Likovna kultura
OŠ ŠIMUNA KOŽIČIĆA BENJE ZADAR
Sudjelujemo u međunarodnom likovno-literarnom natječaju
objavljeno: 22. veljače 2021.

U tijeku je likovno-literarni natječaj za hvatsku djecu širom svijeta koji organiziraju Ankica i Ante Karačić, likovni umjetnici podrijetlom iz Iloka, a više desetljeća stanovnici njemačkog Iserlohna.

Natječaj  na temu „Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča“ raspisan je za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od prvog do osmog razreda osnovne škole (iz Njemačke do 12. razreda).

Tema natječaja nas je privukla pa smo se odlučili priključiti. Iako nemamo puno učenika, škola u Diklu rado se odaziva na natječaje i razne radionice jer učenici rado sudjeluju u takvim aktivnostima.

Tema “Ruke“ odlično se uklopila u gradivo trećeg i četvrtog razreda. Stopila se s obradom lektirnog djela Vlak u snijegu Mate Lovraka, koju smo taman obrađivali, zajedno s poznatom Himnom zadrugara te u teme sata razrednika.

Tematika je ruku svevremena pa se izvrsno stopila i u naše aktivnosti njegovanja glagoljičnog pisma i starih običaja potičući tako učenike na poštivanje tradicije i običaja iz kojih su potekli. Za uvod smo čitali pripremljenu pjesmu pa smo ju analizirali, pričali o vrijednim rukama, rukama koje pomažu, rado dijele, čine dobra djela, ali i grle virtualno cijeli svijet (nedostaje zagrljaja u pandemiji).

Nakon toga smo na satu Hrvatskog jezika pisali svoje pjesmice na temu – Ruke, a učenike je motiviralo što ćemo uspješne radove poslati na natječaj. Sve je to bila priprema za likovno stvaralaštvo, u koje su se učenici  potpuno uživjeli, nadajući se da će negdje u nekom dalekom gradu slike onoga što oni rado gledaju svaki dan, vidjeti neka druga djeca.

Kroz prozorčiće svojih ruku poslali su u svijet slike koje prikazuju njihov voljeni grad Zadar. Iznjedrili su tako Donat i Stošiju, naše najstarije i najljepše crkve, naš grb i zastavu Krševana, voljenog zaštitnika grada Zadra. Glagoljicom su ispisali ime svoga grada Zadra prateći ga motivima mora i brodova. Grlili su svoj zavičaj nadajući se da će potaknuti i vas da upoznate Zadar, njegove starine i ljepote. Koristili smo toplo-hladni kontrast kako bi se lakše uočila toplina ruku koje grle, ruku koje pozivaju na druženje i zajedništvo.

Učiteljici njemačkog jezika prepustila sam da s četvrtim razredom pjesmicu pročita na njemačkom jeziku i pokuša na svoj način sudjelovati u natječaju tako da smo, zapravo, tematiku natječaja integrirali u sve predmete, a za to nismo trebali izdvojiti posebne sate.

Djeca vole natječaje, dodatno su motivirani činjenicom da će netko drugi gledati njihove radove, uočiti njihovu kreativnost i zato se rado odazivam i sudjelujem u zanimljivim natječajima sa svojim učenicima. Lijepe pozdrave šaljemo iz Dikla, malog mjesta pokraj Zadra, iz naše male školice koja broji svega 30 učenika, ali vrijednih, marljivih i kreativnih učenika.

■ Piše: Snježana Diklan ■ OŠ Šimuna Kožičića Benje, Zadar ■