Zanimljivosti
OŠ 'PETAR ZORANIĆ', STANKOVCI
Konačno Stankovačka škrinjica
objavljeno: 12. travnja 2017.

Cilj projekta bio je potaknuti učenike na prepoznavanje povijesne ostavštine u vlastitom okruženju, te da u istraživačkom i kreativnom radu saznaju više o zavičajnoj povijesti, arhitekturi, umjetnosti te važnim osobama svojega kraja. Projekt je bio podijeljen na dva dijela, prikupljanje povijesnih podataka o zavičajnoj povijesti stankovačkoga kraja te izrada knjige sa zapisima i njeno uvezivanje pod nazivom “Stankovačka škrinjica”.

Na početku su učenicima pomagali stariji članovi obitelji koji su priče o prošlosti slušali od svojih predaka te ih na isti način usmenom predajom prenijeli malim Stankovčanima. Kasnije su učenici sami, čitajući stare knjige i članke, istraživali o zapisima iz prošlosti i zapisivali kratke priče o njima. Budući da zadatak nije bio ni lagan ni jednostavan, rad na projektu potrajao je do kraja nastavne godine. Drugi dio projekta, tisak i uvezivanje knjige, uslijedili su ove godine.

Na kraju je rezultat učeničkog rada, uz pomoć i vođenje učiteljice Marine Erak, napisanih 114 zanimljivih kratkih priča iz povijesti i prošlosti Općine Stankovci te užeg joj područja.

Knjiga “Stankovačka škrinjica” tiskana je u 20 primjeraka na ponos učenika, škole i cijele Općine Stankovci.

Evo samo nekih od priča koje se mogu pronaći u “Stankovačkoj škrinjici”.

TRI PUTA OPUSTOŠEN

U prošlosti je grad Velim tri puta bio opustošen: od Turaka, Mlečana i kuge.

PRVO DRUŠTVO

Početkom 20. stoljeća, 1910. godine, u Stankovcima je osnovano prvo društvo pod nazivom Kulturno-prosvjetno društvo Stankovci. Ubrzo nakon toga, na zadovoljstvo svih Stankovčana, osnovana je mjesna knjižnica.

NOŠNJE POLIGLOTI

U nazivima nošnji u stankovačkom kraju očuvale su se riječi čije je porijeklo vezano za talijanski, francuski i turski jezik.

STANOVI

Stankovci su dobili ime po stanovima (stajama) koje su gradili velimski bogataši za svoje čobane kako bi se sakrili dok su na tom području čuvali svoja stada. Stankovci su u starini bili smješteni pod Velimom.

…………………

Marina ERAK, učiteljica OŠ Petra Zoranića, Stankovci