Kreativni kutak učionice

KREATIVNI KUTAK UČIONICE

Grafički tablet u mojoj učionici

srijeda, 22. studenoga 2017.

Uvijek s veseljem unosim nekakvu novotariju u učionicu. Svejedno je što donosim: novu igru, novu knjigu, listić ili pak kredu drugačije boje od uobičajene.

Imali smo sat dodatne nastave. Jedva sam ga dočekala. Ne zato što volim raditi samo s djecom na dodatnoj (to nikako!), nego, imala sam tog dana nešto u što baš nisam bila potpuno sigurna pa mi je bio potreban manji broj učenika za eksperimentiranje.

Dakle, sedam učenika sjedi u učionici, svatko ima bilježnicu za dodatnu nastavu matematike. Sjede mirno i čekaju opet neki listić pun zadataka. Sjela sam i ja među njih. Na zaslonu pametne ploče pokrenula sam dokument sa zadatcima za taj sat i rekla učenicima da zadatke ne moraju prepisivati – dobit će svoj primjerak poslije. Stavila sam grafički tablet ispred sebe, uzela njegovu olovku zvanu stilus i počela rješavati zadatak.

S mjesta! Pišem po nekakvoj bijeloj pločici! A i ne gledam u nju! Gledam ispred sebe! A zadatak se rješava mojim rukopisom na ploči koja je četiri metra udaljena od mene!

Koji su to bili pogledi. Prvo su gledali u mene. Pa u ploču. Pa opet u mene. Pa u moju ruku. Pa su se međusobno pogledavali. Muk. U razredu apsolutna tišina. Zadatak je riješen. Ali muk je i dalje tu.

Onda sam ih pitala jesam li točno riješila zadatak, na što su počeli pričati svi uglas. Tisuće pitanja: Kako ste to napravili? Što vam je to? Kako? Zašto?

Prva učenica koja je došla k sebi od silnog šoka rekla mi je da sam točno riješila zadatak pa sam joj dala tablet kako bi mi stavila kvačicu i tako označila zadatak točno riješenim.

Tako se to dogodilo. Grafički tablet ušao je u moj život i moju učionicu i nadam se da će biti moj vječni pratitelj.

Vikala bih najradije na sav glas koliko sam sretna što ga imam, ali ljudi bi me u čudu gledali.

  • A kako je počela ova priča?

Moja kći je malena umjetnička duša pa se upisala na tečaj grafičkog crtanja. A na tom tečaju crtaju upravo s pomoću tih divnih pomagala. Tečaj ima jedanput na tjedan pa sam joj odlučila pomoći, tj. nagraditi nekako njezinu kreativnost i želju za učenjem nečega novoga pa sam se raspitala i uspjela joj nabaviti primjerak. U daljnjem tekstu, riječ „joj“ zamjenjujem u „nam“.

Dogodi se na primjer da učenici rješavaju zadatke iz matematike i u 5. zadatku je nekakva tablica koju većina učenika ne zna riješiti na ispravan način ili možda mi njima želimo dati savjet kako zadatak bolje i točnije riješiti. E, sad, svaki učenik ima primjerak zadatka ispred sebe, a mi, učitelji… moramo uzeti kredu i skicirati sve to na ploču pa onda, nakon što objasnimo 5. zadatak, počinjemo crtati 7. jer Mariji baš nije nešto jasno.

S grafičkim tabletom takav oblik crtanja po ploči odlazi u povijest. Primjerak tablice je skeniran ili je fotografiran, a stilusom crtam, križam, bojim ili vučem strelice dok sva djeca u isto vrijeme vide objašnjenje na velikom zaslonu.

Imam tekst u radnoj bilježnici iz hrvatskog jezika. Zadatak mi je pronaći sve opće imenice, podcrtati ih i upisati ih na crte koje se nalaze ispod teksta.

Dok učenici rade u svoje primjerke radnih bilježnica, jedan učenik ima ispred sebe grafički tablet i rješava taj zadatak sjedeći na svome mjestu, bez straha od izlaska pred ploču i razmišljanja što li će se dogoditi. Tako i ostali učenici imaju zoran prikaz točnosti zadatka.

Tablet u nastavi rabim već gotovo mjesec dana. Svakog dana otkrivamo nova svojstva. Spaja se bežično s računalom, na što ga uređaj prepozna i u Microsoftovu softveru ima poseban dio za njega. Možemo birati boje olovaka, vrste olovaka i kistova. Mogućnosti su goleme.

Učenicima je bila potrebna minuta-dvije da shvate način rada s tim čudom tehnike i sada im više nije neobično rabiti ga u radu.

Najveći problem bio je način pisanja. Dok pišemo po tabletu, ne smijemo gledati u nj, kao što to činimo dok pišemo običnom olovkom po papiru. Dok pišemo na tabletu, trebamo gledati u zaslon računala.

  • Grafički tablet upotrebljavamo stalno. I učenici i ja. Naizmjenično.

Primijetila sam da su učenici mnogo motiviraniji za rad. Mnogo brže rješavaju zadatke iz matematike. Vježbaju urednije pisanje jer tko će se sramotiti i pisati nečitko da svi vide.

Sljedeća poveznica odvest će vas na kratak filmić (YT) koji sam snimila dok smo vježbali pisano zbrajanje.  

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske.

Vezani članci
Školski portal: Moja matematika

Moja matematika

PRVA PRIČA Svi znate bajku Tri praščića braće Grimm. U…

Školski portal: U razredu

U razredu

... što je učionica izgubila onu toplinu kojom zrači dok…

Školski portal: ADVENT i kraj prvog polugodišta

ADVENT i kraj prvog polugodišta

…te čizmice što je ostavio Sveti Nikola uz moju malu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima…

Školski portal: Enes Kišević oduševio male Splićane

Enes Kišević oduševio male Splićane

Ovaj iznimno zanimljiv književni susret omogućio…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…