Kako motivirati učenike

TRAŽNJE SREĆE LJUDE ČINI NESRETNIMA

Ugriz praznine

petak, 24. studenoga 2017.

Jučer sam sasvim nepotrebno utukla brdo novaca u stvari koje bi mi možda mogle zatrebati za pravljenje božićnih ukrasa. Dimenzije besmislenosti tog mog kupovanja su goleme: već sad imam toliko nakita od prošlih Božića…

Ugriz praznine

... da bih mogla okititi tri sela.  Misliš da si odgovorna, odrasla osoba koja ne radi gluposti, a onda isprazniš svoj bankovni račun na nešto što ti uopće ne treba... Zašto si to činimo?

Konzumerska kultura temelji se na opsjednutosti srećom. Bit ćeš sretan ako promijeniš boju zidova, ugradiš plastične nokte, dobiješ povišicu, dobiješ peticu, pobijediš na državnom natjecanju iz matematike... Nameće ti nakaradnu logiku: moraš IMATI kako bi bio sretan... imati love, ljepote, znanja, uspjeha... svejedno,  a ako NEMAŠ, onda ni ne zaslužuješ biti sretan jer s tobom nešto nije u redu. I eto ti osjećaja krivnje: nisi gladna, ni bolesna, ni zlostavljana, ni nezaposlena, ni izbjeglica... imaš sve što ti treba... pa izvoli onda pozitivno misliti, pred zrcalom si ponavljati afirmacije i biti sretna! Na žalost, ne ide to baš tako. Ima trenutaka kad se, unatoč svemu što imaš, kupaš u samosažaljenju. Pere te depra. Razmišljaš samo o onomu što NEMAŠ... i tako postaješ – kupac.

Emily ESFAHANI SMITH, učenica Martina SELIGMANA, oca pozitivne psihologije, u nedavnom je, predivnom TED govoru opisala rezultate svoga petogodišnjeg istraživanja o tome što nas čini uistinu sretnima. Uistinu sretnima čini nas ispunjen život, a njegovi su temelji pripadanje, svrha, uzvišenost, pripovijedanje.

  • Svakako pogledajte taj nadahnjujući govor OVDJE. Možete uključiti titlove na hrvatskom.

Smisao života dolazi od osjećaja pripadnosti, osjećaja da služimo nekom cilju većem od sebe i truda da svaki dan nadrastemo jučerašnjeg sebe postajući snažniji i bolji. Bez toga lako potonemo. Svi. I mi odrasli. I djeca. A iz samosažaljenja i depre zapravo je izlaz vrlo jednostavan: prestani misliti o sebi i učini nešto dobro, nesebično i veliko – za druge.  Sreća ne dolazi s IMATI, sreća dolazi s DAVATI. Pravo je doba godine da i s djecom razgovaramo o toj temi, zar ne?

Vraćam se na svoju nekontroliranu jučerašnju kupovinu. Bila sam u trgovini nakon slobodnog dana, a PRIJE svog sinoćnjeg predavanja u jednoj zagrebačkoj školi. Da sam u kupovinu išla NAKON predavanja, ništa ne bih kupila, ne bih osjećaj praznine u sebi pokušavala zatrpati stvarima.

Moja predavanja i susreti s učiteljima u školi baš su ona četiri temelja ispunjenoga života o kojima govori Emily Esfahani Smit: osjećam pripadanje, osjećam svrhu, veseli me što mogu darovati, dijeliti i širiti dobre ideje i dobre vibre. Nakon svakog predavanja izlazim iznutra bogatija, bolja osoba, zahvalna, ispunjena dobrom energijom i sjajem očiju onih s kojima sam se družila. Ukratko, nakon svakog predavanja  osjećam se KAO UČITELJICA! Neprocjenjiv osjećaj.

 

Piše: Dinka JURIČIĆ

Vezani članci
Školski portal: Moja matematika

Moja matematika

PRVA PRIČA Svi znate bajku Tri praščića braće Grimm. U…

Školski portal: U razredu

U razredu

... što je učionica izgubila onu toplinu kojom zrači dok…

Školski portal: ADVENT i kraj prvog polugodišta

ADVENT i kraj prvog polugodišta

…te čizmice što je ostavio Sveti Nikola uz moju malu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…