Kako motivirati učenike

AKO DOBIJEŠ, DAJ. AKO NAUČIŠ, POUČAVAJ. [ MAYA ANGELOU ]

Nije dovoljno naučiti...

petak, 8. rujna 2017.

Svima nam se dogodilo da se istinski užasavamo nad ponašanjima i razmšljanjima ljudi koji su se domogli neke vlasti... pogotovo ako ih se sjećamo kao pametnih, marljivih, pristojinih i dobro odgojenih učenika.

Nije dovoljno naučiti...

Što im se dogodilo? Što ih je iskvarilo i deformiralo? Kako to da je sve otišlo ukrivo? U čemu smo pogriješili?

Recimo da kod kuće, u vrtiću i u školi upravljamo odgojem djece. Međutim, ulica, mediji i društvo u cjelini također odgajaju našu djecu, a nad tim dijelom odgoja nemamo baš neki naročit utjecaj.  Djeca uče iz tuđih ponašanja, a to postaje golem problem kad počnu oponašati uzore koje im nameće globalno selo... kad odaberu njihovu etiku, njihov moral, njihove životne stavove i svjetonazore... Kad prihvate stil života svojih nametnutih uzora i svoja ponašanja počnu oblikovati prema njihovima. I vremenom prestanu biti osobe koje smo odgajali i postanu neke nove osobe.

Sjajna suvremena francuska filozofkinja Chatarine Malabou u Ontologiji nezgode, eseju o razaračkoj plastičnosti (esej možete pročitati OVDJE ) govori o novim ranjenicima, ljudima ranjenim stresom, utopljenima u bijedi čitave zajednice, o političkoj traumi uzrokovanoj nasiljem ili seksualnim zlostavljanjem... Ona tvrdi da svaka trauma (makar izvorno ne bila cerebralna, makar ne spadala u organske ozljede) uzrokuje oštećenja u dijelu mozga koji se naziva emocionalnim... i mijenja osobu. Zamjenjuje neki dio nas novim ... sve dok od starih nas ne ostane ništa i dok se ne pretvorimo u sasvim novu osobu.

Svaki smo dan mrvicu drukčiji nego što smo bili jučer jer nas neprestano oblikuju nova iskustva. Zato je sasvim moguće da milo, dobro i pristojno dijete koje smo s ljubavlju godinama odgajali jednoga dana ipak odraste u zlostavljača, mafioza ili korumpiranog političara. Nema smisla za to optuživati ni roditelje, ni učitelje, ni školu... Zašto se onda ipak osjećamo pomalo krivima?

Njemački pedagog Hartmut Von Hentig unio je popriličnu zbrku u tradicionalno tumačenje pojma obrazovanje. On obrazovanim čovjekom ne smatra osobu s kolekcijom diploma, nego čovjeka koji je za sobom ostavio animalni egocentrizam, koji ne žudi za bogaćenjem, svjestan je vlastite vrijednosti, zna uživati u sitnicama i raduje se drugima. Postavio je svoja mjerila obrazovanja koja uključuju preziranje i odbacivanje nečovječnosti, odgovornost za sebe, svoju egzistenciju, svoje zadaće, upravljanje svojim raspoloženjma, odnosima i komunikacijom, odgovornost prema zajednici...

Što možemo učiniti? S odraslima – gotovo ništa. Ali možemo, na primjer, preispitati svoje odgojne i obrazovne prioritete misleći na nove generacije djece koju odgajamo. Kakve ljude želimo vidjeti jednoga dana? Dva su pitanja koja je mudro postaviti sebi i kao roditelju  i kao učitelju: oba se tiču odgovornosti. 

  1. Učim li djecu preuzimati odgovornost za svoje odabire i svoje odluke?
  2. Razvijam li im NAVIKU preuzimanja odgovornosti za sebe i sve što čine?

Djecu, naime, nije dovoljno samo naučiti, treba im razviti naviku. Nije ih dovoljno naučiti čitati, treba im razviti naviku čitanja... Ono što se nauči, brzo se zaboravi i zamijeni nečim novim. Navike su, međutim, tvrdokorne i teško se mijenjaju. Najviše što mogu učiniti za odgoj djece jest razviti im čvrste navike (poželjnih) ponašanja i razmišljanja prije nego što im to – prema svojim vrijednostima i kriterijima – učini  globalno selo.

 

Piše: Dinka JURIČIĆ 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Čestitajte si, pobijedili ste!

Čestitajte si, pobijedili ste!

Prvi put čestitajmo si što nismo odustali iako nije uvijek…

Školski portal: Oštrenje pile

Oštrenje pile

[ Piše: Dinka JURIČIĆ | 222 kolumna ] I mi…

Školski portal: Mahni repom

Mahni repom

Propustim li učiniti nešto što im se sviđa, sjednu pred…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Za učitelje nema praznoga hoda

Za učitelje nema praznoga hoda

Početak je srpnja, a ona je…

Školski portal: Ovo svaki učitelj treba znati i imati

Ovo svaki učitelj treba znati i imati

… te sposobnost da bi se…

Školski portal: Mjerenje razine buke u učionici

Mjerenje razine buke u učionici

Izabrali smo tri alata kojima se…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…