Maja Mačinko učiteljica je savjetnica tehničke kulture u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu. Završila je Filozofski fakultet u Rijeci i stekla zvanje profesora fizike i politehnike. Bavi se robotikom, automatikom te promiče STEM u svim sferama društva. Od 2016. urednica je za tehničku kulturu u Školskoj knjizi. Njezina strast i cilj su razviti kod djece i mladih želju za stvaranjem i istraživanjem, potaknuti ih na kreativnost i strast prema znanosti i tehnologiji. Pored svog rada s djecom, Maja Mačinko strastvena je putnica koja je putovanjima posvećena od studentskih dana. Tijekom svojih brojnih putovanja, obišla je više od 60 zemalja. Sama istražuje i organizira putovanja za sebe i svoje prijatelje, koristeći suvremenu tehnologiju za olakšavanje planiranja. Na njezinim putničkim avanturama, istražuje prirodne ljepote, običaje, gastronomiju i upoznaje različite kulture i ljude. Njezina strast prema putovanjima odražava se i u tome što piše priče i anegdote o svojim iskustvima, nadahnućima i izazovima koje je susrela tijekom svojih putovanja. Njezin cilj je motivirati i ohrabriti druge da istraže svijet oko sebe te ne odustanu od svojih snova.
■ MAJINE RAZGLEDNICE ■ 008. ■
Adventsko istraživanje Rotterdama i Baden-Badena
objavljeno: 14. prosinca 2023.

Ovogodišnje povoljne karte niskobudžetne kompanije Ryanair za kraj su godine bile pozivnica za istraživanje Rotterdama i Baden-Badena tijekom adventa. Odlučila sam istražiti sličnosti i razlike između modernog nizozemskog grada i njemačke tradicije.

ROTTERDAM

Rotterdam me očarao svojom jedinstvenom kombinacijom modernog grada na vodi i futurističkog dizajna. Hladnoća je zahtijevala kombinaciju šetnje i javnog prijevoza koji je fantastično organiziran.

Kolegica Snježana i ja poletjele smo iz Zagreba za Eindhoven gdje smo se preselile na vlak koji je za 60 minuta vožnje koštao 22 eura u jednom smjeru. Nizozemska se može pohvaliti izvrsnom povezanošću željeznicom gdje vlakovi redovito voze i stižu na vrijeme, što je olakšalo naše putovanje po zemlji.

Rotterdam Central Station, novi moderni željeznički kolodvor izgrađen 2015. godine, postao je jedna od najposjećenijih modernih gradskih atrakcija. Smješten u delti rijeke Rajna-Meuse-Scheldt na obali Sjevernog mora, cijeli Rotterdam leži ispod razine mora. Nekada je bio najprometnija luka na svijetu. Pretrpio je teška bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata kada su potpuno uništene stare zgrade.  

Piše: Maja MAČINKO

Danas su stare građevine rijetke poput jedne crkve u samom centru i tzv. Bijele kuće, nekada najviše zgrade Europe u 18. stoljeću, koja danas predstavlja jednu od najnižih zgrada.

Rotterdam je prekrasan i živopisan grad koji sjedinjuje modernu arhitekturu i raznolike kulture svojih stanovnika. Svake se subote u centru održava veliki „sajam“. Uz postavljene štandove (njih je između 400 i 500) pokraj stanice Blaak i Markthal svakog utorka i subote zaživi sajam koji se smatra jednim od najvećih otvorenih tržnica u zemlji.

Ovdje možete pronaći bogatstvo svježeg voća, povrća, mesa, ribe, orašastih plodova te ukusnih grickalica – sve što vam padne na pamet. Nas smo dvije kupile dimljeni losos na različite načine, sir, kestene i orašaste plodove kako bismo imale što za pojesti dok istražujemo grad.

Odmah pored nalazi se ranije spomenuti Markthal, zgrada koja je nastala izgradnjom privatnih stanova raspoređenih u velikom luku, stvarajući jedinstven javni prostor. Rezultat je natkriveni trg koji tijekom dana služi kao centralna tržnica, a nakon zatvaranja postaje živo središte restorana na nižim razinama. Markthal je hibridna zgrada koja omogućava posjetiteljima kupovinu, gastronomski užitak, opuštanje uz piće dok istovremeno pruža podzemne parkirne prostore za automobile. Ukupna površina zgrade iznosi 95 000 četvornih metara, s 228 stanova i 1200 podzemnih parkirnih mjesta. Njezina je najupečatljivija karakteristika upravo ta središnja tržnica koja ima 90-ak štandova sa svježom hranom i prodajnih jedinica na kojima smo popile odličnu kavu.

U tom se okrugu nalazi predivna gotička crkva Laurenskerk koju svakako vrijedi posjetiti. Ispred crkve stoji kip Desideriusa Erasmusa, najstariji kip u Nizozemskoj. Interesantno je istaknuti i kip The Destroyed City, simbol potpunog uništenja grada tijekom Drugog svjetskog rata, ali i nezaustavljivost u obnovi koja je uslijedila.

Erasmusov most, također poznat kao Erasmus Bridge, postao je ikona Rotterdama koja privlači posebnu pažnju. Veliki bijeli viseći most, preko kojeg smo i mi prošli pješice i tramvajem, poznat je i kao „Bijeli labud“ zbog svoje sličnosti s labudom. S mosta se pruža fascinantan pogled.

Njegov dizajn, inspiriran industrijskim karakterom Rotterdama, nije samo olakšao prometne tokove već je postao integralni dio gradske priče. Erasmusov most označava posljednje sjecište između sjevernog i južnog dijela grada, istovremeno postajući prepoznatljiv orijentir unutar okolnog horizonta zbog svoje strukturne veličine i dizajna.

Ako ste ljubitelj arhitekture, ne propustite razgledati Kubuswoningen, kockaste kuće koje predstavljaju jedinstven arhitektonski projekt sastavljen od niza zgrada u obliku obrnute kocke. Dizajnirane su 70-ih godina prošlog stoljeća i nalaze su u urbanom području nedaleko od centra grada. Ove se sivo-žute kockaste kuće naslanjaju jedna na drugu pod kutom od 45 stupnjeva pružajući vizualno zapanjujući dojam. Jako su fotogenične! Najpoznatiji je kompleks Blaakse Bos, osmislio ga je Piet BLOM s idejom stvaranja vrste „sela“ unutar velikog grada kako bi potakao socijalni život.

Priča o Cube kućama povezana je s razaranjem grada. Posljedice rata dovele su do potrebe za arhitektonskom obnovom grada kako bi postao jedinstven. Ove kockaste kuće predstavljaju jedan od najboljih primjera ranih simbola modernizacije grada suprotstavljajući se prethodnoj utilitarnoj arhitekturi. Napori su usmjereni na to da se zgrade učine atraktivnijima jer je obnova grada rezultirala pretežito sivom arhitekturom. Zbog toga je odabrana žuta boja fasade kako bi stvorila psihološki učinak optimizma i svjetlosti. Ukupno postoje 32 takve kuće, od kojih je jedna Kijk Kubus – otvorena za turiste. Ova kuća služi kao muzej omogućavajući posjetiteljima da na trenutak dožive kako izgleda život u takvoj nakrivljenoj kući. Ulaz je 3 €. Odmah do popularnih kubusa nalazi se i poznata zgrada koju zovu Olovka zbog svog oblika te knjižnica u kojoj smo pogledale izložbu.

Rotterdam, grad koji je prošao raznim fazama obnove i transformacije, oduševljava svojom eklektičnom mješavinom modernističke arhitekture, kulturnog bogatstva i povijesnih simbola. Svaki kutak ovog grada odiše inovacijom i jedinstvenošću. Njegova povijest, obilježena razaranjem i obnovom tijekom Drugog svjetskog rata, postala je dio identiteta Rotterdama. Grad je mjesto gdje prošlost susreće budućnost, gdje se urbani pejzaž oblikuje raznovrsnošću i kontrastima.

Svojim jedinstvenim mješavinama, od tržnica preko mostova do arhitektonskih remek-djela, Rotterdam poziva putnike da dožive inovaciju i živost jednog od najintrigantnijih europskih gradova. Osobno sam oduševljena i svakako bih voljela provesti nekoliko dana ljeti istražujući ovaj grad na biciklu, upijajući kulturu i susrećući ljude.

BADEN-BADEN

Moj je moto da svake godine s mamom idem na najmanje jedno zajedničko putovanje. Ove je zime to bio advent u Njemačkoj. Mama još nije posjetila taj dio Njemačke i odlučile smo malo upijati zimsku atmosferu grada. Letjele smo iz Zagreba za Karlshrue pa do Baden-Badena stigle autobusom za 30 minuta.

Kažu da je Njemačka najčarobnija destinacija za vrijeme adventa, i veselila sam se vidjeti silno šarenilo i dekoracije na fasadama o kojima svi pričaju. Iako se ime čini kao da je jedna riječ ponovljena dvaput, dva korištenja imena „Baden“ zapravo se odnose na različite pojmove. Baden je bio originalno ime grada (iz staronjemačke riječi za „kupke“), ali Bad i Baden su se koristili i kao dijelovi drugih toponima u Europi (i Njemačkoj). Da bi se izbjegla zbunjenost, drugo se ime odnosi na regiju Baden (kao u Baden-Württembergu) koja je bila neovisna Velika vojvodina u doba Napoleona.

Baden-Baden, nekadašnja ljetna prijestolnica Europe tijekom Belle Époquea, danas je svjetski poznat grad kulture, lječilišta i visoko cijenjenog zdravstvenog turizma. Glamuroznim festivalima, elegancijom i blagom klimom Baden-Baden se ističe u svemu što radi pa tako i u dekoraciji tijekom blagdana. Smješten na prekrasnom mjestu, na rubovima Crne šume, Baden-Baden pruža najstiliziraniji okvir za kulturni ili zdravstveni odmor.

Grad lječilišta prirodnim termalnim izvorima, kojih je 12 i izviru s dubine od 2000 metara, opskrbljuje termalna lječilišta vodom od 68 °C pružajući njegu posjetiteljima iz cijelog svijeta. Također, ta se voda koristi za različite tretmane, a oduvijek je bio poznat po termalnim izvorima još od vremena Rimljana.

Lječilišta Baden-Badena upisana su 2021. godine na UNESCO-ov popis svjetske baštine kao dio projekta Veliki lječilišni gradovi Europe. Smješten tek istočno od doline Rajne i granice Njemačke s Francuskom, Baden-Baden, podrazumijeva se, značajna je turistička destinacija i vlakom je povezan sa svim susjednim gradovima.

Kurhaus, spomenik Baden-Badenu, alabastru – bijela zgrada, jedno je od najljepših kasina na svijetu dok je Festivalna dvorana, druga po veličini u Europi za operu i koncerte, spektakularno mjesto godišnjeg festivala u čast Herbertu von Karajanu.

I privatni se muzej nalazi u gradu – muzej Faberge, posvećen predmetima koje je izradila  ruska tvrtka Faberge. Otvoren je od strane ruskog kolekcionara umjetnina Alexandra Ivanova 9. svibnja 2009. godine.

Muzej Fabergé prvi je takav muzej koji se posvećuje životnom djelu Carla Fabergéa. U ovoj jedinstvenoj zbirci predstavljen je kompletan spektar njegova rada, počevši od poznatih carskih uskrsnih jaja za carsku obitelj pa do izvanrednih komada nakita i visokokvalitetnih predmeta za svakodnevnu uporabu iz vremena Prvog svjetskog rata. Zbirka Alexandra Ivanova u elegantnoj Sophienstraße u Baden-Badenu prvi je i jedini muzej na svijetu posvećen radu slavnog ruskog juvelira, cara Carla Petera Fabergéa. Jedinstvena muzejska zbirka obuhvaća preko 700 primjeraka, svi trenutno izloženi obuhvaćaju cjelokupan opus rada Carla Fabergéa.

Odabrao je Baden-Baden jer je miran i lijep, usred Europe, blizu Francuske i Švicarske, odmaralište za bogate, a i povijesno je uvijek bio najpopularnije odmaralište za Ruse. Zbirka sjajnog nakita uključuje najveću svjetsku kolekciju finih kutija za cigarete i ogromnu raznolikost zabavnih minijaturnih životinja izrađenih od srebra i kvarca, ukrašenih draguljima, dijamantima i dragim kamenjem. U središtu izložbe je Rothschildovo jaje vrijedno 12,5 milijuna eura. Na izložbi su još dva carska uskrsna jaja „Jaje sa zviježđem” i “Bjelovas”.

Posjetitelje će također impresionirati radovi poznatih suvremenih majstora, zlatara, poput Bolina, Boucherona, Cartiera, Ovchinnikova, Sazikova, Khlebnikova i Falizea. Jedinstvena zbirka, također, uključuje značajan arhiv drugih dragocjenosti: fotografije i osobne originalne dokumente koji pripadaju ili su o Carl Fabergéu i njegovim majstorima. Drugi je kat trenutno zatvoren i nismo uspjele vidjeti sve izložbene primjerke.

Prirodni ambijent grada na rubu Crne šume već stoljećima privlači bogate i slavne pa je tako i idealan izbor za adventsku lokaciju na kojoj se doista može doživjeti zimska bajka posebnim tradicionalnim božićnim sajmom. Uživale smo u autohtonom božićnom ugođaju grada svjetske baštine, probale razne slatke i slane regionalne delicije, opustile se i provele tri prekrasna obiteljska dana u šarenoj i veseloj atmosferi.