Maja Mačinko učiteljica je savjetnica tehničke kulture u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu. Završila je Filozofski fakultet u Rijeci i stekla zvanje profesora fizike i politehnike. Bavi se robotikom, automatikom te promiče STEM u svim sferama društva. Od 2016. urednica je za tehničku kulturu u Školskoj knjizi. Njezina strast i cilj su razviti kod djece i mladih želju za stvaranjem i istraživanjem, potaknuti ih na kreativnost i strast prema znanosti i tehnologiji. Pored svog rada s djecom, Maja Mačinko strastvena je putnica koja je putovanjima posvećena od studentskih dana. Tijekom svojih brojnih putovanja, obišla je više od 60 zemalja. Sama istražuje i organizira putovanja za sebe i svoje prijatelje, koristeći suvremenu tehnologiju za olakšavanje planiranja. Na njezinim putničkim avanturama, istražuje prirodne ljepote, običaje, gastronomiju i upoznaje različite kulture i ljude. Njezina strast prema putovanjima odražava se i u tome što piše priče i anegdote o svojim iskustvima, nadahnućima i izazovima koje je susrela tijekom svojih putovanja. Njezin cilj je motivirati i ohrabriti druge da istraže svijet oko sebe te ne odustanu od svojih snova.
■ MAJINE RAZGLEDNICE ■
Moje priče iz 60 zemalja koje sam posjetila
objavljeno: 14. rujna 2023.

Dragi čitatelji Školskog portala,

dopustite mi da vas povedem na putovanje, ne stranicama udžbenika ili kroz zidove učionica, već u prostranstva našega nevjerojatnog svijeta koji imam povlasticu istraživati već dugi niz godina. Ne, nećete morati spakirati kofere ni ulaziti u zrakoplov, iako se potajno nadam da će vas čitanje mojih kolumni inspirirati da i vi, ako već niste, krenete u vlastite pustolovine.

Za početak, na kraju radnog tjedna zasluženo se odmorite od nastave, udobno se smjestite uz šalicu omiljenog napitka i putujte sa mnom. Ja sam Maja Mačinko, učiteljica sam tehničke kulture koja je, poput mnogih od vas, svoju strast za poučavanjem pretvorila u životni poziv.

Dobro se sjećam svojih prvi putovanja iz djetinjstva. To su bili kratki izleti Lijepom našom s mojim djedom Adamom, čovjekom koji je posjedovao golemu energiju i nevjerojatan interes prema novom i nepoznatom. Nakon napisanih zadaća, dok smo navečer sjedili u njegovoj malenoj kuhinji uz peć na drva, pričao bi mi o različitim zemljama i zanimljivim načinima života, ali i o izletima na koje ćemo ići zajedno. Iako tada nisam mogla ni slutiti koliko će naše druženje utjecati na moj život, danas znam da je upravo djed Adam posadio u mojem srcu putoholičarsko sjeme znatiželje.

Piše: Maja MAČINKO

U samostalne pohode po Hrvatskoj, Europi i drugim kontinentima krenula sam od svoje 18. godine i do danas obišla više od 60 zemalja. Putovanja su moj trajan izvor zadovoljstva, omiljeni hobi i ispušni ventil nakon napornih dana u učionici. Obilazeći svijet, susrela sam se s ljudima koji pripadaju različitim kulturama, jezicima i običajima, stekla sam nevjerojatna iskustva i stekla mnoge divne prijatelje širom svijeta. U čak 50-ak zemalja družila sam se s inspirativnim STEM kolegice s kojima razmjenjujem ideje o obrazovanju, što me posebno veseli.

Volim putovati sama, ali i u društvu. Protekle četiri godine na brojnim me putešestvijima prati i moj partner, s kojim istražujem naš prekrasni planet i dijelim interes prema obrazovanju.

Putovanja nisu samo bijeg od svakodnevnog stresa. Ona su i izvor nepresušnog nadahnuća za moj učiteljski poziv. Prepričavajući svoje uspomene s putovanja, želim inspirirati vas, kolege učitelje i, naravno, naše učenike. Želim vam pokazati da svijet nudi beskrajne mogućnosti za učenje, istraživanje i rast.

Putovanja nisu uvijek bajkovita. I sama sam se susrela s izazovima, pogreškama u organizaciji i nezgodama. Ali upravo te trenutke smatram najvrjednijim. Oni su me naučili snalažljivosti, strpljenju i otvorenosti prema svemu neočekivanom što putovanje donosi.

U svojoj ću kolumni pisati o zemljama i gradovima koje sam posjetila, zanimljivostima koje sam tamo otkrila te situacijama koje su me nasmijale ili naučile važnim životnim lekcijama. Podijelit ću i praktične savjete o planiranju putovanja, istraživanju destinacija i prihvaćanju neočekivanih situacija. Objasnit ću zašto mi je skyscanner najdraža aplikacija.

Pratite moje pustolovne priče svakog drugog petka na Školskom portalu i ne zaboravite… svijet je prepun čuda koja čekaju da ih otkrijemo.

Vidimo se na našem sljedećem putovanju!