Savjeti stručnjaka
SAMOKONTROLA, TREBA VAM SAMO SAMOKONTROLA
Ne treba vam ekstremno visok IQ da biste bili uspješni
objavljeno: 8. lipnja 2017.

Ne treba vam ekstremno visok IQ da biste bili uspješni, treba vam samokontrola.

Prije nego krenemo na priču o granicama samokontrole, trebali bismo najprije shvatiti koje su koristi kontroliranja samoga sebe. Tijekom života susrest ćemo se s bezbrojnim popisom loših navika koje ćemo morati prevladati. Nekima od nas to bi moglo biti nešto poput odricanja od brze hrane. Drugima se to može svoditi na oklijevanje pri pokušavanju učenja nove vještine. Evo što kažu istraživanja.

Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania istražili su samokontrolu kod učenika osmog razreda tijekom školske godine. Učenicima su dali zadatak u kojem su mogli dobiti 1 dolar odmah ili pričekati tjedan dana i dobiti 2 dolara.

Ono što su otkrili vrlo je zanimljivo.

Učenici koji su odlučili pričekati tjedan dana da dobiju 2 dolara bili su bolji u pohađanju škole, postizali su bolje rezultate na testovima i postojala je veća šansa da će poslije upisati bolju školu. Drugim riječima, samokontrola je bila važnija od IQ-a kad je riječ o akademskom uspjehu.

Drugu studiju je provelo Sveučilište Duke s grupom od 1000 pojedinaca. Njih se pratilo od rođenja do dobi od 32 godine u sklopu dugotrajnog istraživanja zdravlja. Istraživači su otkrili da su oni s visokim stupnjem samokontrole manje skloni kriminalu, ostvaruju više prihode i sveukupno su boljeg fizičkog i mentalnog zdravlja.

Samokontrola se ne svodi na prisiljavanje samoga sebe na nešto.

Ključ samokontrole nije u povećanju snage volje, nego u pronalaženju alternativa. Što to znači? Recimo da želite prestati pušiti. Umjesto da pokušavate naći sve moguće načine na koje biste mogli prekinuti s tom lošom navikom, trebali biste zadovoljiti svoje iskušenje, na primjer, čokoladom.

Istraživači sa Sveučilišta San Francisco pozvali su pušače u laboratorije. Polovica ih je stavljena u prostoriju punu pripremljene hrane, a druga polovica dobila je povrće. Nakon nekog vremena od sudionika je zatraženo da iziđu na pauzu. Kad su se vratili, pokazalo se da će oni koji su se odupirali pripremljenoj hrani vjerojatnije pušiti tijekom pauze.

Samokontrola je ograničena. Pokušajte se držati jednog cilja u isto vrijeme.

Kako to objasniti?

TEORIJA JE SLJEDEĆA – samokontrola je doista ograničena. Oni koji su se odupirali hrani bili su u nekoj vrsti „stresa“. S odupiranjem jednoj vrsti stresa postojala je puno veća mogućnost da podlegnu drugoj vrsti žudnje.

POANTA JE SLJEDEĆA – umjesto da pokušavate povećati samokontrolu, jednostavno priznajte da je ograničena. Umjesto da se pokušavate riješiti dviju loših navika u isto vrijeme, otkrijte koja je važnija i uhvatite se ukoštac s jednom po jednom.

……………………

NAPOMENA:

  • Lifehack je portal koji nudi savjete i resurse za poboljšanje svih aspekata vašeg života efikasno i jednostavno.
  • Izvor: lifehack.org