Školstvo u medijima
KORAK PRIJE SVIH
Prva u RH već ove godine Rijeka uvodi građanski odgoj
objavljeno: 4. kolovoza 2016.

Uvest će se postupno, na način da se iduće školske godine uvede petim razredima s planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.

Rijeka je time prva u Hrvatskoj preuzela inicijativu te odlučila biti promjena koju želimo vidjeti, zauzela je proaktivan stav ne čekajući da se situacija na nacionalnoj razini promijeni i da se napokon napravi onaj sljedeći korak k sustavnom uvođenju GOO-a.

Glavna nit vodilja bila je uvođenje kvalitetnog građanskog obrazovanja, osobito u situaciji u kojoj se trenutno nalazimo kada svjedočimo porastu trenda zatiranja različitosti, umanjivanju medijske slobode te deficitu tolerancije.

Povrh toga, danas se susrećemo s niskom razinom političke pismenosti mladih, postojanjem nedemokratskih stavova, jačanjem isključivosti te nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život.

………….

PROGRAM POČINJE U ŠEST ŠKOLA

Grad Rijeka će izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje uvesti od školske godine 2016./2017. eksperimentalno u pete razrede u šest škola:

  • OŠ Nikola Tesla,
  • OŠ Podmurvice,
  • OŠ Vežica,
  • OŠ Trsat,
  • OŠ-SE Dolac,
  • OŠ-SE San Nicolò.

Od školske godine 2017./2018. planirano je u provođenje uključiti sve zainteresirane riječke škole. Nastava će se organizirati po modelu programa „Moja Rijeka“, dakle kao zaseban predmet, odnosno izvannastavna aktivnost.

………….

Građanski odgoj i obrazovanje ima za cilj potaknuti mlade na veću participaciju u zajednici, poštivanje različitosti, preuzimanje aktivne uloge u zagovaranju ljudskih prava, održivog razvoja i općenito demokratizacije društva. GOO je jedan od temeljnih stupova demokratskog društva, a njegovo implementiranje u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova društva, jer na taj način postaje lako dostupno svim učenicima. Osim toga, vrlo bitna dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja jest poučavanje mladih kako stečena znanja i vještine primijeniti u svakodnevnom životu, nakon završetka škole.

Istraživanja pokazuju kako mnogi ne znaju razliku između tekućeg i žiro računa, kako se nositi s razvodom roditelja te kome se, i na koji način, obratiti ako su njihova prava prekršena. Građanski odgoj i obrazovanje odgovara upravo i na ove probleme. Riječki će učenici, osim toga, postati i urednici portala te kreirati vijesti, naučiti kako kritički promisliti o reklamama te osvijestiti razliku između želja i potreba. Naučit će o prednostima i nedostacima društvenih mreža te ranjivim skupinama u društvu. Upoznat će se s konceptom volontiranja, medijacije, poduzetništva i potrošačkih prava. Postat će odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca i ekolozi koji čuvaju svoj planet. Aktivno će sudjelovati u svojoj zajednici i donositi informirane odluke. Senzibilizirat će se za različitosti te naučiti uvažavati i poštivati druge, tuđa mišljenja, stavove i vrijednosti.

Prvi korak bio je razraditi program te izraditi priručnik za učenike, budući da on još ne postoji u Hrvatskoj. Nakon toga, u suradnji s GOOD inicijativom, osmišljena je opsežna edukacija za učitelje koji će program provoditi i poučavati naše mlade sugrađane o jednakosti, toleranciji, poštivanju i dostojanstvenom ophođenju prema svima neovisno o boji kože, spolu, orijentaciji, o aktivnom djelovanju i kritičkom promišljanju serviranim im informacijama.

Veseli što su trud, rad i sredstva uložena u implementaciju i usustavljivanje GOO-a prepoznali i drugi gradovi i županije koji se obraćaju Gradu Rijeci za savjet i uputu. Ovo pokazuje koliko je sustavno uvođenje građanskog obrazovanja u Hrvatskoj potrebno i traženo. [ IZ DRUGIH MEDIJA |  novilist.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE !