoći u radu? Uloga računalnih prezentacije nije dokazivanje učenicima da učitelj zna koristiti računalo. Računalne prezentacije su nastavno sredstvo poput udžbenika, radne bilježnice i drugih. U planiranju uvijek pažljivo promišljamo što ćemo i kako upotrijebiti. Prezentacije su nam korisne jer uz tekst mogu sadržavati razne multimedijske dodatke poput fotografija, tablica, animacija, videa i glazbe. Učenicima olakšavaju praćenje procesa nastave i posebno su efektne kod učenika kojima više odgovara vizualno učenje.

Obilazeći brojne stručne skupove zamijetio sam da se još često susrećemo s prezentacijama koje ne zadovoljavaju neke osnovne kriterije.

Osnovna pravila kojih se treba pridržavati:

  • Tekst na prezentacijama učitelju može služiti kao podsjetnik, ali ne kao odlomak za čitanje (osim u iznimkama koje ću navesti).
  • Manje je više. To vrijedi za sve elemente sadržaja (tekst – multimedija) i za broj slajdova.
  • Materijale koje pokazujete učenicima približavate objašnjenjima ili učenike potaknite na interakciju (postavljanjem pitanja, analiziranjem).
  • Poželjno je pri okretanju novog slajda nakratko stati s predavanjem kako bi učenici dobili priliku da pregledaju slajd. Nema koristi ako u isto vrijeme na slajdu prikažemo novi sadržaj i nešto pričamo.
  • Bilješke iz prezentacije (handout) podijelite na kraju predavanja/sata.
  • Slova na prezentaciji moraju biti dovoljno velika da ih bez problema vide učenici iz najudaljenijih klupa.
  • Font mora biti ujednačen. Veličinu, vrstu i boju fonta kombinirajte oprezno. Nemojte koristiti više izgleda fonta ili svaki redak teksta obojiti drugom bojom. Tekst se mora jasno razlikovati od pozadine. Samo važne sadržaje podebljajte ili podcrtajte.
  • Birajte pozadine koje ne odvlače pozornost. Ako sadrže grafiku, nemojte da svojom pojavom zasjenjuje pravi sadržaj. Nastojte da u dijelu te pozadine uvijek ima mjesta za tekst.

Potencijalne zamke korištenja prezentacija su u činjenici da samim izvođenjem jednostavne prezentacije nema kvalitetnog sudjelovanja učenika. Stoga je važno izraditi prezentacije u kojima će učenici aktivno sudjelovati. To u najjednostavnijoj verziji mogu biti pitanja koja im postavljate ili puno bolje analize i kvizovi. Morate pokušati izraditi prezentacije u kojima će učenici interaktivno sudjelovati.

PRIMJERI IZ NASTAVE POVIJESTI

U nastavi povijesti prezentacije koristim za isticanje tekstualnih i slikovnih izvora. To nam može biti prilika za znatno proširenje materijala dostupnih u udžbeniku dodavanjem vlastitih izvora i primjera. Tako npr. kod poučavanja o Domovinskom ratu možemo iskoristiti prezentaciju da dodamo fotografije i izjave sudionika i suvremenika iz lokalne sredine ili zavičaja. 

U slučaju kada su grafički izvori u udžbeniku premali za kvalitetnu analizu taj isti izvor možete staviti na prezentaciju i tako ga analizirati. Analiza grafičkih izvora može biti i zgodna vježba za shvaćanje različitih interpretacija kada se npr. prikazuje samo dio fotografije. Neke sadržaje možete prikazati malo drugačije, što često rezultira time da ih učenici posebno dobro upamte, na primjer – tko su sudionici Prvog svjetskog rata:

 Moguće je izraditi jednostavne igre poput pitalica, kvizova ili igre pogađanja postupnim otkrivanjem vizualnog izvora.

U nedostatku pametne ploče prezentacije projektirane na bijelu ploču mogu poslužiti kao „polupametna ploča“. Tako, recimo, možete prikazivati tablice, grafikone ili slijepe karte na koje učenici mogu upisivati tražene podatke, ili obilježavati dijelove grafika prilikom analize.

PREZI

Prezi je najjednostavnije objasniti kao online dogradnju klasičnih prezentacija. Prezi prezentacije su vizualno vrlo atraktivne jer omogućuju animirano kretanje kroz sadržaj prezentacije. Prezi je besplatan i dostupan svugdje gdje imate pristup internetu. To mu je ujedno i mana jer se kod skidanja takve prezentacije za prikaz u okruženju bez interneta znaju dogoditi greške kod prikaza. Uz vizualnu atraktivnost, prednosti su lako dodavanje multimedije i povezivanje na brojne internetske sadržaje. Opširniji članak o upotrebi Prezija potražite na Hrvatskom povijesnom portalu.

Napomena: za izradu kvalitetnog Prezija obično je potrebno više vremena i umijeća od izrade klasične prezentacije.

SLIDE SHARE

Želite li svoje prezentacije pokazati učenicima koji nisu bili na nastavi ili da ih koriste kod kuće? Slide Share je usluga koja vam nudi spremanje i prikazivanje prezentacija. Otvaranjem besplatnog računa prezentacije možete podići na internet. Nakon podizanja prezentacije na Slide Share, možete je jednostavno dijeliti na društvenim mrežama ili slati e-mailom. Pri tome, kad šaljete e-mailom, ne šaljete samu prezentaciju, nego samo link na kojoj ju se može pogledati (npr. http://www.slideshare.net/Hajdarovic/kako-sve-uzraste-poduavati-o-holokaustu). Možete dopustiti da se prezentacija preuzme s interneta ili da je samo dostupna za pregled. Drugi korisnici mogu komentirati prezentacije, „lajkati“ ih i prosljeđivati drugima.

 Piše: Miljenko HAJDAROVIĆ

…………………

Miljenko Hajdarović je nastavnik povijesti u Srednjoj školi Čakovec.

Tijekom 10 godina rada u struci aktivno istražuje i koristi IKT u nastavi.

Urednik je Hrvatskog povijesnog portala (www.povijest.net) i certificirani Googleov edukator.

………..

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i stavovima kolumnista i ne mora odražavati stavove uredništva Školskog portala ni Školske knjige.