Jučer-danas-sutra
20 WEB ALATA ZA NASTAVU POVIJESTI
Dvije-tri online vremenske crte
objavljeno: 3. ožujka 2016.

Već smo u ovoj kolumni spominjali lentu vremena kada smo pisali o mogućnosti korištenja Facebookovih stranica . Lente vremena su sastavni i neizbježni dio poučavanja povijesti. Učenicima olakšavaju snalaženje u vremenu, odnosno olakšavaju shvaćanje procesa i proteka vremena.

U nastavku ćemo prikazati nekoliko online mogućnosti izrade i korištenja lenti vremena. Alata za izradu digitalnih lenti vremena nema puno, a od onih koji se mogu naći dio ih ne radi (recimo Dipity ili Time Glider, koji je sada bez plaćanja ograničen za učenike), dio je kompliciran, a preostali mogu poslužiti svrsi. Nekako se čini da je ovo područje poprilično zanemareno.

Capzles

Nakon poduljeg traženja aplikacije koja stvarno radi ukazao se Capzles, koji radi upravo ono što i tražimo. Možemo kreirati vremensku lentu na koju dodajemo događaje. Pri tome dodajemo naslov, objašnjenje, grafički prilog, vremensku odrednicu uz opcijske dodatne postavke. Valjda napomenuti da postoje problemi s aplikacijom ako je koristite u internetskom pregledniku Chrome. Događaji na lenti mogu se dijeliti na društvenim mrežama, komentirati i ocjenjivati. Dobra strana ove aplikacije je mogućnost podizanja i korištenja vlastitih fotografija s računala. Primjeri kako izgleda vremenska lenta i detalji jednog događaja:

Tiki-toki

Tiki-toki je vrlo zanimljiv i vizualno lijepi alat s određenim ograničenjima. Prvo je i najvažnije da u besplatnoj verziji možete kreirati samo jednu lentu vremena. Uz to, dodatno ograničenje je nemogućnost da se na jednoj lenti radi grupno. Članstvo za učitelje (požrtvovnog novčanika) je 125 $ godišnje, a omogućuje kreiranje više lenti uz pridruživanje i mogućnost grupnog rada do 50 učenika. Ruku na srce, članarina za tako malo učenika i nije nešto povoljno. Zgodan detalj je mogućnost da uz događaje na lenti prikazujete video (You Tube i Vimeo). Više o alatu na www.tiki-toki.com.

HSTRY

HSTRY je alat koji mi se vizualno odmah svidio. Možda malo podsjeća na mješovitu kombinaciju Facebooka i Edmoda (za one koji ih koriste). Nakon registracije možete kreirati prvu lentu vremena. Proces je vrlo jednostavan i u prvim koracima jednostavno klikate na određena mjesta, dodajete tekst i grafike. Kod dodavanja podataka na lentu slijedi prvo iznenađenje. Naša lenta u biti može biti puno više. Pogledate izbor:

Možete dodati tekst, grafiku, video, audio, pitanja višestrukog izbora, povuci i potegni, forum za raspravu ili dodatni podnaslov u samoj lenti (tako može imati dodatne tematske podjele). Učenici mogu aktivno raditi na lentama koje izradi učitelj, a mogu ih praviti i samostalno. Besplatan učiteljski račun može prihvatiti do 200 učenika koje možete podijeliti po grupama/razredima. Učenici nemaju ograničenje po broju kreiranih lenti. Želite li uključiti više od 200 učenika, cijena je 49 $ godišnje. Učenici mogu komentirati već postojeću lentu i njene dijelove. Učitelj nadzire i upravlja komentarima. Dodatni plus za ovu aplikaciju je mogućnost printanja lente vremena. Primjer početka lente:

MyHistro

Isplati se pogledati još i mogućnosti aplikacije MyHistro. Riječ je o malo složenijoj aplikaciji koja koristi lentu vremena uz istodobno korištenje zemljovida. Za korisnike Edmoda vrijedi napomenuti da imaju posebnu aplikaciju koja se povezuje na vaš račun u Edmodu. Projekt je opsežan i vrijedi ga istražiti detaljnije (već u sljedećem nastavku). Primjer:

Gomilica novih zanimljivosti na internetu

Vikendi uvijek prolaze brzo, a još brže nestanu kada naiđete na više zanimljivih web stranica i alata.

Najprije bih spomenuo aplikaciju Clarisketch, koju besplatno možete skinuti na svoje uređaje s Androidom. Aplikaciju treba dodatno ispobati, a na prvi pogled se čini zanimljivom. Nakon fotografiranja nečega omogućuje da na toj fotografiji skicirate što želite i usput vas snima što govorite. Tako npr. na terenskoj nastavi možete fotografirati neku lokaciju, zaokružiti neki objekt i dodati kratko objašnjenje. Takvu novu zabilješku možete proslijediti na e-mail ili na društvene mreže.

Google se brine o sigurnosti pretraživanje naših nasljednika pa je tako kreirao posebnu tražilicu za djecu. Kiddle nudi sigurno pretraživanje bez pojave pornografije ili drugih neprimjerenih sadržaja.

BBC je izradio vrlo zgodan prikaz 25 najznačajnijih prekretnica u povijesti Zemlje. Stranica koju se isplati pogledati.

Koje su najpoznatije i najvažnije ličnosti u svjetskoj povijesti i kakav je njihov međuodnos? Pitanje je vrlo zanimljivo i ekipa MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) u projektu Panteon dala je odličan odgovor. Pogledajte rezultate. 

Zanima li vas globalni protok migracija u proteklih dvadeset godina, svakako pogledajte http://www.global-migration.info/

Povjesničari i geografi imaju još jednu potencijalno omiljenu adresu. OVDJE možete pratiti promjene granica u svijetu od starog vijeka do danas.

VAŽNA NAPOMENA:

U ponedjeljak 29. veljače objavljen je prijedlog predmetnog kurikuluma za povijest. Dostupan je OVDJE  i svi učitelji su pozvani da ga detaljno prouče i pošalju konstruktivne prijedloge.

 Piše: Miljenko HAJDAROVIĆ

…………………

Miljenko Hajdarović je nastavnik povijesti u Srednjoj školi Čakovec.

Tijekom 10 godina rada u struci aktivno istražuje i koristi IKT u nastavi.

Urednik je Hrvatskog povijesnog portala (www.povijest.net) i certificirani Googleov edukator.

………..

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i stavovima kolumnista i ne mora odražavati stavove uredništva Školskog portala ni Školske knjige.