Pljesak molim
JASTREBARSKO: OŠ „LJUBO BABIĆ“ | DNEVNIK PRIPREMANJA MJUZIKLA [2.]
Završne pripreme za izvedbu mjuzikla „Kralj lavova“
objavljeno: 3. lipnja 2016.

Evo što se događalo u međuvremenu…

Na prvom sastanku sa skupinom glumaca, održanom 4. ožujka, učenicima smo podijelili uloge. Prije nego što smo odlučili kome će biti dodijeljena koja uloga, svaki je učenik izražajno pročitao nekoliko scena iz scenarija. Na taj smo način mogli zaključiti kojem je učeniku bliska određena uloga, odnosno  koju će ulogu moći vjerodostojno interpretirati. Obratili smo pozornost i na to kome ćemo dodijeliti uloge likova pjevača. Uz osobnost učenika koja odgovara tumačenju pojedinog lika, potrebno je bilo pokazati intonacijsku i ritmičku točnost pri izvedbi određenog songa. Već na tom prvom sastanku (probi) postali smo svjesni toga da probe možemo održavati samo u međusmjeni (13 – 14 sati), a to ne bi bilo dovoljno.

Stoga smo odlučili sastajati se više puta u tjednu u spomenutom vremenu, makar i u djelomičnoj postavi, i vježbati određene scene.

S kolegicama Ivanom i Lanom sastala sam se 8. ožujka kako bismo se dogovorile o izgledu kostima i scene. Kolegica Ivana pripremila je prve skice scene i kostima koje su nas oduševile. Kostimi nisu klasična imitacija izgleda životinja, već izgledaju suvremeno, s prepoznatljivim detaljima za određeni lik. Prepoznavanju likova pridonijet će vrlo zanimljiva šminka i frizure.

Deseti ožujka kolegica Lana i ja detaljno smo poslušale matrice glavnih songova (Krug života, Jedva čekam da postanem kralj, Hakuna matata, Osjećaš li ljubav tu) i odredile kako će se koreografija plesača uklopiti u radnju.

Kolegica Lana odlučila je sastajati se sa skupinom plesača svakog utorka od 13 do 14 sati kako bi vježbali koreografiju koju je smislila.

Slijedile su intenzivne probe: utorkom i petkom za glumce, utorkom i subotom za plesače, ponedjeljkom i četvrtkom izrada scene i kostima, a ponedjeljkom i petkom probe zbora. Tijekom proba dogodile su se određene izmjene. Do početka redovitih proba sve se činilo idealnim. No, naravno, naša je realnost u školama ipak malo drukčija.

O čemu govorim? O tome kako određeni čimbenici, koji nisu plod volje i aktivnosti učenika ili učitelja, uvelike određuju krajnji ishod takvog projekta ili bilo koje druge izvannastavne aktivnosti koja se zbiva u međusmjeni.

Sudjelovanje učenika u izvannastavnim aktivnostima i projektima škole služi razvijanju njihovih znanja, vještina i sposobnosti, potiče njihovu kreativnost te bi svim učenicima trebalo omogućiti sudjelovanje u njima.

Mnogi učenici putnici koji pohađaju našu školu nemaju, nažalost, mogućnost sudjelovati u svim aktivnostima u kojima bi željeli. Tu se pojavio prvi problem.

Učenici putnici koji su pokazali volju za sudjelovanje u mjuziklu jednostavno nisu mogli dolaziti na probe jer nisu imali prijevoz. Podjelu uloga morali smo djelomično promijeniti, a smanjio se i broj plesača te sada postoji samo jedna postava.

Kad smo utvrdili konačan broj sudionika, utvrdili smo i broj kostima. Kolegica Ivana odredila je svaki detalj njihova izgleda i pošli smo u kupnju materijala. Kostimi se izrađuju, a konačan izgled možete vidjeti na našim izvedbama.

Timu ovog projekta pridružio se još jednan član – naš školski podvornik Stjepan Celić ili, kako ga svi od milja zovemo, Štef. Njegova uloga u izradi scene izrazito je važna. Naime, svojim spretnim rukama izradit će postolje na kojemu će se s prednje strane izmjenjivati izgled scene, a sa stražnje će biti stube kojima će se učenici penjati na postolje kako bi odglumili određenu scenu.

Osim toga, izrezat će sve potrebne kulise koje će oslikati učenici likovne grupe s kolegicom Ivanom. Taj likovno-tehnički odjel ima golem posao, a njegov je rad zaista vidljiv. Fotografije prikazuju izradu kulisa u različitim fazama.

Prva zajednička proba cijele postave mjuzikla održana je 6. svibnja (petak) u školskoj dvorani. U sat vremena uspjeli smo dotjerati samo jednu scenu! To je dio iz 2. čina kada Timon i Pumba nalaze malog Simbu u pustinji, zaključno sa songom Hakuna matata.

S izvedbom te točke sudjelovali smo na Susretu đaka glazbenjaka u Križevcima 12. svibnja. Sudjelovanje na Susretu bilo je krasno iskustvo za djecu i nas voditelje i svojevrsno probijanje leda za cjelovitu izvedbu koja nas čeka u lipnju.    

Uz zajedničke pokuse petkom i pojedinačne tijekom ostalih dana u tjednu, uveli smo i pokus subotom.

Prvi se održao 21. svibnja. U školskoj dvorani okupili smo se u 9.30 sati i kompletirali prizore do 12 sati.

Oduševljava me to što u ovoj fazi pripreme djeca postaju pravi mali profesionalci. Svi su vrlo uživljeni i sretni. Sam proces pripreme tako zahtjevne izvedbe, unatoč prolaznim teškoćama, silno nas raduje.

 

Do samih izvedaba preostalo nam je odrediti raspored izvedaba za učenike naše škole (matična i područne škole), održati zajednički pokus u subotu, započeti pokuse u kazalištu (1., 2. i 3. lipnja) s kulisama i rasvjetom (vanjski suradnik) te poslati pozivnice uzvanicima za završnu školsku svečanost.

Termini naših izvedaba su:

  • ponedjeljak, 6. lipnja – dvije izvedbe, za učenike razredne i predmetne nastave (1. smjena)
  • utorak, 7. lipnja – dvije izvedbe, za učenike razredne i predmetne nastave        (2. smjena)
  • srijeda, 8. lipnja, u 19 sati – završna školska svečanost za uzvanike, roditelje, prijatelje, sve ljude koji podržavaju naš rad…
  • četvrtak, 9. lipnja, u 19 sati – za građanstvo, sve ljude koji podupiru naš rad…

Dragi čitatelji, zaželite nam uspjeh u provođenju ovoga velikog projekta.

Pozivam vas uime cijeloga tima da dođete u Jastrebarsko 9. lipnja u 19 sati pogledati mjuzikl Kralj lavova koji su s užitkom pripremili učenici i učitelji Osnovne škole „Ljubo Babić”.

……………….

Maja KRALJEV, prof. glazbene kulture i voditeljica projekta

……………