Školska knjiga za vas
BAŠTINA SE NAJBOLJE ČUVA KAD JE ŽIVIMO
U Žminju, di ČA slaje zvoni
objavljeno: 15. svibnja 2017.

…između župne crkve svetoga Mihovila i kule iz 15. stoljeća smjestila se Čakavska kuća, sjedište Čakavskoga sabora i vrijedne biblioteke Čakaviane. 

Svake godine u svibnju, već gotovo pola stoljeća, Žminj manifestacijom Sabor čakavskoga pjesništva okuplja i ugošćuje mlade njegovatelje čakavštine: pjesnike, recitatore, glumce, plesače, svirače tradicijskih instrumenata, pjevače…  Ove smo   godine, pod brižnim vodstvom Kristine Mijandrušić Ladavac, dva dana uživali u druženju i događanjima u Čakavskoj kući, na otvorenoj pozornici Zad kaštela i u žminjskome kinu.    

Kao i uvijek, najuzbudljivije je bilo natjecanje mladih recitatora i mladih pjesnika. Od mnoštva odličnih pjesama pristiglih na natječaj Di ča slaje zvoni, pedesetak ih je ušlo u uži izbor i objavljeno u zborniku Kako ČA zvoni u Žminje 2017. Najboljim od svih radova, Zlatnim perom Sabora, proglašena je pjesma Prvo i sad  Verene Krastić, učenice sedmog razreda OŠ Mate Balote iz Buja.

Zbornik je i ove godine prava mala riznica čakavskoga izričaja i ljubavi prema zavičaju i jeziku koji su u svoje pjesme utkali mali čakavci i njihovi vrijedni mentori. 

Glas Istre o ovogodišnjem je Saboru čakavskoga pjesništva ovako izvijestio >  Zlatno pero Vereni Krastić iz Buja.

A kako je izgledalo i zvučalo, pogledajte u kratkom videu jedne oduševljene promatračice. 

 Dođite i vi nagodinu u Žminj. Ganut će vas!

………..

Dinka JURIČIĆ