Školska knjiga za vas
11.LJETNI KAMP TEHNIKE ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA BELOG MANASTIRA
‘Školska knjiga’ stalna podrška mladim tehničarima
objavljeno: 23. lipnja 2016.

…a ove godine sve je povezano i s obilježavanjem 70. obljetnice državne organizacije tehnike (sada HZTK) i 35 godina rada belomanastirskog Foto-kino kluba “Baranja-film”. Na osam radionica, 17., 18. i 19. lipnja okupilo se 40 djece (na svakoj radionici po petero iz viših razreda baranjskih osnovnih škola, te nekolicina iz prvog razreda srednje škole i CTK Valpovo – Belišće) koje su vodili iskusni stručnjaci i mentori sa suradnicima iz CTK Čeminac, DPTK Beli Manastir, Foto-kino kluba “Baranja-film”, Informatičkog kluba Pitagora, Udruge inovatora Baranje i Aerokluba Osijek.

Na ovim kreativnim radionicama okupili su se učenici koji su pokazali veću zainteresiranost za tehničku kulturu, a na redovnoj nastavi zbog malo planiranih školskih sati u programu nisu mogli proširiti svoja znanja i iskustva. Veći dio od 20-ak radnih sati, učenici su proveli na radionicama u prostoru Mađarske kuće, dok je jedan dio proveden terenski (fotografiranje belomanastirske Grahijade 2016. i posjeta Auto-školi Globetrotter).

Radionice su vodili: za digitalnu fotografiju mentor Dragan Francuz, za animirani film Nataša Dorić (filmska autorica) i Sahide Kučera (prof, hrv. jezika i književnosti), za modelarstvo (zrakoplovno i raketno) mento rMiroslav Banaj, radionicu robotike i automatike mentori Tibor Boni i Olivera Stojaković, radionicu multimedijeIgor Varga (dipl. ing.), radionicu prometne kulture Silvija Novak (prof.), radionicu modelarstva – obrada drveta mentorica Snježana Pepl Sekulić i radionicu  orijentacije i radio-komunikacije mentorica Suzana Sekulić. Osim rada u radionicama, za učenike je organiziran i različit kulturno-zabavni program, pa su tako imali i praktičnu radionicu o razvrstavanju otpada u organizaciji Baranjske čistoće, te su ih posjetili i motoristi iz Moto kluba Osijek, a bilo je i svirke….

Posljednjeg dana Ljetnog kampa tehnike, učenici se pred njegovo zatvaranje predstavljaju sa onim što su radili, te se tako imaju priliku i pohvaliti svojim roditeljima. Kamp ljetne tehnike u Belom Manastiru otvorio je predsjednik HZTK Ivan Vlainić, a uz učenike i roditelje ovdje su se okupili i brojni gosti iz Zagreba, Osijeka i Belog Manastira, ističući važnost i korisnu svrhu njihovog održavanja: predsjednica i dopredsjednik Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, Ana Majić i Mato Šimunović, predsjednik  Hrvatskog saveza CB klubova Đuka Pelcl, predsjednik ZTK OBŽ-a Marin Kordić, te predstavnici Grada Belog Manastira sa predsjednicom Vijeća Jadrankom Sabljak i dogradonačelnicima, Predragom  Stojanovićem i Markom Bogatićem.

Drugoga dana održavanja, ovaj kamp posjetili su dvojica ravnatelja osnovnih škola iz Osijeka i Đakova, Antun Ptičar i Ivan Jukić, kako bi se uvjerili u funkcioniranje i organizaciju, te pokušali nešto slično pripremiti za učenike u svojim sredinama. Predsjednik ZTKGBM Miroslav Banaj istaknuo je zadovoljstvo korištenjem prostora Mađarske kuće za Ljetni kamp jer su do prije nekoliko godina sve održavali u hotelu zbog smještaja 40-50 učenika (a radionice u hotelskom etnoselu) ali je ovdje jeftinije uz bolje iskorišten vanjski i unutrašnji prostor, te je i hrana količinski prilagođenija učeničkom uzrastu. Tajnik ZTKGBM Deže Kučera podsjetio je da učenike treba što više podsticati na izvanškolske aktivnosti u tehničkoj kulturi.   [ IZ DRUGIH IZVORA | baranjamedija.hr ]

Fotoalbum 11. Ljetnog kampa tehnike ZTKGBM pogledajte ovdje.