Jučer-danas-sutra
OSNOVNA ŠKOLA BUDROVCI
Stručno predavanje o eTwinningu
objavljeno: 13. rujna 2016.

…o eTwinningu – platformi za online i živu suradnju učenika i njihovih učitelja, odnosno nastavnika, kroz razne projekte  na razini Hrvatske, Europske unije i šire.

Tijekom predavanja Nataša LJUBIĆ KLEMŠE, između ostaloga, istaknula je da je eTwinning stalno prisutan u edukaciji u okviru cjeloživotnog učenja samo što kod nas u Hrvatskoj nije bio dovoljno poznat i on se iz dana u dan mijenja, razvija se i napreduje.

eTwinning je dio Erasmus programa i predstavlja sigurnu platformu za suradnju.

Kao dio European Schoolneta – konzorcija 31 europskog ministarstva – eTwining je zajednica škola, učitelja i odgojitelja, zajednica nastavnika u Europi koja vertikalno povezuje dječje vrtiće, osnovne i srednje škole te fakultete.

Prvi fakultet u Hrvatskoj uključen u eTwinning je Filozofski fakultet u Osijeku.

Od prošle godine tamo se provodi projekt zaslužan za obuku studenata, budućih učitelja, za korištenje eTwinninga u izradi projekata. eTwinning je dio međunarodne zajednice koja uključuje 38 država, ali ovaj broj raste. Nisu uključene samo države iz EU već i države bivše ruske federacije ali i susjedne nam zemlje – Bosna i Hercegovina i Srbija.

eTwinning je od prije nekoliko godina dostupan i na hrvatskom jeziku (inače se koristi na  28 jezika), što olakšava pristup i rad učiteljima s obzirom da se često navodi jezična barijera kao problem uključivanja u eTwinning. Isto tako izazov je onima koji žele bolje naučiti engleski jezik, njemački ili koji drugi strani jezik.

„Ako govorimo o eTwinningu“ – istakla je  Nataša Ljubić Klemše –  „onda je to jedna online platforma, jedna društvena mreža na kojoj se odvijaju  međunarodni i nacionalni projekti, na kojoj se surađuje. Temelj eTwinninga je projektna nastava. Naime, reći ćemo da to kod nas u nastavi nije ništa novoga. Radim dvadeset godina u nastavi i mogu reći da su projekti sastavni dio našega nastavnog rada. I upravo zato što je projektna nastava temelj, vidjet ćete kada se uključite, da to nije ništa novo i ništa što vi ne radite, samo je ovo na malo promijenjeni, malo drugačiji način.

eTwinning je pokrenut 2005. godine a u Hrvatsku je došao četiri godine kasnije. eTwinning nudi mogućnosti stručnog usavršavanja, događaje za učenje (Learning Events), radionice stručnog usavršavanja (Professional Dvelopment Workshops), webinare, konferencije, info dane, događanja i seminare. To podrazumijeva puno druženja, putovanja, napredovanja, usavršavanja jezika, druženje s najuspješnijima i stjecanje puno novih suradnika, kolega i prijatelja.“

Nataša Ljubić Klemše je ponosna što je svojim aktivnostima postigla status ambasadorice eTwinninga, što je svoju osnovnu školu i svoj grad afirmirala na nacionalnoj i međunarodnoj razini, omogućila svojim sadašnjim i nekadašnjim učenicima kreativni razvoj i sklapanje brojnih prijateljstava a njena najbolja eTwinning prijateljica je učiteljica iz Grčke. Izrazila je veliko zadovoljstvo odazivom učiteljica, učitelja i nastavnika iz Đakovštine za koje se nada da će se rado uključiti u projekte koje omogućuje eTwinning.

Sve sudionike pozdravio je ravnatelj Ivan Jukić a domaćini su pripremili svježu lepinju iz školske krušne peći, uz domaću svinjsku mast i pekmez, pa je info dan završio prigodnim domjenkom.

…………

Željko VURM