Školska knjiga za vas
ŠKOLSKA KNJIGA VAS POZIVA
Nova knjiga: UGOVORNO PRAVO OSIGURANJA
objavljeno: 26. svibnja 2016.

u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. godine u 16 sati u Velikoj dvorani Školske knjige (Masarykova 28, Zagreb). 

  • Goste će u ime Školske knjige pozdraviti dr. sc. Ante ŽUŽUL, a u ime Zaklade Hanns Seidel mr. sc. Aleksandra MARKIĆ BOBAN.

Knjigu će predstaviti recenzent prof. dr. sc. MARIJAN ĆURKOVIĆ, mr. sc. Hrvoje PAUKOVIĆ, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje te prof. dr. sc. Tatjana JOSIPOVIĆ i prof. dr. sc. Igor GLIHA. 

Predstavljanje će voditi dr. sc. Irena HORVATIĆ BILIĆ.

ANA KEGLEVIĆ

UGOVORNO PRAVO OSIGURANJA –  Obveza obavještavanja i zaštita potrošača u domaćem, europskom i poredbenom pravu

Danas gotovo da nema pojedinca koji barem jedan put nije sklopio neku vrstu ugovora o osiguranju. Zato je ostvarenje zaštite potrošača, korisnika osigurateljne usluge, jedan od prioriteta svakog pravnog sustava.

Djelo dr. sc. Ane Keglević po prvi puta u Hrvatskoj daje sustavan pregled navedene važne teme, analizira prilagodbu hrvatskog pravnog sustava europskom, razmatra postojeća rješenja i utvrđuje eventualne nedostatke, te predlaže moguće izmjene domaćeg zakonodavstva i tumačenje pojedinih propisa.

Knjiga je namijenjena ne samo znanstvenicima, već i odvjetnicima i sucima, osiguravajućim društvima i njihovim udruženjima, institucijama za izvansudsko rješavanja sporova i zaštitu potrošača, te najširoj publici – potrošačima koji žele biti temeljito i kvalitetno informirani.

……………

IZ RECENZIJA

Knjiga dr. sc. Ane Keglević nedvojbeno se može smatrati prvim sustavnim i cjelovitim djelom s područja ugovornog prava osiguranja i obveze međusobnog obavještavanja ugovornih strana u domaćoj pravnoj literaturi. Riječ je o iznimno važnoj problematici za domaću teoriju i praksu.

U knjizi se stručno i vrlo jasno analizira uređenje ugovornog prava osiguranja i obveze obavještavanja kod potrošačkog ugovora o osiguranju u europskom, engleskom, njemačkom i hrvatskom pravu iz funkcionalne, komparativne te djelomično povijesne perspektive.

Neven MIMICA, povjerenik Europske unije za međunarodnu suradnju i razvoj

…..

 Knjiga (…) je izvoran doprinos hrvatskoj pravnoj znanosti i praksi na području ugovornog prava osiguranja. (…) te donosi opsežnu, detaljnu, stručno i znanstveno utemeljenu analizu ugovornog prava osiguranja i zaštite potrošača putem obveze obavještavanja u hrvatskom pravu, komparativnim pravnim poredcima, njemačkom i engleskom pravu te u pravu Europske unije. Autorica je na inspirativan i izvoran način obradila vrlo kompleksno i u hrvatskoj pravnoj literaturi sustavno još neobrađeno područje prava.

Zbog strukture teksta i stila pisanja knjiga je namijenjena ne samo pravnim znanstvenicima, studentima poslijediplomskih studija i stručnjacima nego i praktičarima (odvjetnicima i sudcima), osiguravajućim društvima i njihovim udruženjima, institucijama za izvansudsko rješavanje sporova i zaštitu potrošača te svima koje zanima ta problematika.

prof. dr. sc. Marijan ĆURKOVIĆ

…..

 Ugovorno pravo osiguranja iznimno je kvalitetno djelo koje znanstvenim metodama analizira vrlo aktualnu problematiku ugovornoga prava osiguranja. Tom će se knjigom, koja nesumnjivo ima obilježja znanstvene monografije, neizostavno služiti ne samo pravnici koji se bave ovom granom prava nego i praktičari. Nema nikakve sumnje da će i jedni i drugi moći brzo pronaći iscrpan odgovor na svako pitanje koje ih u vezi s predmetnom temom bude zanimalo. Tema kojom se djelo bavi nikad prije u našoj pravnoj literaturi nije bila obrađena na tako sustavan način i na znanstvenoj razini.

prof.dr.sc. Jasenko MARIN