Zanimljivosti
OŠ GUSTAVA KRKLECA, NOVI ZAGREB
RIJEČ DANA u školskoj godini 2016./17.
objavljeno: 23. lipnja 2017.

…koja bi opisala aktivnost ovog projekta u školskoj godini 2016./17.

Sve njegove faze i kurikulumske odrednice autorica i organizatorica Ida Bogadi podijelila je sa zainteresiranim osnovnoškolskim knjižničarkama i knjižničarima koji su ga prihvatili i provodili ove školske godine diljem Hrvatske. Riječ je, dakako, o usvajanju i ispravnom korištenju hrvatskog jezičnog blaga te ispravnom rukovanju i snalaženju sa stručnom literaturom, poticanju usmenog i pisanog izraza i logičkog razmišljanja te čitalačkih vještina.

Vrijeme je podataka i evaluacije pa evo prikupljenih informacija iz OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec i PŠ Lučelnica; OŠ “Stjepan Radić”, Božjakovina; OŠ Bukovac, Zagreb; OŠ Tituša Brezovačkog, Zagreb; OŠ Dragutina Domjanića, Zagreb; OŠ Sveti Ivan Zelina; OŠ Augusta Šenoe, Zagreb: OŠ Bilje, Bilje; OŠ Jurja Dalmatinca, Šibenik; OŠ Rudeš, Zagreb; OŠ “Vladimir Nazor”, Adžamovci; OŠ Vjekoslava Paraća, Solin i OŠ Gustava Krkleca, Zagreb.

Sudjelovalo je 639 učenika – većinom iz razredne nastave, u manjem broju učenici predmetne nastave.

Svima je zajedničko da su s veseljem dolazili u školsku knjižnicu i otvarali rječnik hrvatskog jezika (čak i izlazili ranije sa školskog sata ne bi li „uhvatili trenutak“ i bili prvi tog dana koji će izvući riječ). Knjižničarke i knjižničari iz spomenutih škola svjedoče o kreativnoj gužvi oko ne samo tog rječnika, nego i ostale referentne građe u školskoj knjižnici.

Obraća se pozornost na riječi, odgonetavaju se anagrami, rebusi i ostale zabavne jezične igre, a sve to bez dodatnih troškova i pravila. Samo nebo je granica maštovitosti – nikad ne znaš kamo te može odvesti.

Organizirani su i provedeni školski Skupovi pamtitelja riječi prema ideji autorice, devet škola je sudjelovalo i na Velikom skupu pamtitelja riječi u prostoru ŠKOLSKE KNJIGE u travnju ove godine.

Proglašeni su pobjednici, pohvaljen je uspjeh i trud svih sudionika jer nije mala stvar naučiti više od 30 riječi i na upit izreći njihovo značenje (onako kako je napisano u rječniku).

No, zaokružimo podatke, ove školske godine je

  • 639 učenika iz
  • 14 osnovnih škola izvuklo je
  • 1123 riječi iz rječnika hrvatskog jezika.

Neke riječi su bile poznate, a neke nisu, svima je iščitano njihovo točno značenje, sve su bile istaknute na panoima i web stranicama škola.

U navali anglizama, kojoj svjedočimo svakodnevno, počela se na ovaj način, ovako – u igri, obraćati pozornost na riječi našeg lijepog jezika. (To je bila moja početna, osnovna misao i prvi korak projekta.)

Prikupljeni podatci iz navedenih osnovnih škola su se morali neprestano ažurirati – Marica Lojen, Ivana Budimčić i Ivana Kosko, Mateja Murković i Rahela Frelih, Snježana Vasić, Maja Hunjadi Barišić, Martina Žužak, Tihomir Dunđerović, Živana Bogdan Mandić, Kristina Marjanović, Daria Pestić, Nada Topić – hvala!

U školskim knjižnicama rječnik je od 14. lipnja 2017. na svojem mjestu, u ormaru s referentnom građom, a s prvim nastavnim danom iduće školske godine vraća se na stol i počinje nova potraga za riječima i značenjima.

Na kraju ove školske godine (krajem kolovoza 2017.) pozvat ću sve zainteresirane škole da se uključe u projekt (e-mail: rijec.dana@gmail.com) i sudjeluju u aktivnostima.

Također će biti moguća prijava i na stranici na Facebooku (Riječ dana).

Vidimo se!

………….

Ida BOGADI