Kako motivirati učenike

OTPUSTI ČOVJEKA, ZAPOSLI ROBOTA

Kako biti nezamjenjiv

utorak, 4. listopada 2016.

Bolno je kad shvatiš da te stroj može zamijeniti: da je tvoje radno mjesto besmisleno i pitanje je dana kad ćeš ga izgubiti. Još se gore osjećaš, prevareno i namagarčeno, kad shvatiš da ti je većina vještina...

Kako biti nezamjenjiv

...koje si mučno brusio tijekom školovanja – nepotrebna, i da tvoji učitelji gubeći vrijeme na te vještine nisu imali vremena pomoći ti da razviješ one vještine u kojima te robot (zasad) ne može zamijeniti.

O čemu je zapravo riječ? O tome da strojevi mogu učiti. Na svoj način, dakako: tako da u golemoj bazi prikupljenih podataka uoče uzorak, matricu, algoritam koji se ponavlja... i na temelju njega izračunaju („predvide“) vjerojatno rješenje problema. Tom jednostavnom logikom strojevi danas zamjenjuju ljude u rutinskim poslovima: bankomati su, na primjer, preuzeli „posao“ oko podizanja novca, naplate cestarina...

Ali to je samo vrh ledenoga brijega: danas računala mogu u potpunosti zamijeniti većinu rutinskih birokratskih poslova i isprazniti milijune nepotrebnih ureda u svijetu. Čovjek se, naime, ne može natjecati sa strojem kad je riječ o brzini i količini informacija koje treba obraditi i procesirati. Sad malo zastanimo. Zastanimo kod količina informacija koje treba obraditi i procesirati. Nije li to upravo ono na čemu inzistiramo u školama, ono što – na kraju priče – provjeravamo i ocjenjujemo? Ono na što i mi i učenici gubimo najviše vremena?

Anthony Goldbloom je genijalni mladi australski inovator i poduzetnik specijaliziran za strojno učenje. Njegov TED govor o poslovima koje će strojevi preuzeti i onima koje neće povod su za ovaj članak.

Budućnost bilo kojeg posla ovisi o odgovoru na pitanje do koje se mjere taj posao može svesti na ponavljajuće zadatke s mnogo podataka, a koliko uključuje rješavanje novonastalih situacija – veli Goldbloom. Ta je tvrdnja posve u skladu s istraživanjima ekipe s Oxforda na čelu s Michaelom A Osborneom objavljenima u The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation (2013.) i knjizi The Creative Economy and the Future of Employment (2015.)

Najzanimljiviji dijelovi knjige odnose se na vještine u kojima strojevi (zasad) ne mogu zamijeniti ljude. Izdvojili su set od dvadesetak važnih vještina, ali dvije glavne su: originalnost i socijalna inteligencija. Stroj, naime, ne može rješavati probleme za koje nema dovoljno podataka da bi iz njih iščitao algoritam za rješavanje. Nije, dakle, kreativan u ljudskome smislu. I nije empatičan. Kad razmišljamo o vještinama koje su potrebne našoj djeci da nađu i zadrže posao... onda su to vještine kreativnoga razmišljanja i spremnosti na suradnju, dijeljenje znanja i pomaganje.

U videu ste čuli da je Goldbloomova ekipa razvila programe koji čitaju eseje i ocjenjuju ih gotovo istim ocjenama kojima ih ocjenjuju iskusni profesori. Znači li to da i naš učiteljski posao mogu preuzeti strojevi? Ne, naprotiv. Na samom vrhu ljestvice poslova u kojima stroj ne može zamijeniti čovjeka je posao učitelja koji radi s djecom s posebnim potrebama. Tek nekoliko mjesta niže u vrhu je posao svih ostalih učitelja. Učitelji imaju, naime dvije dragocjene vještine koje samo oni mogu prenijeti učenicima: kreativnost u rješavanju problema i spremnost da pomognu, pouče, osjete, motiviraju.

Kad vas planovi i programi tjeraju da obaspete učenike golemim količinama informacija, sjetite se da oni nikad, baš nikad neće znati ni milijarditi dio onoga što zna Google. Ali da je u vašim rukama, glavama i srcima ono do čega računala još dugo, dugo neće stići. Pomognete li svojim učenicima da nauče kreativno razmišljati i razviju svoju socijalnu inteligenciju – zahvaljujući vama znat će sutra pronaći posao i zadržati ga.

 Piše: Dinka JURIČIĆ 

Vezani članci
Školski portal: Bolesna generacija

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više…

Školski portal: Riznice tišine

Riznice tišine

Tišina je, naime, ono mistično mjesto na kojem započinje čuđenje,…

Školski portal: Jedna knjiga godišnje

Jedna knjiga godišnje

… svojevrsni satirični pamflet s naslovom PRIJEDLOG ZA UKINUĆE HRVATSKE…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Interpretirajući brojku od 125 prvašića koji…

Školski portal: Utrka do 20

Utrka do 20

Potrebno vam je samo nekoliko stvari…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…