Ljetna škola povijesti za učenike s temom „Prvi svjetski rat i požeška perspektiva“

ponedjeljak, 30. lipnja 2014.
Ljetna škola povijesti za učenike s temom „Prvi svjetski rat i požeška perspektiva“

U Požegi se od 1. do 3. srpnja održava Ljetna škola povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola s temom „Prvi svjetski rat i požeška perspektiva“ u organizaciji Povijesnog društva Požega i Katoličke gimnazije u Požegi te partnera: Gradske knjižnice i čitaonice Požega, Hrvatskog odbora za obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskog rata, Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema i Školske knjige.

Školska knjiga bila je ujedno i sponzor Natječaja Povijesnog društva Požega (koji je trajao od 27. kolovoza 2013. do 30. travnja 2014. godine) za najbolji likovni rad učenika nižih razreda osnovne škole, za najbolji pisani rad učenika viših razreda osnovne škole i najbolji pisani rad učenika srednje škole, te za najbolji studentski pisani rad s temom „Požeška kotlina“.

PovijestLjetna škola povijesti s temom „Prvi svjetski rat i požeška perspektiva“ zamišljena je kao trodnevni susret s predavanjima i radionicama na kojima će vodeći povjesničari i autori udžbenika iz povijesti na primjeru izvorne arhivske građe o Požegi u Prvome svjetskom ratu pripremiti učenike za samostalan istraživački rad. Posljednjeg će dana učenici predstaviti svoje radove, održat će se kružok te prigodna izložba „Fragmenti Velikog rata (1914. – 1918.)“.

Predavači su dr. sc. Igor Despot koji će govoriti o uzrocima Prvoga svjetskog rata,  profesor povijesti Igor Stojaković o Hrvatskoj u Prvome svjetskom ratu, dr. sc. Branko Ostajmer o Slavoniji u Prvome svjetskom ratu te profesor Zdenko Samaržija o teorijama i metodama istraživanja prošlosti. Radionice će voditi profesori povijesti iz Požege: Goran Đurđević, Klaudija Gašpar, Josip Katić, Mihaela Markovac, Kristina Rupert i Vinko Tadić.

Povijest

U sklopu Ljetne škole povijesti održava se predstavljanje čitanke-priručnika za nastavnike „Prvi svjetski rat“ u izdanju Školske knjige, predstavljanje knjige dr. sc. Igora Despota „Balkanski ratovi 1912.-1913. i njihov odjek u Hrvatskoj“ te predstavljanje partnerskoga Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema na čelu s predstojnikom dr. sc. Stankom Andrićem koji će predstaviti svoja izdanja i svoj rad.

Važno je spomenuti izložbu „Fragmenti Velikog rata (1914. – 1918.)“ autora Gorana Đurđevića, Vjekoslava Krambergera i Vinka Tadića koja je zamišljena kao izložba odlikovanja, fotografija, oružja, osobnih predmeta i dokumenata sakupljenih u privatnim zbirkama Vjekoslava Krambergera i Dražena Primusa. Ovom će se izložbom Požega pridružiti nizu gradova koji obilježavaju početak Prvoga svjetskog rata.

Nakon izlaganja svih učeničkih radova i proglašenja najboljih uslijedit će kružok s temom „1918. u kulturi sjećanja“ pod moderatorstvom Vinka Tadića.

Povijesno društvo Požega zahvaljuje svim partnerima koji su dobronamjerno krenuli u ovaj pilot-projekt Ljetne škole povijesti i pridružili se obilježavanju stogodišnjice Velikog rata.

Autor: Goran Đurđević, prof.

Vezani članci
Školski portal: 10 ludih kazni korištenih u školama

10 ludih kazni korištenih u školama

1)       SMRZNUTI GRAŠAK Fotografija koljena jedne kineske djevojčice postala je…

Školski portal: Banovanje Ivana Mažuranića i odnos mađarske vlade prema Hrvatsko-ugarskoj nagodbi

Banovanje Ivana Mažuranića i odnos mađarske vlade prema Hrvatsko-ugarskoj nagodbi

Bili su doneseni liberalni zakoni o pravu sastajanja i slobodi…

Školski portal: „Ilirski“ ratovi u perspektivi

„Ilirski“ ratovi u perspektivi

...bilo gusa­renjem, Teutinom „ženskom hirovitošću” ili „urođenom zloćom” Demetrija Hvarskoga.…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: #mojportal5

#mojportal5

  Autori udžbenika Ivana Ružić i…

Školski portal: Viktor MRŠIĆ zlatni na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Viktor MRŠIĆ zlatni na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

Na Olimpijadi je sudjelovalo pedeset zemalja,…

Školski portal: Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

Za 180. rođendan škola ukrašena velikom kravatom

..., od kojih svakako vrijedi izdvojiti…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…